خانه ای از صفر و یک
زمانی در گذشته های نه چندان دور که اینترنت برای خیلی ها موجودی افسانه ای بود، داشتن سایت شخصی یک امر پیچیده، خطیر و شاید هم پر هزینه تلقی می شد. شاید هنوز هم باشند کسانی که فکر می کنند داشتن یک وبسایت شخصی کاری بسیار فنی و پیچیده است، اما حقیقت این است که داشتن وبسایت چندان پیچیده تر از داشتن یک ای-میل شخصی یا پروفایلی در فیس بوک نیست. البته در اینجا هم، مانند ای-میل و پروفایلهای اجتماعی تان باید یک سری نکات امنیتی را رعایت کنید.
امروز قصد داریم شما را با کلیات ساخت یک وبسایت شخصی آشنا کنیم. امیدواریم بتوانیم در مطلبهای بعدی بحث های جزیی تری را هم در این زمینه برایتان بازگو کنیم.
مواد لازم:
مواد لازم برای داشتن یک وبسایت عبارتند از:
۱-آدرس دامنه (domain) آدرسی است که مردم با تایپ آن در مرورگر خود می توانند وارد وبسایت شما شوند. مثلا Medapple.com
۲- هاست یا میزبان وب Host در حقیقت سروری است که داده های شما را روی وب نگه می دارد. کار هاست در اینترنت مثلا کار هارد دیسک در کامپیوتر است. یعنی فایلهای مربوط به سایت شما مانند متن نوشته ها یا عکسهای سایت شما روی هاست نگه داری و به بازدیدکنندگان عرضه می شود.
۳- ابزار مدیریت محتوا: در حقیقت برنامه ای است که روی وبسایت شما نصب می شود و می تواند مدیریت نوشته ها و دیگر محتوای موجود در سایت را برای شما آسان کند. همانطور که شما از نرم افزار ورد مایکروسافت برای نوشتن متون خود استفاده می کنید، از یک ابزار مدیریت محتوا (مثل وردپرس) هم برای نوشتن مطالب خود در وبسایتان استفاده می کنید.
این سه جزء تقریبا اساسی ترین اجزای مدیریت وبسایت هستند. البته نرم افزارهای کمکی متعدد و افزونه های مختلفی هم می توانند برای ارتقا امنیت یا کاربری سایت شما استفاده شوند. اما تقریبا با داشتن همین ها می توانید کار ساخت وبسایت را شروع کنید.
طرز تهیه:
اول: اجاره کردن یک خانه
اول از همه شما باید یک جایی در فضای مجازی داشته باشید. این خانه توسط هاست شما تامین خواهد شد. هاستهای مختلفی با قیمتهای مختلف در خارج و داخل کشور وجود دارند که شما می توانید با توجه به نیاز خود از آنها بهره ببرید.
بعضی سرویس دهندگان هاستینگ، چند خدمات ارائه می دهند که از دو جهت فرق دارند: فضا (حداکثر فضایی که به فایلهای شما در سایتتان اختصاص داده خواهد شد) و ترافیک ( حداکثر میزان حجمی که بازدیدکنندگان شما در طول یک ماه می توانند از روی سرورهای سایت بخوانند) البته شاخصهای دیگری مانند سیستم عامل و کنترل پنل و خدمات جنبی هم هستند.
شاید در نگاه اول دیدن این همه فاکتور مختلف در سرویس ها کمی گیج کننده باشد، اما اگر از ما می شنوید، در آغاز کار شما نیاز چندانی به سرویسهای با ترافیک و حجم بالا و برخی خدمات پیشرفته یا مثلا سرورهای اختصاصی ندارید و می توانید با همان گزینه های ارزانتر هم صاحب سایت خوب شوید. بعدها در صورت نیاز می توانید سرویس خود را به انواع با فضا و ترافیک بالاتر تغییر دهید.
بیشتر سرویس دهندگان هاستینگ، خدمات دامنه (انتخاب آدرس سایت) هم دارند و حتی بعضا آن را بصورت هدیه همراه سرویس هاستینگ ارائه می دهند. چنین سرویسهایی (هاست و دامنه همراه) می توانند از حداقل ۳۰-۴۰ هزار تومان در سال شروع شوند که انتخاب های مناسبی برای آغاز کار هستند. اگر بخواهید دامنه را به تنهایی بگیرید، حدود ۱۰-۲۰ هزارتومان در سال برای شما هزینه خواهد داشت. معمولا هاستهای همراه با دامنه گزینه های مقرون به صرفه تری هستند. ضمن اینکه این دامین و هاست به هم وصل خواهند بود و کار شما را راحت تر خواهند کرد.
در انتخاب هاست بهتر است حتما به زمان روی خط بودن uptime توجه داشته باشید که هر چه به ۱۰۰% نزدیکتر باشد، یعنی احتمال داون شدن (از دسترس خارج شدن) سایت شما کمتر است.
همینطور دقت کنید که پشتیبانی مورد نظر شما پاسخگو و مسوولیت پذیر باشد. برای امتحان می توانید قبل از خرید هاست، با قسمت پشتیبانی تماس بگیرد و سرعت و نحوه پاسخدهی آنها را بسنجید.
دقت کنید که بعضی شرکتهای سرویس دهنده هاست خارجی، محدودیتهایی را برای کاربران ایرانی وضع کرده اند (مثل بلوهاست) بنابراین قبل از خرید هاست مطمئن شوید که آن شرکت چنین محدودیتهایی ندارد. چرا که ممکن است در میانه زمان قرارداد، سایت شما را معلق و بلانکلیف بگذارد که نه تنها اتفاق خوشایندی نیست بلکه دردسرهای انتقال هاست و تنظیمات مجدد را هم به همراه خواهد داشت (تازه در صورتی که نسخه پشتیبان از داده های شما موجود باشد)
کل ماجرای اجاره هاست و دامنه کار زیادی ندارد و نهایتا ۱۰-۲۰ دقیقه به طول می انجامد. البته به شرطی که از قبل بررسی کافی کرده و هاست خود را انتخاب کرده اید و دامنه مورد نظر شما هم آزاد است (یعنی قبلا توسط فرد دیگری اجاره نشده است)
حالا خانه شما حاضر است و باید آن را مبلمان کنید.
دوم: اسباب کشی
خب حالا شما باید داده های مورد نظرتان را وارد سایت کنید. برای اینکار اول از همه نیاز به یک ابزار مدیریت محتوا دارید. این ابزارها کار بارگذاری و انتشار مطلب را روی سایت شما راحت تر خواهند کرد. انواع مختلفی ابزار مدیریت محتوا هستند، مانند وردپرس، جوملا دروپل و … که تفاوتهایی در ساختار و صفحه مدیریت با هم دارند. اما اساس کار همه انها این است که نوشته و فایلهای رسانه ای شما را بگیرند و بصورت مناسب در قالب بندی مورد نظر شما در سایت نمایش دهند. از این جهت می توان این ابزارها را به نرم افزار ورد word مایکروسافت تشبیه کرد.
بعد از انتخاب نوع ابزار مدیریت محتوای سایت کافیست آن را روی قسمتی از سایت خود نصب کنید تا آماده خدمت رسانی شود. کار نصب این نرم افزار هم چند دقیقه ای طول خواهد کشید و بعبارتی در کمتر از یکساعت، شما می توانید تصمیم خود را برای داشتن وبسایت شخصی از فکر به عمل تبدیل کنید.
در روزهای بعد هم با ما همراه باشید تا جزییات بیشتر را از آداب سایتداری بدانید.
سلام من يك شهرو ند ايراني هستم
ببخشید کد بالا یعنیچی؟
عاشق رنگ آبیم
به نظرم همش چرنده
سلام
از اطلاعات تون خیلی ممنونم. خیلی ممنون میشم اگر امکان داشته باشه یه جایی رو معرفی کنید که خودتون و یا دوستان تجربه کرده باشند و راضی باشند و من برم از همونجا هاست و دامنه بگیرم. راستش من الان مدت هاست که تصمیم گرفتم که از سرویس دهنده های رایگان بیام بیرون ولی به دلیل اینکه نمی دونم چه شرکتی کارش در زمینه هاست و دامنه خوبه، هنوز اقدام نکردم. با توجه به محبوبیتی که وبلاگم داره اگر یک ربع هم از دسترس خارج باشه واسم خیلی گرون تموم میشه. پیشاپیش از راهنمایی تون ممنونم
_______________________________________________________________________
سلام
من قبل از این، از بلوهاست هم دامنه رو و هم هاست رو گرفته بودم و از خدماتش خیلی راضی بودم. فقط نمیشه مستقیما از ایران خریدش و اگه بدونن که از ایران هستید ممکنه به خاطر تحریمها معلق کنند، هم دامنه و هم هاست رو
در حال حاضر یکی از دوستان لطف کرده و برای ما هاست و دامنه رو تدارک دیده و راستش الان نمی دونم از کدوم شرکت داریم استفاده می کنیم
توی شرکتهای ایرانی ظاهرا پرشین هاست رو تعریف می کنند
از راهنمایی تون ممنونم 🙂
سلام خوبید ببخشید من یه سوال دارم چگونه میتوان هاست تنها دامنه را دریافت کرد
_________________________________________________________________
سلام
منظورتون رو از “هاست تنها دامنه” رو متوجه نشدم. اما همونطور که در متن هم گفته شد. شما می توانید برای هاست یا دامنه جدا جدا هم اقدام کنید. شرکتهای زیادی این خدمات رو ارائه میدهند. با یک جستجوی کلمه “هاست” یا “دامنه” مطمئنا به مورد نظر خودتون می رسید