اگر اهل گشت و گذار در دنیای مجازی باشید به احتمال زیاد تاکنون با اصطلاح فید یا خبرمایه یا خوراک خبری مواجه شده اید. ممکن است حتی خیلی از شما از امکانات فید برای تسهیل وبگردی خود استفاده می کنید اما هنوز هستند دوستانی که در دنیای مجازی خود از ابزار فید استفاده نمی کنند. شاید به این دلیل که فکر می کنند نیازی به آن ندارند و شاید هم به دلیل اینکه یادگیری استفاده از فید ها را سخت و دست و پاگیر می دانند. اما واقعیت این است که اگر شما از فید برای وبگردیهای روزمره خود استفاده کنید می توانید به راحتی و در زمان کمتری به مطالب سایتهای مورد علاقه خود دسترسی داشته باشید و جدیدترین مطالب علمی و خبری را همواره در دسترس داشته باشید.
فید چیست؟
امروزه بیشتر سایتها، بویژه سایتهایی که مرتب به روز می شوند (مانند وبلاگها، سایتهای خبری یا سایتهای علمی و ژورنالها) مطالب خود را به صورت فید هم در اختیار علاقمندان قرار می دهند. فید در حقیقت سیستمی است که محتوای مفید آخرین مطالب یک سایت را ارسال می کند.
فید خوان (فیدریدر) چیست؟
فید ریدر یا فید خوان، گیرنده فید است. ابزاری است که می تواند فید سایتهای مختلف را بخواند و به شما ارائه بدهد. شما فید مورد نظر خود را در لیست فیدریدر اضافه می کنید و پس از آن هر بار که فیدریدر شما به اینترنت دسترسی داشته باشد، آخرین مطالب سایتهای مورد علاقه شما را جمع آوری می کند و به شما نشان می دهد.
فید و فید ریدر به چه دردی می خورند؟
بطور مختصر و مفید: با استفاده از فیدخوان شما می توانید بدون نیاز به بارگذاری حجم سنگین گرافیک و قالب های سایتها یا تحمل تبلیغات اجباری همراه آنها، به راحتی و بطور اتوماتیک آخرین مطالب و جدیدترین اخبار آنها را بخوانید.
با این کار هم در وقت شما و هم در میزان اینترنت مصرفی شما صرفه جویی می شود و درحقیقت شما لپ کلام مطالب یک سایت را در دسترس دارید بدون آنکه مجبور باشید هر روز خود سایت را چک کنید.
آیا استفاده از فیدریدر مرموز و خوفناک است؟
در یک کلام: نه. فید یکی از ساده ترین و راحت ترین چیزهایی است که در تاریخ اینترنت ابداع شده است. اگر شما می توانید یک صفحه اینترنتی را باز کنید پس حتما قادر خواهید بود که از فیدریدرها هم استفاده کنید.
چطور از فید ریدرها استفاده کنیم؟
اصل استفاده از فید ریدرها به این شکل است که شما تنها باید آدرس فید سایت مورد نظر را بدانید و آن را به لیست فیدهای خود در فیدریدرتان اضافه کنید. بقیه کارها را خود فید ریدر انجام می دهد.
مثلا آدرس فید سیب پزشکی به این شرح است: http://feeds.medapple.com/medapple شما این آدرس را در فیدریدر خود وارد می کنید و پس از آن با انتشار هر مطلب در سایت ما، می توانید آن مطلب را در فیدریدر خود ببینید.
بعضی فیدریدرها باهوش هستند و تنها کافیست که شما آدرس اینترنتی خود سایت را در فیدریدر وارد کنید تا برود و آدرس فید مربوطه را پیدا کرده و به لیست اضافه کند.
آدرس فید را چگونه پیدا کنیم:
خیلی از سایتها در قسمتی از صفحه اصلی خود یک علامت موج دار مثل شکل زیر دارند که باکلیک بر روی آن می توانید آدرس فید را بدانید. خیلی ها هم کلمه فید یا خوراک سایت را می نویسند که به همین آدرس لینک می شود.(مثلا در ستون سمت چپ سایت ما می توانید این علامت را ببینید)
علاوه بر آن بسیاری از مرورگهای جدید قابلیتی دارند که به محض باز کردن یک سایت، با علامتی مشابه علامت بالا در نوار آدرس (همانجایی که آدرس سایت را تایپ کرده اید) به شما اطلاع می دهند که آدرس فید این سایت در دسترس است. در این حال شما می توانید با کلیک بر روی این علامت آدرس فید آن سایت را ببینید. همانطور که قبلا نیز گفتبم بعضی فیدریدرها هم قادرند خودشان نشانی فید را تنها با ارائه آدرس اینترنتی سایت به دست بیاورند.
انواع فیدریدر:
فیدریدرها انواع مختلفی دارند بعضی از آنها مانند گوگل ریدر در قالب یک سایت فعالیت می کنند. بعضی ها بصورت برنامه هایی که روی کامپیوتر شما نصب می شوند و بعضی ها هم بصورت اپلیکیشن موبایل عرضه شده اند و شما می توانید مطالب مورد علاقه را همواره در موبایل خود همراه داشته باشید (به شرط داشتن ارتباط اینترنتی فعال در موبایلتان)
حتی برخی از مرورگرهای اینترنتی مثل اپرا، فایرفاکس و اینترنت اکسپلورر های نسل جدید هم امکاناتی دارند که می توانند فیدهای مورد علاقه شما را دریافت کرده و برای شما نشان بدهند. بدون اینکه نیاز به نصب برنامه ای جداگانه باشد.
شما می توانید از هرکدام از این انواع متناسب با شرایط خودتان استفاده کنید. مثلا اگر بیشتر دوست دارید همه چیز در موبایلتان همراه با شما باشد، می توانید ازانواع اپلیکیشنهای موبایل برای اینکار استفاده کنید. اگر معمولا با کامپیوتر رومیزی یا لپ تاپ خود کار می کنید و به گوگل هم علاقمندید می توانید به سایت گوگل ریدر مراجعه کنید. گزینه های آفلاین هم وجود دارند که شاید بد نباشد تمامی این گزینه ها را در یک پست مستقل با هم مرور کنیم.
باتشکر