رییس سازمان غذا و دارو با توجه به گزارش موارد متعددی از عوارض شدید و تهدیدكننده حیات ناشی از مصرف سفتریاكسون، در خصوص تجویز و مصرف این دارو به تمام شاغلین حرف پزشكی هشدار داد….
هشدار رییس سازمان غذا و دارو:
به گزارش روابط عمومی وزارت بهداشت، دكتر احمد شیبانی با صدور بخشنامهای به كلیه مراكز درمانی دولتی و خصوصی، تاکید کرد: «با توجه به گزارش چند مورد مرگ مشكوك در مورد استفاده از سفتریاكسون، بخشنامهای را برای افراد شاغل در حرف پزشكی در كلیه مراكز دولتی و خصوصی تابعه اعم از شبكههای بهداشتی درمانی، مطبها، درمانگاهها، بیمارستانها و داروخانهها صادر كردهایم.»
در متن بخشنامه رییس سازمان غذا و دارو به شاغلین حرف پزشكی آمده است: «از تجویز و مصرف سفتریاكسون در مواردی مانند سرماخوردگی و سایر مواردی كه از جمله موارد مصرف تایید شده این فرآورده نیست اکیدا خودداری شود. همچنین از تزریق سریع وریدی سفتریاكسون جدا خودداری شده، انفوزیون وریدی در محلول مناسب حداقل ۱۵ الی ۳۰ دقیقه به طول انجامد. پیش از تجویز یا تزریق سفتریاكسون، حتما در مورد سابقه حساسیت دارویی بیمار نسبت به سفتریاكسون یا سایر سفالوسپورینها (مانند سفالكسین، سفالوتین، سفیكسیم، سفتازیدیم، سفازولین و…) یا پنیسیلینها از بیمار سوال شود.»
در ادامه بخشنامه رییس سازمان غذا و دارو آمده است: «مصرف سفتریاكسون در بیماران با سابقه حساسیت به سفتریاكسون یا سایر سفالوسپورینها ممنوع است. همچنین با توجه به حساسیت متقاطع پنیسیلینها و سفالوسپورینها، در صورت وجود سابقه حساسیت به پنیسیلینها نیز تجویز این فرآورده فقط در مواقع بسیار ضروری و با احتیاط فراوان صورت پذیرد.
تزریق سفتریاكسون باید صرفا توسط افراد مجرب، در مراكز مجهز به سیستم احیا انجام شود و از تزریق توسط افراد غیرحرفهای یا در مكانهای غیر از مراكز درمانی مجهز به امكانات احیا جدا خودداری شود. همچنین مصرف همزمان سفتریاكسون با محلولها یا فرآوردههای حاوی كلسیم در نوزادان حتی به صورت انفوزیون از رگهای متفاوت ممنوع است. حتیالامكان از مصرف محلولها یا فرآوردههای حاوی كلسیم تا ۴۸ ساعت پس از آخرین دوز سفتریاكسون در تمام گروههای سنی اجتناب شود.
رییس سازمان غذا و دارو در بخش دیگری از بخشنامه خود آورده است:«مصرف سفتریاكسون در نوزادان مبتلا به هایپربیلیروبینمیا بویژه نوزادان نارس، ممنوع است. مطالعات نشان داده است كه سفتریاكسون قادر به جابجایی بیلی روبین از محل اتصال به آلبومین سرم است و لذا امكان ایجاد انسفالوپاتی ناشی از افزایش بیلی روبین در این بیماران مطرح است.
استفاده از رقیقكنندههای حاوی كلسیم مانند محلول رینگر، به منظور آمادهسازی سفتریاكسون جهت تزریق، ممنوع است و مسوولین فنی داروخانهها باید از تحویل بدون نسخه این فرآورده (همانند سایر داروهای تحت نسخه) جدا خودداری كنند. بدیهی است تحویل بدون نسخه دارو توسط داروخانه پیگرد قانونی خواهدداشت.»
بازنشر مطلب از نشریه سلامت
خیلی دردناکن این امپولا من ۲۰تاشونو تو ۲۰روز زدم
خواهر من تا دم مرگ پبش رفت.جدی بگیرید
فدای خودت نترس عزیزم من باهاتم
و همکارها متاسفانه زیاد تجویز میکنند . جدیدا مریضهایی داشتم که به شدت اصرار داشتند سفتریاکسون بگیرند .