در زمانی نه چندان دور، تنها دارایی تکنولوژیک یک اداره یا یک خانه می توانست یک کامپیوتر رومیزی باشد که تمام ثروت دیجیتال صاحبش را در خود جای می داد. نهایتا تعدادی سی دی هم در کنار آن کامپیوتر به چشم می خوردند که در کار ذخیره فایلها کمک می کردند. اما با گسترش روز افزون گجتها و ابزارهای دیجیتال، یک فرد ممکن بود علاوه بر رایانه رومیزی خود، یک تلفن همراه، یک اپ تاپ، یک ابزار پخش کننده موسیقی، یک تبلت و … هم داشته باشد و در موقعیتای مختلف از آنها استفاده کند.
خب تا اینجای کار خیلی خوب به نظر می آمد. دارندگی و برازندگی! اما مشکل وقتی پیش می آمد که شما می خواستید همیشه به اطلاعات خود دسترسی داشته باشید. مثلا وقتی با تبلت خود کار می کنید، به فایلی که روی لپ تاپ خود دارید، نیاز پیدا می کنید. حالا چه باید کرد؟
در اولین قدم، ابزارهای جانبی ذخیره حافظه، وظیفه انتقال فایلها بین این دستگاهها را به عهده گرفتند. انواع حافظه فلش و کارتهای حافظه به جزء لاینفک زندگی دوستداران فن آوری نوین تبدیل شدند. اما این ابزارها هم چند مشکل داشتند. اولا شما از قبل باید پیش بینی می کردید که به کدام فایل نیاز دارید و ان را در فلش یا مموری کارت خود ذخیره می کردید. علاوه بر آن در صورت خرابی یا گم کردن این حافظه های کوچک، عملا با دردسر مواجه می شدید… اینجا بود که سایتهای بارگذاری و اشتراک فایل وارد میدان شدند.
سایتهای اشتراک فایل چند مزیت نسبت به روشهای دیگر ذخیره اطلاعات دارند:
۱- سهولت دسترسی: امروزه دسترسی به اینترنت و حتی داشتن اینترنت پرسرعت، در بیشتر کشورهای دنیا (حتی کشورهای عقب مانده) به یک ضرورت غیر قابل انکار تبدیل شده است. شما در هرجا دنیا که باشید می توانید به شبکه اینترنت وصل شوید و در نتیجه به فایلهای خود دسترسی داشته باشید
۲- اشتراک فایل در میان ابزارهای مختلف: وقتی شما فایلی را در فضای مجازی خودتان آپلود (بارگذاری) می کنید، می توانید هم از طریق تلفن همراه خود و هم از طریق لپ تاپ یا دیگر گجتهایتان به آن دسترسی داشته باشید. دیگر نیازی نخواهد بود که هربار از طریق کابل یا حافظه های جانبی این فایلها را رد و بدل کنید.
علاوه بر آن می توانید این فایلها را بعد از ویرایش در همان فضا ذخیره کنید و به این ترتیب نیازی هم ندارید که دوباره همان فایل ویرایش شده را در تک تک وسیله های خود ذخیره کنید.
۳- اشتراک فایل در بین افراد مختلف: بسیاری از سرویسهای بارگذاری فایل امکانات مناسبی برای اشتراک فایل هم دارند. شما می توانید فایل خود را به صورت عمومی و برای دسترس همگان منتشر کنید یا رمز خاصی برای آن قرار بدهید و رمز را برای دوستان یا همکاران خود ارسال کنید تا به آن نوشته یا عکس دسترسی داشته باشند. در بیشتر سایتها شما امکان ایجاد چند نوع دسترسی را دارید که کار مدیریت امنیتی فایلها را برایتان ساده می کند.
طرز تهیه:
نحوه استفاده از بیشتر این سایتها هم بسیار ساده است. شما یک نام کاربری برای خودتان ثبت می کنید و بعد از آن وارد صفحه مدیریت حساب خود می شوید و می توانید فایلها را ارسال یا دریافت کنید. در صورتی که از خدمات رایگان این سایتها استفاده می کنید، باید دقت داشته باشید که ممکن است محدودیتهایی در استفاده از سرویس داشته باشید. مثلا فضای مورد استفاده شما یا تعداد دفعات دانلود کردن فایل یا زمان نگهداری فایل روی سرور ها ممکن است محدود باشد. در بیشتر این سرویس ها شما می توانید با پرداخت هزینه هایی این محدودیتها را هم از سر راه بردارید.
چند مثال:
تعدا زیادی سرویس برای بارگذاری و اشتراک فایلها وجود دارد، در اینجا شما تنها با چند نمونه از چنین سرویسهایی آشنا خواهید شد:
dropbox.com
دراپ باکس Dropbox یکی از معروفترین خدمات ذخیره و اشتراک فایل است که ۵ سال در این زمینه سابقه دارد و توانسته بیش از ۲۵ میلیون کاربر را به سوی خود بکشاند. دراپ باکس فضایی حدود ۲ گیگابات در اختیار شما قرار می دهد و در صورتیکه هر کدام از دوستان خود را به استفاده از این سرویس دعوت کنید، ۵۰۰ مگابایت فاضای اضافی هم در اختیارتان قرار داده میشود. امکانات بسیار خوبی هم برای مدیریت فایلها دارد. جالب است بدانید که یکی از بنیانگذاران دارپ باکس یک ایرانی به نام آرش فردوسی است. اخیرا به دنبال بروز برخی مشکلات، نگرانی هایی از نظر امنیت دراپ باکس برای کابران ایجاد شد.
drive.google.com
گوگل درایو هم محصول شرکت گوگل است که اخیرا معرفی شده است. هرچند که این سرویس بسیار نو پا است اما اعتبار گوگل را پشت سر خود دارد. گوگل درایو ۵ گیگابایت فضای رایگان در اختیار شما قرار می دهد. علاوه بر آن شما به امکانات خوبی نظیر جستجوی پیشرفته در میان اسناد خود و باز کردن انواع زیادی از فایلها (بدون نیاز به نرم افزار خاص) دسترسی دارید. یکپارچه شدن این امکانات با دیگر امکانات گوگل را هم باید جزو مزیای ان به شمار بیاوریم.
skydrive.live.com
اسکای درایو ویندوز یا ویندوز لایو اسکای درایو هم محصول شرکت مایکروسافت است. این سرویس هم با سرویسهای ای-میل و آفیس لایو مایکروسافت هماهنگ است و در ویندوز ۸ هم امکاناتی برای دسترسی راحت به آن پیش بینی شده است. فضای بسیار زیادی هم در اختیار شما قرار می دهد که ۲۵ گیگابایت و بصورت رایگان خواهد بود. اما هر فایل نمی تواند بیش از ۵۰ مگابایت باشد راستش را بخواهید این مورد تناسبی با حجم ۲۵ گیگی ارائه شده ندارد. امکانات اسکای درایو هم بسیار محدودتر از دو گزینه قبلی است. اما اگر دنبال فضای زیاد و نام مایکروسافت هستید، می توانید در مورد این سرویس هم فکر کنید.
سرویسهای دیگر:
سرویسهای دیگری هم هستند که ما بطور گذرا به آنها اشاره می کنیم: مگاشیرmegashares.com با ۱۰ گیگابایت فضای رایگان، فایل دراپرfiledropper.com با ۵ گیگابایت فضا، ایو درایو ewedrive.com با ۱ گیگابایت فضا و ترانسفر بیگ فایلزtransferbigfiles.com با ۱ گیگابایت فضا، دیگر سرویسهایی هستند که فضاهای ۱ گیگابایتی یا بالاتر در اختیار شما قرار می دهند. البته اگر به دنبال فضاهای کمتر از یک گیگابات باشید، تعداد گزینه های موجود غیر قابل شمردن خواهد بود.