پیش از این هم در مورد جامعه های مجازی اختصاصی پزشکان در کشورهای دیگر گفته ایم و تاثیرات مثبت چنین سایتهایی را در تبادل اطلاعات علمی و افزایش هماهنگی صنفی بین پزشکان شمرده ایم. متاسفانه هنوز پزشکان کشور ما از داشتن جواع مجازی پزشکی ایرانی هم سطح -یا حداقل مشابه- انواع خارجی بی بهره اند، اما از قدیم گفته اند طولانی ترین سفرها هم با نخستین قدم شروع می شود، پس نباید فعالیت شبکه های مجازی موجود را دست کم بگیریم، در اینجا می خواهیم تعدادی از سایتهای شبکه اجتماعی پزشکان ایران را معرفی کنیم. این معرفی ممکن است جنیه های انتقادی هم داشته باشد به این امید که سایتهای معرفی شده بتوانند نقاط ضعف را شناسایی و تقویت کنند.
پارس مدیک
parsmedic.com
وجه بارز: تالارهای گفتگوی فعال
این سایت بیش از همه مورد توجه داوطلبان آزمون های رزیدنتی (دستیاری) است و در آن مباحث مربوط به مطالعه و جزوات و کلاشهای آموزشی و اخبار حاشیه ای این آزمون مورد توجه قرار می گیرد.
طب بوک
tebbook.com
وجه بارز: اختصاص وبلاگ و پروفایل برای کاربران- شبکه مجازی
هرچند امکانات اجتماعی نظیر تالار گفتگو و گروهها برای این سایت پیش بینی شده است اما سایت بیشتر به یک سرویس دهنده وبلاگ نویسی شباهت دارد. که کاربران مطالب (عمدتا کپی شده) را در وبلاگهای خود منتشر می کنند.
فیس طب
faceteb.ir
وجه بارز: شبکه اجتماعی میکروبلاگینگ*
به نظر می رسد کاربران این سایت را بیشتر دانشجویان تشکیل می دهند. هرچند که مطالب عمومی مرتبط با سلامت و پزشکی و تغذیه هم توسط کاربران منتشر می شوند (که عمدتا کپی هستند) اما مطالب سرگرمی بیشتر مورد توجه هستند.
این سایت چند سال پیش (با رویکرد علمی تر) فعال بود و پس از غیر فعال شدن و انقضای دامنه، گروه دیگری مدیریت آن را به دست گرفتند.
*شبکه اجتماعی میکروبلاگینگ چیست؟ شبکه های اجتماعی هستند که برای انتشار پستهای کوتاه (مثل توییتر) طراحی شده اند. معروفترین نمونه شبکه های اجتماعی میکروبلاگینگ ایرانی سایت دنبالر donbaler.ir (با حدود ۶۵ هزار کاربر) است که از پلتفرم شرترانیکس (یک برنامه برای ساختن شبکه های اجتماعی) استفاده می کند.
با توجه به وجود ساختارهای از پیش آماده ای مانند شرترانیکس هر کس با کمترین دانش کاربری اینترنت می تواند یک شبکه اجتماعی میکروبلاگینگ مبتنی بر شرترانیکس (یا سرویسهای مشابه) راه بیندازد.بنابراین تعجبی ندارد که بسیاری از شبکه های اجتماعی ایرانی سرویس های میکروبلاگینگ بر اساس شرترانیکس هستند. مهمترین ایرادی که به چنین سایتهایی وارد می شود، نواقص آنها در زمینه هایی مانند حریم خصوصی و امنیت است. این سایتها در مقایسه با شبکه های حرفه ای تر مانند فیس بوک بسیار ضعیف تر و آسیب پذیرتر هستند.
ساینسفا
fb.sciencefa.com
وجه بارز: شبکه اجتماعی میکروبلاگینگ
در صفحه اصلی سایت شما با ظاهری نظیر فیس بوک مواجه می شوید. اما در حقیقت شما با یک سرویس میکروبلاگ دیگر مواجه هستید. در اینجا هم مثل فیس طب، بیشتر مطالب پزشکی به زبان ساده و سرگرمی مطرح می شوند.
انجمن دستیاری پزشکان
dastyari-pezeshkan.com
وجه بارز: تالار گفتگوی پزشکان
در این سایت هم تالار های گفتگوی فعالی برای مباحث علمی، موضوعات مرتبط با آزمون دستیاری و تالارهایی برای دانشجویان و رزیدنتها و پزشکان جوان وجود دارد. هرچند این سایت و سایت پارس مدیک بیشتر تالار گفتگو هستند یا یک شبکه مجازی تمام عیار اما به نظر می رسد، پزشکان ایرانی تالارهای گفتگو را برای مباحث علمی و ارتباط با همکاران بیشتر می پسندند و به شبکه های مجازی چندان علاقه ای نشان نمی دهند.
طب ایران۲۴
tebiran24.com
وجه بارز: همه چیز منهای کاربر
سرمایه یک شبکه مجازی کاربران آن هستند. این وبسایت ایده خوبی برای تقسیم بندی و ایجاد بخشهای مختلف از قبیل اخبار، وبلاگها، جامعه مجازی، معرفی پزشکان و حتی سیستم نوبت دهی پزشکان را در خود دارد. اما چه سود که هیچ کدام از این امکانات فعال نیستند و تعداد کاربران هم بسیار کم است.
جامعه مجازی علوم پزشکی ایران
oloompezeshki.com
وجه بارز: ارائه اخبار آموزشی و صنفی علوم پزشکی + انجمنهای گفتگو
به نظر می رسد این سایت بیشتر مورد توجه دانشجویان بویژه در رشته های پیراپزشکی است. مباحث طرح شده توسط کاربران هم بیشتر به مطالعه گروهی و اخبار آزمونها (ازجمله کنکور!) مربوط می شود.
مدنت
mednet.ir
وجه بارز: شبکه مجازی دانشجویی
این سایت هم یک سایت مورد توجه دانشجویان و تقریبا اختصاصی دانشجویان است. در این سایت کاربران بیشتر به مباحث حاشیه ای و دانشجویی و برخی مباحث آموزشی پرداخته می شود. این سایت مدتی است که با کاهش فعالیت مواجه است.
اگر بخواهیم رو راست باشیم باید بگوییم که هیچکدام از این سایتها را نمی توان یک شبکه اجتماعی موثر و قدرتمند دانست. اما بی توجهی به شبکه های اجتماعی مجازی پزشکان از طرف پزشکان و مسوولان نه تنها باعث بهتر شدن اوضاع نخواهد شد بلکه شکاف دیجیتالی بین پزشکان و دانشجویان پزشکی کشور ما را با کشورهای پیشرفته عمیقتر خواهد کرد. امروزه همکاران ما در جهان با چند اشاره سرانگشت در مورد بیماران و کیسهای مختلف پزشکی با هم به تبادل نظر می پردازند، بد نیست بپرسیم ما کجا ایستاده ایم؟
سلام دوستان.
پارس مدیک پس چی شد؟فروم عالی ای بود در مورد دستیاری.
کانالی در تلگرام در مورد دستیاری نیست؟
با سلام
ابتدا لازم میدانم از توجه شما به این مقوله مهم تشکر نمایم.
و در ادامه توضیح مختصری درباره شبکه اجتماعی طب بوک داشته باشم.
طب بوک فقط یک سیستم وبلاگ نیست. بلکه یک جامعه مجازی با تمام امکانات ان مانند :داشتن پروفایل-ایجاد صفحه/ایجاد گروه-ایجاد انجمن یا تالار-برقرای ارتباط با همدیگر-ارسال مطلب ،عکس-موزیک-ارسال نظر به مطالب-پرسش و پاسخ-ایجاد آزمون یا تست-ایجاد نظر سنجی و .. می باشد
ولی بعلت اینکه کاربران بیشتر با سیتم وبلاگ آشنا هستند با این سیستم مطالب خود را ارسال می نمایند.