از زمانی که اولین نرم افزارهای دنیا پا به عرصه وجود گذاشتند، کم کم سر و کله اولین بدافزارهای دنیا هم پیدا شدند. بدافزارها یک اصطلاح کلی برای تعریف نرم افزارهایی هستند که ما دوست نداریم که روی سیستم ما فعال باشند. برنامه های تبلیغاتی مزاحم، نرم افزارهای جاسوسی، ویروس ها، کرمها، اسبهای تروا و برنامه هایی مانند کی لاگرها. بدافزارها یا به دستکاریهای ناخواسته در کامپیوتر ما می پردازند، یا اطلاعات محرمانه ما را به جای دیگری می فرستند.
به دنبال بدافزارها، برنامه هایی هم ساخته شد که این بدافزارها را شناسایی کرده و آنها را غیرفعال یا حذف کنند. این برنامه ها هم آنتی ویروس نام گرفتند. در حال حاضر صدها برنامه آنتی ویروس مختلف در بازار وجود دارد یا از سایتهای مختلف قابل دانلود است. اما چطور می توان از بین این همه آنتی ویروس، مناسب ترین آنها را انتخاب و نصب کرد؟ با ما همراه باشید تا نکات لازم در این مورد را مرور کنیم:
رایگان یا پولی؟ مساله این است
یکی از اولین معیارها در انتخاب آنتی ویروس مناسب هزینه پرداخت شده برای آن است. البته به لطف جدی نبودن قوانین کپی رایت در کشور ما، بسیاری از آنتی ویروسهای پولی، به صورت کرک شده و به رایگان (در اینترنت) یا به قیمت خیلی ارزان (مجموعه های چند صدتایی نرم افزار در سی دی یا دی وی دی ها) در دسترس هستند.
اما آیا استفاده از چنین آنتی ویروسهایی مفید است؟ جواب ما به این سوال یه نه بزرگ و قاطع است. بررسی های نشان داده است که اکثر این مجموعه برنامه های کرک شده، خودشان حاوی بدافزار هستند. علاوه بر آن آنتی ویروسهای قفل شکسته نیز هیچگاه عملکرد مناسبی ندارند بویژه که نمی توان آنها را مرتب به روز نمود. معمولا هم خود این آنتی ویروسها برای سیستم شما دردسرساز می شوند.
اگر می خواهید برای آنتی ویروس خود هزینه کنید، پیشنهاد ما این است که از یک شرکت مطمئن و با سابقه، بصورت کاملا قانونی یک آنتی ویروس لیسانش دار خریداری کنید. به این ترتیب شما هم یک آنتی ویروس خوب دارید و هم از خدمات پشتیبانی آن برخوردار می شوید.
اما اگر نمی خواهید هزینه چندانی برای آنتی ویروس صرف کنید، بهتر است به جای خرید نسخه های غیرقانونی، آنتی ویروسی را انتخاب کنید که خود سازندگان آن را به رایگان در اختیار شما قرار می دهند. در حال حاضر آنتی ویروسهایی هستند که علیرغم رایگان بودن، عملکرد بسیار خوبی هم دارند و خوب هم پشتیبانی می شوند.
به روز بودن
واقعیت این است که همیشه دزدها یک قدم جلوتر از پلیس ها هستند و ویروسها هم یک قدم جلوتر از آنتی ویروسها. اگر شما بهترین آنتی ویروس دنیا را هم نصب کنید اما آن را به روز نکنید، هیچ سودی از این کار نخواهید برد. هر روز صدها یا هزاران بدافزار جدید در دنیا پخش می شوند و اگر آنتی ویروس شما نتواند به روزرسانی های خود را دریافت کند نخواهد توانست این دزدهای جدید را بشناسد و عملا به هیچ درد نخواهد خورد.
سرعت و روانی کارکرد
یکی از مشکلاتی که کاربران در استفاده از آنتی ویروسها با آن مواجه می شوند، کند شدن کارکرد سیستم بعد از نصب انتی ویروسهاست. از آنجایی که آنتی ویروسها برای کارایی بهتر باید همواره و در پس زمینه سیسم فعال باشند، همواره مقداری از ظرفیت پردازشگر (CPU) و حافظه RAM را به خود اختصاص می دهند اما اگر این مقدار بالا برود می تواند عملکرد عادی دستگاه شما را با مشکل مواجه کنید. بنابراین با توجه به مشخصات سیستم خودتان باید آنتی ویروسی را انتخاب کنید که در صورت نصب، مشکلی از این جهت برای شما ایجاد نکند.
برای اطمینان می توانید مشخصات مورد نیاز نصب آنتی ویروس مورد نظرتان را مطالعه کنید و از سایتهایی مانند www.av-comparatives.org برای مقایسه قدرت و سرعت آنها کمک بگیرید.
قابلیتهای اساسی
یک آنتی ویروس خوب باید بتواند فایلهای روی هارد شما را اسکن و از نظر وجود بدافزار یا فایلهای مشکوک بررسی کند. هم چنین باید بتواند محافظت خوبی را در فضای مجازی برای شما فراهم کند.
فعال بودن دائم آنتی ویروس و پایش لحظه به لحظه عملکرد فایلهای مختلف هم یکی از ویژگی های اساسی آنتی ویروس مناسب است. این قابلیت که با عناوینی چون محافظت RealTime یا Resident از آن یاد می شود تمام فعالیتها و ارتباطات جاری را در سیستم شما بررسی می کند و در صورت مشکوک بودن به شما اطلاع می دهد.
آنتی ویروس باید جایی برای قرنطینه Quarantine فایلهای مشکوک داشته باشد. چرا داستن این ویژگی مهم است؟ شما یک فایل مهم روی کامپیوتر خود دارید. این فایل توسط ویروسی آلوده می شود و آنتی ویروس شما به دلیل ناشناخته بودن ویروس، هنگام بررسی و پاکسازی هم ویروس و هم فایل را باهم پاک می کند. اما اگر آنتی ویروس شما امکان قرنطینه فایل را داشته باشد. می توانید تا زمان دریافت آپدیت جدید آنتی ویروس که بتواند آن ویروس را از فایل جدا کرده و پاکسازی کند، فایل آلوده را قرنطینه کنید.
مخلفات آنتی ویروس
برنامه های جانبی وجود دارند که می توانند در کنار آنتی ویروس، امکانات بیشتری را در اختیار شما قرار بدهند. مثلا برنامه هایی برای پیدا کردن جاسوس افزارها، یا برنامه هایی برای محافظت بیشتر در اینترنت و غیره. بعضا این نرم افزارهای جانبی همراه با انتی ویروس اصلی در یک بسته که بسته حفاظتی یا بسته امنیتی نامیده می شوند بصورت یکجا عرضه می شوند.
مزیت این بسته ها این است که محافظت خوب و همه جانبه ای را برای شما فراهم می کنند و می توانید با توجه به نیاز خود این برنامه های جنبی را روی سیستم خود نصب کنید. فقط بهتر است توجه داشته باشید که نصب کردن بیش از حد نیاز چنین نرم افزارهایی می تواند سیستم شما را کمی کند کند.
جمع بندی:
شما می توانید با در نظر گرفتن این مشخصات به سایتهای مقایسه آنتی ویروسها نظیر pcmag.com/reviews/antivirus یا av-comparatives.org یا anti-virus-software-review.toptenreviews.com مراجعه کنید تا آنتی ویروس مورد نظر خود را بیابید.
در مطالب بعد با معرفی نمونه هایی از آنتی ویروسهای مناسب برای سیستم عاملهای مختلف در خدمت شما خواهیم بود.
1 thought on “راهنمای انتخاب آنتی ویروس”