خب فصل تابستان است و گرمای بیرون و خنکای کولر و در عین حال پراکنده شدن انواع گره ها و مواد حساسیت زا در هوا …و در نتیجه زمینه سازی برای برخی انواع سینوزیت
خب ببینیم سینوزیت چیست؟
اول باید بدانیم سینوس(اطراف بینی) چیست؟
سینوس ها فضاهای توخالی هستند که در داخل استخوانهای جمجمه (مثل استخوان پیشانی، فک فوقانی و استخوان کف جمجمه<اسفنویید> ) قرار دارند و به حفره بینی متصل میشوند.
سینوزیت التهابی است که در اثر عوامل عفونی (باکتری-قارچ-ویروس) یا حساسیتی(آلرژی) یا عوامل خودایمنی در سینوس های اطراف بینی ایجاد میشود.
انواع سینوزیت:
همانطور که گفتیم سینوزیت ها از نظر علت ایجاد کننده (باکتری- ویروس و …) از هم متفاوتند.
همچنین بسته به اینکه کدام سینوس (مثلا سینوس پیشانی یا فک فوقانی یا اسفنویید یا اتمویید) در گیر شده باشند هم علائم کمی فرق خواهند کرد.
در کنار آن طول مدت سینوزیت نیز در تاثیر پذیری درمانی آن موثر خواهد بود. (سینوزیت های حاد و مزمن)
عوامل مستعد کننده:
عواملی که باعث افزایش احتمال ابتلا به سینوزیت میشوند عبارتند از :
حساسیت (آلرژی)- انحراف تیغه بینی یا سایر تغییرات در ساختار فیزیکی بینی (مسائل آناتومیکال) و برخی بیماریهای ژنتیکی (مثل سیستیک فیبروزیس)
در صورت وجود هر یک از این عوامل خطر و بویژه در صورتیکه قبلا سابقه ای از سردردهای مزمن یا تشخیص سینوزیت را داسته اید بهتر است در مواقع سرماخوردگی یا بروز علائم آلرژی به سرعت و دقت نسبت به اقدام های درمانی و پیشگیری اقدام کنید تا از عود سینوزیت یا طول کشیدن آن و بخصوص سردردهای کشنده اش راحت شوید.
علائم:
علامت اصلی انواع سینوزیت ها احساس درد (مخصوصا از نوع فشارنده) و احساس پُر بودن یا سنگینی در ناحیه سینوس است که بسته به سینوس درگیر میتواند در ناحیه پیشانی، فک،دندانها، پشت چشم یا حتی گردن و پشت سر احساس شود.درد معمولا با تغییر وضعیت سر تغییر می کند (مثلا با سجده کردن)
بیماران معمولا از احساس گرفتگی در گلو یا سنگین بودن سر به هنگام صبح ها یا آبریزش مداوم از بینی (یکطرفه یا دوطرفه) و احساس ترشح در حلق نیز شاکی هستند. سرفه مکرر نیز میتواند ناشی از سینوزیت باشد.
همچنین بوی بد دهان یا کاهش بویایی نیز از عوارض سینوزیت مزمن هستند.
در مواقع طول کشیده (بویژه در موارد آلرژیک) احتمال بروز پولیپ (بر آمدگی های مخاطی در داخل حفره های بینی به دلیل التهاب طول کشیده) نیز وجود دارد.
تشخیص:
تشخیص قطعی سینوزیت با انجام سی تی اسکن است
البته رادیوگرافی معمولی با نمای خاص سینوسهای اطراف بینی (نمای واترز) نیز یک معیار تشخیصی مهم است.
توجه: هیچگاه سر درد خود را خودسرانه به حساب سینوزیت نگذارید. حتی اگر سابقه سینوزیت دارید، یا علائم فوق در مورد شما صدق می کند. چون سر درد علامت مهمی است و ممکن دلیل دیگری نیز داشته باشد که بهتر است در این زمینه با پزشک مشورت شود.
درمان:
در موارد سینوزیت حاد (طول کشیده کمتر از یک ماه) درمان شامل ترکیبی ازموارد زیر به تشخیص پزشک است:
١-آنتی هیستامین ها:برای کاهش شدت ترشحات و التهاب
٢-ترکیبات آدرنرژیک:برای کاهش ترشحات و باز کردن مجاری
٣-مسکن ها
۴-ترکیبات موکولیتیک:در مواردی که ترشحات غلیظ بوده و منجر به انسداد تخلیه ترشحات میشوند
۵-آنتی بیوتیک ها (به تشخیص پزشک و استفاده بصورت منظم و کامل)
درمانهای غیر دارویی
١-استفاده از بخور
٢-در صورت لزوم استفاده از محلولهای شوینده (قطره کلرور سدیم یا سرم شستشو)
٣-استفاده از نوشیدنی های گرم
۴-گزارشهای تایید نشده ای بر تاثیر عصاره آویشن نیز وجود دارند.
در موراد سینوزیت مزمن یا تکرارشونده، علاوه بر درمانهای فوق می توان از اسپری های بینی کورتون ها و یا اعمال جراحی (بویژه در موارد اختلال آناتومیکی ) استفاده کرد.
در این موارد بهتر است بررسی علل زمینه ای سینوزیت که کتر شایع هستند (قارچی، ژنتیکی) و بررسی ساختارشناسی حفره های سینوسی و مسائل مرتبط با آلرژی نیز انجام شوند.
_____________________________________________________
استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است
1 thought on “مختصر و مفید از سینوزیت (sinusitis)”