پیش از این با مفهوم فید (خوراک) سایت آشنا شدیم و دانستیم که این خوراک در حقیقت لقمه شسته رفته و آماده ای است از محتوای آخرین مطالب یک سایت که بدون دردسر در اختیار شما قرار می گیرد. همچنین گفتیم که زحمت سرو کردن این خوراک خوشمزه را فیدریدرها برای شما می کشند و درون مایه خالص مطلب یک سایت را روی میز شما سرو می کنند.
تقریبا همه این فیدرریدرها این امکان را دارند که بشود فیدهای سایتهای مختلف را دسته بندی کرد و مثلا پوشه ای برای سایتهای پزشکی، ورزشی، سرگرمی و … در نظر گرفت. همچنین در بیشتر آنها شما می توانید یک مطلب خاصی را علامتگذاری یا ذخیره کنید که بعدها راحت تر به ان دسترسی داشته باشید. امکان جستجو در میان مطالب فیدها هم از امکاناتی است که در بسیاری از فیدریدرهای محبوب وجود دارد.
بعضی فیدریدرهای امکانات آفلاین هم دارند یعنی اگر شما به اینترنت هم دسترسی نداشته باشید، می توانید با اجرا کردن برنامه فیدریدر در آرشیو مطالبی که قبلا توسط فیدریدر جمع آوری شده اند گشت بزنید و مطالب مورد علاقه خود را بخوانید. بد نیست با هم انواع فید ریدرها را مرور کنیم و از هرکدام چند نمونه را با هم بررسی کنیم:
۱- فیدریدرهای مبتنی بر وب
بعضی از انواع فیدریدرها مبتنی بر وب هستند، یعنی مانند یک سایت عمل می کنند. شما وارد مرورگر خود (اینترنت اکسپلورر یا هر مرورگر دیگر) می شوید و آدرس آن سرویس فید ریدر را وارد می کنید. دقیقا مثل هر سایت اینترنتی دیگر.
با این نوع فیدریدر ها شما نیاز به نصب هیچگونه برنامه و نرم افزار اضافی نخواهید داشت. اما برای استفاده از این نوع فیدریدرها باید آنلاین باشید.
بهترین مثال برای این نوع فیدریدر سرویس “گوگل ریدر” Google reader است. تنها لازمه استفاده از امکانات آن هم داشتن یک نام کاربری در گوگل است. شما می توانید هر مطلبی را مستقیما از گوگل ریدر به “گوگل پلاس” (شبکه اجتماعی گوگل) بفرستید و آن را با گروهی از دوستان خود به اشتراک بگذارید. همچنین امکاناتی نظیر گرفتن خروجی از دسته ای از فیدها و استفاده از آن در سایت و وبلاگ شما هم در گوگل ریدر (یا آنطور که بعضا می گویند “گودر”) وجود دارد. با انتخاب گزینه sort by magic هم گوگل ریدر می تواند فیدها را به ترتیب جذابیت احتمالیشان برای شما مرتب کند. گوگل ریدر را می توانید در اینجا ببینید: https://www.google.com/reader
۲- نرم افزار های فید ریدر برای رایانه ها
نرم افزارهای فیدریدر که روی کامپیوتر شما نصب می شوند این مزیت را دارند که اکثرا آرشیوی از مطالب فیدها را روی حافظه کامپیوتر شما نگه می دارند. در نتیجه حتی در شرایطی که شما آنلاین نباشید هم می توانید مطالبی را که قبلا بارگذاری شده اند، مطالعه کنید.
یکی از محبوبترین این نرم افزارهای فید ریدر برای ویندوز اسنارفر Snarfer است. اسنارفر بسیار سبک و سریع است و کار با آن برای کاربران مبتدی هم بسیار ساده است. می توانید اسنارفر را از اینجا دانلود کنید: snarfware.com
یک نرم افزار ویندوزی دیگر فیددمون feeddemon است که قابلیتهای جالبی مانند یکپارچگی با گوگل ریدر دارد. علاوه بر آن شما می توانید به فیددمون بگویید هروقت که کلمه خاصی در فیدهای جدید منتشر شد به شما خبر داده شود. لینک دانلود این نرم افزار در این آدرس است: feeddemon.com
نرم افزار پر استفاده دیگرrssOwl است که ویرایشهای مختلف آن برای کاربران لینوکس، مک و ویندوز به زبانهای مختلف در دسترس است اما بیشتر مورد توجه لینوکسی هاست. این نرم افزار افزونه هایی هم برای مرورگرهای وب دارد. برای دانلود این نرم افزار هم می توانید به این آدرس مراجعه کنید: rssowl.org/download
۳- اپلیکیشن های فید ریدر برای موبایل
یکی از مزایای نصب کردن اپلیکیشنهای فیدریدر روی موبایل این است که شما همواره می توانید مطالب سایتهای مورد علاقه خود را تعقیب کنید و آنها را همراه خود داشته باشید. مزیت دیگر بویژه برای کاربران ایرانی اینترنت موبایلی این است که مطالعه مطالب از طریق فید شدیدا در میزان حجم اینترنت مصرفی شما صرفه جویی می کند و سرعت شما را هم افزایش می دهد، بخصوص در شرایطی که شما به اینترنت پرسرعت دسترسی نداشته باشید.
خوشبختانه اپلیکیشنهای بسیار زیاد و متنوعی برای مطالعه فید ها برای انواع سیستم های عامل موبایلی در دسترس است. حتی بیشتر موبایلها بطور پیش فرض یکی از این اپلیکیشنها را روی خود دارند. اما شاید بد نباشد که با هم چند نمونه از این اپلیکیشنها را مرور کنیم:
تعدادی از اپلیکیشنها هستند که کار اصلی آنها گرفتن مطالب و دسته بندی های فید های مورد علاقه شما از گوگل ریدر و نمایش آنهاست. این دسته اپلیکیشنها حجم چندانی ندارد و بسیار سبک و سریع هستند اما در مقابل نباید انتظار امکانات زیادی هم از آنها داشته باشید. از جمله این اپلیکیشنها می توان به gReader – NewsRob – A Good Reader – Google Reader اشاره کرد.
feedR هم اپلیکیشن دیگری است که امکانات جستجوی خوبی هم دارد. اما اگر بخواهید یک برنامه خوب و با امکانات مناسب و طراحی زیبا برای خواندن فیدها انتخاب کنید ما Feed Squares را به شما توصیه می کنیم.
اپلیکیشن زیبای دیگر فیدلی Feedly است که به شما این امکان را می دهد که فیدهای خود را مانند یک مجله دیجیتال آرایش بدهید و مطالبه هر دسته را به خوبی مرتب کنید. راحتی استفاده یکی دیگر از مزایای فیدلی است. فیدلی هم برای اندرویدی ها و هم برای اپلی ها به رایگان در دسترس است.
یکی دیگر از اپلیکیشنهای جالب برای مطالعه فید سایتها Pulse است که فیدها و مطالب مختلف را مانند موزاییک کنار هم قرار می دهد و قابلیتهای خوبی برای دسته بندی و شخصی سازی دارد. اگر در گوگل ریدر حساب کاربری دارید، پالس می تواند لیست فید ها را از گوگل ریدر بگیرد و به لیستهای خود اضافه کند. پالس هم برای هر دو سیستم عامل محبوب موبایل به صورت رایگان قابل دانلود است.
دارندگان تلفنهای همراه اندرویدی می توانند تقریبا همه این اپلیکیشنها را علاوه بر اندروید مارکت (با عنوان جدید گوگل پلی – که دسترسی به آن برای کاربران ایرانی دشوار است) از مارکتهای دیگر نظیر مارکت ایرانی بازار bazaar در آدرس cafebazaar.ir دانلود کنند.
اپلی ها هم می توانند اپلیکیشنهای خود را از فروشگاه آیتونز اپل دریافت کنند، البته اگر موبایل خود را جیلبرک کرده باشند بهتر می دانند که چگونه می توان از پس محدودیتهای دانلود بر آمد.
7 thoughts on “فید ریدرها: گارسن های دیجیتال”