تاکنون نام تیم تحقیقاتی دانشگاه گریفیث را شنیده اید؟ راستش را بخواهید خیلی ها تا همین چند روز پیش اسم این دانشگاه را هم نمی دانستند اما در همین چند روز اسم این دانشگاه و گروه پژوهشی آن حسابی سر زبانها افتاده است. چون آنها برای اولین بار موفق به عکسبرداری از سایه اتم منفرد شده اند. پروفسور دیو کلپینسکی از دانشگاه گریفیث در بریسبین استرالیا می گوید: ” به علت محدودیت شدید میکروسکوپی ،اجسام کوچکتر از اتم با استفاده از نور مرئی قابل مشاهده نیست. با بررسیهای ما مشخص شد که یک اتم برای عکس گرفتن از سایه اتم کافی است.”
نتیجه حاصل از تحقیقات پنج سال گذشته تیم تحقیقاتی کلپینسکی-استرد بصورت ” تصویر جذب اتمی اتم منفرد ” منتشر شده است. اگر از مشخصات دوربینی که چنین عکسی را گرفته سوال کنید باید بگوییم که میکروسکوپ الکترونی با رزولوشن بسیار بالای موجود در دانشگاه گریفیث امکان مشاهده تصویری از سایه اتم را فراهم ساخت.
نگهداری اتم برای عکس گرفتن هم، بر اساس تکنولوژی جداسازی اتم در درون یک محفظه و با استفاده از نیروهای الکتریکی در فضای آزاد صورت پذیرفت.پروفسور کلپینسکی و همکارانش یون های تک اتمی عنصر ایتریم را به دام انداخته و در معرض فرکانس خاصی از نور قرار دادند. پس از آن سایه اتم بر روی آشکارساز ظاهر گردید و با استفاده از دوربین دیجیتال عکسبرداری انجام گرفت.
این آزمایشات درک فیزیک اتمی را در پی داشته و انجام محاسبات کوانتومی را آسانتر می کند.امکان استفاده از این روش در میکروسکوپهای زیستی نیز وجود دارد. با پیش بینی مقدار نور مورد نیاز جذب شده جهت تشکیل سایه، دستیابی به اندازه گیری کنتراست موردنیاز از لحاظ فیزیکی ممکن خواهد بود.اهمیت این موضوع در نمونه های بسیار کوچک ، ظریف و شکننده بیولوژیکی مانند رشته های DNA که امکان فروپاشی آن با قرار گرفتن در معرض نور فرابنفش و اشعه ایکس وجود دارد ، مشخص می شود. هم اکنون پیش بینی مقدار نور مورد نیاز برای مشاهده فرآیندهای درون سلولی تحت شرایط میکروسکوپی بهینه و بدون کمترین آسیب رسانی به سلولها امکان پذیر است.