جستجو به سبک اساتید
یک کادر کوچک در یک صفحه تفریبا سفید، به همراه یک لوگو در بالا و دو دکمه کوچک در زیر کادر، اینها همه چیزهایی هستند که در صفحه اصلی گوگل به شما ارائه می شود، اما در پس این ظاهر ساده و کاربری آسان، موتور جستجوی گوگل قابلیتهایی دارد که با اطلاع از آنها می توانید علاءالدین این غول جستجوگر باشید تا او هم آرزوهای شما را در یافتن مطالب مناسب بر آورده کند.
در شماره پیشین با تعدادی از قابلیتهای جالب این موتور قدرتمند جستجو آشنا شدید و حالا روشهایی برای رسیدن به نتایج بهتر جستجو:
۱- جستجوی پیشرفته گوگل
برای رسیدن به نتایج دقیقتر می توانید از سرویس جستجوی پیشرفته گوگل استفاده کنید. برای استفاده از جستجوی پیشرفته در صفحه اصلی گوگل به گوشه سمت راست و پایین مرورگر اینترنتی خود نگاهی بیندازید، گزینه setting را انتخاب کنید و منوی باز شده گزینه دوم ( advanced search ) را انتخاب کنید. در صفحه ای که باز می شود، می توانید تعیین کنید که چه کلماتی در جستجوی شما باشند یا نباشند یا به چه ترتیبی و در کجای صفحه ظاهر شوند، چه فرمتی داشته باشند و در چه بازه زمانی منتشر شده باشند و تنظیمات دقیق دیگر را هم در همانجا انجام دهید.
۲- سرویس جستجوی پژوهشگران
سرویس جستجوی محققین یا همان سرویس scholar گوگل در آدرس scholar.google.com در دسترس شماست. اگر می خواهید منوها و تنظیمات این سرویس را به زبان فارسی ببینید، بعد از آدرس فوق عبارت ?hl=fa را وارد کنید. تفاوت جستجوی عادی با جستجوی محققین در این است که در این روش گوگل تنها در سایتهای دانشگاهی و علمی و ژورنالهای معتبر به جستجو می پردازد. خبر خوش این است که بیشتر سایتهای دانشگاهی و پژوهشی و ژورنالهای علمی کشور برای اسن سرویس تعریف شده اند و شما می توانید مقالات علمی فارسی را هم با گوگل اسکالر بگردید.
۳- استفاده از کلمات مناسب
کلمات جستجو تنها چیزی هستند که شما به گوگل می دهید تا بداند که چه چیزی را باید برای شما مهیا کند. هر چه از کلمات دقیقتر استفاده کنید، نتایج بهتری را هم به دست خواهید آورد.
استفاده از حروف اضافه نظیر «از، را، که، در» در جستجو بیفایده است. همچنین استفاده از علائم نگارشی مانند ویرگول و نقطه و غیره هم در جستجو توسط گوگل نادیده گرفته می شوند.
استفاده از کلمات بیشتر و هدفمند می تواند نتایج جستجو را بهبود ببخشد، به جای جستجوی «مسافرت به کیش» بهتر است دقیقا چیزی را که می خواهید جستجو کنید، مثل «شماره تلفن هتلهای کیش» یا «لیست تورهای لحظه آخر کیش» یا «جاذبه های توریستی کیش»
بهترین کار این است که جستجو را با کلمات ساده تر و کم تعدادتر شروع کنید و سپس با کلمات بیشتر دامنه جستجو را محدود تر کنید تا به چیزی که می خواهید برسید.
همچنین می توانید با استفاده از روشهای جستجوی چند کلمه ای که در شماره پیش گفتیم یا استفاده از سرویس جستجوی پیشرفته، با ترکیب کلمات نتایج را دقیقتر کنید.
۴- ابزارهای جستجو:
وقتی جستجویی انجام می دهید، اگر نتایج زیاد برای شما راضی کننده نبودند، می توانید در همان صفحه نتایج جستجو در بالای صفحه (زیر کادر جستجو) گزینه های مختلف مثل (عکس، ویدئو و …) را انتخاب کنید. با کلیک روی گزینه more (بیشتر) می توانید نتایج جستجو در میان کتابها یا برنامه های نرم افزاری را هم ببینید. گزینه search tools (ابزارهای جستجو) امکان انتخاب زبان مطلب و زمان انتشار آن را به شما می دهد. اگر دنبال خبری در مورد وازرت بهداشت هستید که مربوط به یک هفته اخیر می شود در این قیمت با انتخاب گزینه هفته اخیر، می توانید شانس یافتن مطلب مورد نظر خود را افزایش دهید.
۵- جستجوی تصویری پیشرفته:
وقتی تصاویر را جستجو می کنید (در منوی images یا تصاویر) گزینه ابزارهای جستجو، امکانات خوبی در اختیار شما قرار می دهد. شما می توانید اندازه تصویر، رنگ غالب تصویر و نوع تصویر (تصاویر چهره، تصایر متحرک، سیاه قلم، عکس) را هم در این قیمت تعیین کنید.
۶- معنی کلمات؟
می خواهید معنی کلمه ای را از گوگل بپرسید؟ جلوی آن کلمه بنویسید define: تا گوگل معنا و تلفظ آن را برای شما نشان دهد. بعنوان نمونه می توانید تعریف سلولیت را به این صورت از گوگل بپرسید:
Define:cellulitis
۷- باز هم می خواهید بیشتر یاد بگیرید؟
گوگل برای معرفی امکانات جالب جستجوی خود صفحه ای به نام ژرفای جستجو راه اندازی کرده که با مراجعه به آن می توانید ترفندهای بیشتری از جستجوهای خاص گوگل را یاد بگیرید. در آدرس زیر می توانید نسخه فارسی این صفحه را ببینید: