وبلاگها (یا آنطور که بعضا می گویند بلاگها) یکی از شناخته شده ترین عناصر دنیای مجازی به شمار می روند. علیرغم گسترش روزافزون شبکه های اجتماعی (مانند فیس بوک) و سیستمهای مختصرنویسی (مثل توییتر) هنوز هم وبلاگها یکی از بازیگران مهم عرصه وب هستند. در بسیاری از کشورها، وبلاگها حتی در تحولات سیاسی –اجتماعی نیز تقش اساسی ایفا می کنند. اما این وبلاگها چیستند و از کجا آمده اند؟
تاریخچه و معرفی:
وب در اولین سالهای تولدش، یک چیز خیلی رسمی بود و مرور وب مانند قدم زدن در میان بایگانی اسناد و کتب یک اداره بود، اما کم کم بعضی استفاده کنندگان وب به فکر افتادند که روشهای مطلوبتری برای ارتباط انسانها با همدیگر پیدا کنند. بنابراین چیزهای خیلی اجتماعی تری شکل گرفتند: نظیر لیستهای ای-میل، ابزارهای چت و فورومها. در این میان عده ای هم شروع کردند به نوشتن دفتر خاطرات آنلاین. این دفتر یادداشتهای روزانه کم کم توسعه پیدا کردند و شدند همان بلاگ یا وبلاگی که ما می شناسیم.
بلاگ نوعی صفحه اینترنتی است که در آن مطالب به ترتیب تازه ترین مطلب تا قدیمی ترین مطلب ارائه می شود. یعنی مطالب جدیدتر در ابتدا نمایش داده می شوند. در وبلاگ واحد نوشتن مطلب پست است. اما در وبسایتهای دیگر واحد نوشتن مطالب صفحه است.بنابراین وبلاگ چیز عجیب و غریبی نیست و تنها یک قالب برای انتشار مطالب است. وبلاگها با توجه به قالب زمانی شان معمولا پویا تر از انواع دیگر سایتها به نظر می آیند.
وبلاگها از لحاظ موضوعی محدود به خاطرات شخصی نیستند و می توانند در زمینه های مختلف از پزشکی و ادبیات گرفته تا سیاست و یا موضوعات آموزشی باشند.
وضع کنونی:
در حال حاضر بیش از ۱۷۰ میلیون وبلاگ در دنیای مجازی وجود دارند و وبلاگ نویسان از هر قشری هستند. از ۷ تا ۷۰ ساله و از کم سواد و بی خانمان تا متخصص و رییس جمهور. در این میان تعداد وبلاگ نویسان پزشک هم کم نیستند. چند سالی است که اصطلاح مدلاگ (به معنای وبلاگ پزشکی) هم در بین اصحاب کیبورد جا افتاده است.
تعداد قابل توجهی از وبلاگ نویسان مطرح در دنیا و ایران، از جامعه پزشکی هستند. در حال حاضر وبلاگهای تعدادی از همکاران ما در وبلاگستان فارسی روزانه ده ها هزار بازدید کننده دارند. می توانید لیستی از بعضی وبلاگهای منتشر شده توسط پزشکان، دندانپزشکان و داروسازان را در مدلاگستان ببینید. در فرصتهای بعدی سعی خواهیم کرد تعدادی از وبلاگهای موفق پزشکان را در “سیب پزشکی” برای شما معرفی کنیم.
چطور وبلاگ بنویسیم:
تنها چیزی که برای نوشتن وبلاگ لازم است، خواستن است. شما هم اگر بخواهید می توانید از همین امروز شروع به وبلاگ نویسی کنید.
همانطور که برای نوشتن خاطراتتان یک دفتر لازم دارید، برای وبلاگ نویسی هم به یک دفتر آنلاین احتیاج دارید. برای داشتن این دفتر انلاین دو راه هست:
الف- می توانید با استفاده از راهنمای وبسایت شخصی (شماره پیش) برای خودتان وبسایت بسازید و در آن یک نرم افزار مدیریت محتوا (مثلا wordpress) نصب کنید.
ب- اگر هم حال و حوصله وبسایت و وبسایت داری را ندارید می توانید به یک “سرویس دهنده وبلاگ” مراجعه کنید. آنها همه چیز را از جمله فضا و آدرس اینترنتی و ابزارهای وبلاگ نویسی را در اختیار شما قرار می دهند و معمولا هم این کار را به رایگان انجام می دهند. کافیست به یکی از این سایتها مراجعه کنید و نام وبلاگ خود را انتخاب و ثبت کنید. حالا می توانید هر چه دل تنگتان می خواهد در وبلاگ خود بنویسید.
اگر به راهنمایی بیشتری در زمینه وبلاگ نویسی احتیاج دارید می توانید یک ای-میل خالی به آدرس weblog@darsnameh.com بفرستید تا در دوره های آموزشی وبلاگ نویسی درسنامه شرکت کنید.
چه بنویسیم:
هیچ محدودیت موضوعی در وبلاگ نویسی وجود ندارد و می توان درباره همه چیز در وبلاگ نوشت. اما اگر می خواهید وبلاگ نویس موفقی باشید و خوانندگان دائمی برای خود پیدا کنید بهتر است در یک یا چند زمینه مشخص و مرتبط بنویسید. مثلا وقتی کسی به وبلاگ شما مراجعه می کند و یک مطلب ادبی-فرهنگی می خواند و از آن خوشش می آید، انتظار دارد که در مراجعه بعدی هم مطالبی از این دست در وبلاگ شما ببیند و مطمئنا دیدن مطلبی در مورد نحوه احتراق موتورهای درونسوز که هیچ ربطی به فرهنگ و ادب ندارد، او را خوشحال نخواهد کرد.
در وبلاگ نویسی سعی کنید راحت باشید و سبک خودتان را داشته باشید. اگر سعی کنید اجبارا خود را به نوشتن در قالبی خاص ملزم کنید، این اجبار در لابلای نوشته های شما خودش را نشان می دهد و محبوبیت زیادی برای وبلاگ به همراه نخواهد آورد. البته خواندن وبلاگهای موفق و استفاده از نکات مثبت آنها مطمئنا مفید است، اما به هر حال نباید خود را مجبور به پیروی عینی از سبک یک وبلاگ دیگر بدانید.
سرویس دهنده های رایگان وبلاگ :
سرویس دهنده های زیادی برای وبلاگ نویسی وجود دارند که بیشتر خدمات خود را بصورت رایگان ارائه می دهند. بیشتر از این سرویس دهنده ها چند زبانه و بعبارتی بین المللی هستند که سرویسهای سازگار با زبان فارسی نیز ارائه می دهند؛ اما متاسفانه در حال حاضر دسترسی به بیشتر سرویسهای وبلاگ غیر ایرانی مقدور نیست. بنابراین در اینجا تنها به معرفی تعدادی از سرویس دهنده های ایرانی بسنده می کنیم:
پرشین بلاگ: نخستین سرویس دهنده وبلاگ فارسی که میزبانی بسیاری از قدیمی های وبلاگستان را به عهده داشته است.
Persianblog.ir
بلاگفا: محبوبترین سرویس دهنده وبلاگ فارسی در حال حاضر.
Blogfa.com
بلاگها: سرویس دهنده وبلاگ که از سیستم قدرتمند وردپرس برای میزبانی صفحات استفاده می کند.
Bloghaa.com
میهن بلاگ: یکی دیگر از سرویس دهنده های محبوب که ابزارهای متنوعی را در اختیار کاربران قرار می دهد
Mihanblog.com
بلاگ اسکای: بلاگ اسکای هم از سرویس دهنده های با سابقه وبلاگ فارسی است
Blogsky.com
مفيد فايده بود…….متشکر
از اطلاع رسانی تون ممنونیم دکتر.با این امید که وبلاگها روز به روز بهتر بشن