کیش از خیلی جهات در ایران حالت خاصی دارد، اولین منطقه آزاد اقتصادی مصوب در دوره پس از انقلاب و منطقه مورد نظر برای طرحهای توریستی در قبل از انقلاب. جزیره بودن کیش خودبخود باعث ایجاد نوعی ایزولاسیون (جداسازی) از سایر مناطق ایران شده و تبدیل آن به یک منطقه آزاد، و چشم پوشی از بعضی قانونهای نانوشته در این جزیره، آن را بیشتر از سرزمین اصلی متمایز میکند.
اما همه این مسائل هم نمی تواند باعث شود که همه لزوما از سفر به کیش (با توجه به میزان هزینه ای که می کند) بهترین لذت را ببرند. مخصوصا وقتی توجه کنیم که بعضی تورهای دبی و ترکیه از نظر قیمت با تورهای کیش برابری میکنند و بسیاری از تورهای تفریحی به مقصد کشورهای همسایه (مثل آذربایجان و ارمنستان) ممکن است حتی ارزانتر از سفر به کیش هم تمام شود.
پس بهتر است اول انگیزه های سفر و جاذبه های این جزیره را با هم مرور کنیم:
انگیزه های سفر:
۱- تفریحات آبی-دریایی:
مثل هر بندر و جزیره ای، دریا و ساحل کیش یکی از اصلی ترین جاذبه های آن است. کلوپهای زیادی برای غواصی و تفریحات دریایی در کیش وجود دارند، اسکله تفریحی کیش که در شرق جزیره و در منطقه توریستی آن قرارگرفته یکی از مراکز این تفریحات است.
برای کسانی که خیلی علاقمند تفریحات دریایی هستند ( و البته مایلند پول بیشتری هم برای این کار خرج کنند) دوره های غواصی و آموزش مهارتهای آبی وجود دارد: اسکی روی آب، جت اسکی، چتر پاراسل و چند مورد دیگر …
برای علاقمندان ماهیگیری هم امکان ماهیگیری با انواع تجیزات (بصورت خرید یا کرایه از مغازه ها و کلوپهای ماهیگیری) وجود دارد. تعدادی از این کلوپها و مغازه ها در منطقه شمالی جزیره (منطقه مسکونی بومیان جزیره، معروف به محله عربها) وجود دارد.
اگر علاقمند گردش با قایق و یا کشتی هستید چند گزینه پیش روی شماست:
الف- گشت (حدود دو ساعته) با کشتی های تفریحی ظرفیت بالا که حدود ۲۰-۳۰ هزار تومان برای هر نفر هزینه دارد، یک شام بی کیفیت با اجرای موسیقی زنده (مطمئنا انتظار کنسرت موتزارت را که ندارید!) در کشتی هم ضمیمه رایگان این گزینه است. معمولا گردش با این کشتی ها حوالی نیمه شب انجام می پذیرد.
ب- گشت با قایقهای کف شیشه ای (آکواریوم): گشت با این قایقها حدود ۱۰-۱۵ هزار تومان برای هر نفر هزینه دارد. البته این قایقها بزرگتر از قایق هستند اما نمی توان آنها را کشتی نامید. هر قایق یک طبقه پایین دارد که وسط آن یا شیشه های ضخیم چند جداره پوشیده شده و امکان دیدن کف سواحل مرجانی و ماهی های زیبای گرمسیری را به شما میدهد. هر گشت حدود ۱ ساعت طول میکشد و ضمیمه آن یک پذیرایی مختصر (در حد یک قوطی رانی) اجرای موسیقی زنده (با ارگ های کاسیو!) و توضیحات و مجلس گرم کنی های نوازنده عزیز- که همزمان کار تورلیدری و راهنمایی را هم انجام میدهد- است. شخصا این نوع گردش دریایی را بیشتر توصیه میکنم.
ج- گشت با قایقهای تندرو: این نوع قایقها را هم در اسکله تفریحی و هم در ساحل مرجان میشود پیدا کرد. قیمتها بیشتر توافقی است، پیشنهاد مناسبی که من شنیدم ۵ هزار تومان برای هرنفر برای مدت یک ربع ساعت بود. البته این قیمتها با توجه به قدرت چانه زنی شما و میزان شلوغی جزیره فرق خواهد کرد. میتوانید قایق را دربست بگیرید که خب کمی گرانتر در خواهد آمد.
این قایقها تقریبا به سبک همان قایقهای مرداب-گل لاله بندانزلی هستند.
د-کرایه قایقهای پارویی،پدالی یا جت اسکی: شما می توانید با مبالغی که در این جدول می بینید، این قایقها را به مدت یک ساعت کرایه کنید.
۲- خرید و پاساژنوردی:
مردم مملکت ما از دیرباز! علاقمند خرید در مسافرت بوده اند، به همین خاطر هرجا که بروند باید چیزی هم بخرند، مخصوصا که آنجا یک جای مرزی یا بندری مثل بانه و آستارا و بندر عباس و قشم و زاهدان و غیره باشد. کیش هم از این قاعده مستثنا نیست. در کیش مراکز خرید و پاساژهای زیادی هستند که بیشتر آنها در سمت شرق جزیره و حدفاصل میدانهای ساحل و آبشار متمرکزند.
در کیش به غیر از موادغذایی و خدمات (تاکسی، هتل، خدمات توریستی و …) خیلی چیزها ارزان هستند. مخصوصا پوشاک. بعضا تفاوت قیمت با شهر محل سکونتتان ممکن است موجب تعجب فراوان شما شود!
اما قبل از خرید حتما به چند توصیه بنده توجه فرمایید:
۱-ترجیحا لوازم برقی و خانگی از کیش نخرید. اولا به دلیل اینکه امکان ارزیابی دقیق وجود ندارد. ثانیا کیفیت و قیمتش اینقدر نیست که به دردسر آوردنش بیارزد، مگر اینکه واقعا در مورد قیمت و کیفیت کالای خبره و مطلع باشید.
۲- هیچوقت روز اول خرید نکنید. ممکن است فردا همان جنس را در پاساژ بعدی با نصف قیمت ببینید. اول چند تا پاساژ را بگردید و بعد خرید کنید.(این توصیه را قبل از سفر شنیدیم و عمل کردیم، توصیه واقعا بجایی بود)
۳-این پاساژها را حتما قبل از خرید ببینید: مرکز تجاری کیش (که خودش به اندازه چندین پاساژ بزرگ است) مراکز خرید پردیس (مخصوصا پردیس ۲) پردیس۲ دو تیپ جنس دارد: اول بسیار شیک و بسیار گران، دوم خوب و نسبتا ارزان. توصیه میکنم در مورد تیپ اول اجناس احتیاط کنید و بیشتر خریدتان را از نوع دوم انجام دهید.
۴-گول مارکها و برندها را نخورید. تقریبا هیچ برندی نمایندگی مستقیم در کیش ندارد. هرچه از ورساجی و آرمانی و لاگوست و نایک و غیره میبینید، اوریجینال اوریجینال نیستند و در بهترین حالت درجه دو های خیلی خوبی هستند. البته نسبت به قیمتشان ممکن است کیفیت خوبی داشته باشند، اما به هرحال اوریجینال واقعی نیستند.
۵- حسابی چانه بزنید، درست است که جنسها ممکن است ارزانتر از شهرتان باشد اما باز هم قیمتهای پرتابی زیادند.
۶- حتما حتما از هر مغازه ای خرید کردید برگ قرعه کشی را بخواهید. آنها بطور پیش فرض این برگه ها را نخواهند داد مگر اینکه بخواهید. قرعه کشی بازارها معمولا بعد از غروب انجام میشود. ساعت قرعه کشی را بپرسید.
۷-اگر جنسهای خیلی گران خریدید یا تعداد زیادی از یک جنس خریدید، باید پرداخت عوارض گمرکی را در نظر داشته باشید. بعضی از مسافران به خاطر چنین خریدهایی در دقایق نهایی قبل از پرواز در فرودگاه به دردسر افتادند. مقررات گمرکی
۳- سایر جاذبه های توریستی:
پارک دلفین و باغ پرندگان: این مجموعه شامل چند برنامه دیگر هم هست که باید یک شب را کاملا به آن اختصاص دهید. کل برنامه حدود ۴ ساعت طول میکشد و تقریبا از ۵ بعد از ظهر شروع میشود. ورودیه هر نفر ۴۵ هزار تومان است. اما اگر اتاق شما در بعضی هتلها(مثل هتل داریوش) باشد، میتوانید از ۵۰% تخفیف استفاده کنید. تهیه بلیط از بعضی مراکز (مثل فرودگاه) هم حدود ۱۰-۱۵% تخفیف خواهد داشت.
گشت دور جزیره: هر کسی به شما بگوید جزیره کیش از نظر توریسم تاریخی چیزی برای عرضه دارد، دروغ فرموده است! در گشت دور جزیره می توانید به این واقعیت تاریخی پی ببرید.ساحل مرجان،شهر تاریخی حریره، درخت سبز (انجیر معابد) ، دماغه (کلبه هور) و کشتی یونانی جاهایی هستند که معمولا در این گشتها میبینید. بهتر است گشت دور جزیره را از هتل خود رزرو کنید (همه هتلها این تور را ارائه می دهند) با مبلغ ۶ هزار تومان برای هر نفر می توانید جمعا به مدت ۲-۳ ساعت از این اماکن بازدید کنید. راستش هیچ چیز خاصی در این تور نیست اما با توجه به ارزان بودنش و اینکه به هرحال می فهمید که چیزی را از دست نداده اید، توصیه میکنم یکبار این تور را امتحان کنید.
ساحل مرجان و دماغه، هر دو ساحل هستند که اولی ماسه ای و دومی سنگی است. به دیدنشان می ارزد و تقریبا برای هرکدام ۲۰ دقیقه وقت به شما خواهند داد.
شهر حریره هیچ چیز نیست جز چند دیوار خشتی که گویا دارای ارزش تاریخی اند. مطمئنا اهل هرکجای ایران باشید در دو سه کیلومتری خود یک جای تاریخی بسیار ارزشمندتر سراغ خواهید داشت. درخت انجیر معابد هم یک درختی است که نمونه های جوانترش در جای جای جزیره دیده می شوند (مثلا در حیاط هتلتان یا در وسط بلوار کنار یکی از همین پاساژها) این درخت و آن شهر کنار هم هستند و مدت ۲۰-۲۵ دقیقه برای دیدنشان خیلی خیلی زیاد است.
اما کشتی یونانی، یک کشتی سوخته و زنگ زده است که در ساحل کیش به گل نشسته، یک راهنمای محلی میگفت که قضیه کشتی به مسائل بیمه ای برمیگردد، وقتی که صاحبان کشتی تصمیم گرفتند برای دریافت خسارت از بیمه کشتی را در ساحل کیش به گل بنشانند و بعد از دریافت حق بیمه شان، کشتی را آتش زده و رفتند تا جزیره کیش را صاحب یک نماد کنند. نمادی که تنها عکسی که همه از آن دیده ایم مربوط به غروب و زمانی است که هیچ چیز از جزییات کشتی دیده نمی شود. جزییاتی که مسلما دیده شدن آن با چندان زیبایی خاصی همراه نیست.
شهر زیر زمینی کاریز: شهر زیر زمینی کاریز در حقیقت قنات قدیمی جزیره بوده که در حال حاضر تونل ها و آبروهای آن قنات قدیمی مورد ساخت و ساز قرار گرفته و تبدیل به یک مجموعه برای جذب توریست شده است. خود مجموعه قدمت تاریخی ندارد و در حقیقت بیشتر یک مجموعه پذیرایی مبتکرانه است. ورودی آن برای هر نفر ۵ هزار تومان است که البته قیمت های نجومی پذیرایی یا صنایع دستی عرضه شده در مجموعه نیز می تواند به انتخاب شما به این مبلغ اضافه شود. در روزهای گرم تابستان ماندن در هتل یا حتی سر زدن به پاساژهای خنک را بیشتر توصیه میکنم.
خب تا اینجا من مهمترین جاذبه های کیش را خدمت شما عرض کردم. البته اگر به سایتهای وابسته به منطقه آزاد کیش یا تورهای مسافرتی سر بزنید ، مطمئنا با لیست پر و پیمان تری مواجه خواهید شد که ممکن است مقدار کمی مبالغه هم به همراه داشته باشند. اگر خواهان اطلاعات بیشتری از دیدنهای کیش هستید این صفحه را با دید عالمانه! بخوانید .
در پست بعدی سعی خواهم کرد موارد کاربردی در سفر کیش (برای تفریح بیشتر و استفاده بهتر از مدت سفرتان و صرفه جویی در هزینه ها بعلاوه نقشه و اطلاعات لازم) را خدمتتان عرض کنم.
پست های مشابه:
راهنمای سفر به کیش: ۲- نکته ها
پ.ن: متاسفانه نمی توانم لینک منابع عکسها را در پای عکسها وارد کنم، بنابراین منابع عکسهای این پست را در این لیست عرض میکنم:
http://blog.khatkhati.net/
http://www.kishhotels.com/
http://www.hellokish.com
http://www.iranscubadiver.com/
http://kousha.fotopages.com/?entry=1491678
خیلی خوب بود مطالبتون مچکرم
بد ترین جا از نظر بالابودن قیمت رستوران صفدری میباشد من فکر میکنم هیچ سازمانی جهت رسیدگی در کیش نیست پیگیری کنه
اگه از پسش برمیای راهنمای سفر به شهر شلم شوربای ما ( مشهد ) رو بنویس . یعنی هر کی بار اولش بوده اومده این شهر واسه مسافرت گل گیجه گرفته و راه برگشت رو هم گم کرده .
حسابی نوستالژی شد ….
البته جز خرید که کلا یکی از علایق من در زندگیه. من ترجیح میدم برای پول خرج کردن جای کیش برم دوبی که لاقل دو روز از شر این روسری راحت بشم. چون از نظر مخارج تفاوت زیادی ندارن با هم
ممنون دکتر. ولی این که به درد مرفهین خورد !!!راهنمای سفر به شاه عبدالعظیم را برای ما بگذارید لطفاً!!
اطلاعات کافی و جالبی بودند…خوش به حال روی گل…
______________________________________________________________
یاشار:
چشم در قسمتهای بعدی شابدلظیم رو هم مینویسیم 🙂
البته الان با حدود ۱۵۰ تومن برای هر نفر هم میشه کیش رفت
الهم قسمتنا فی دیار توریستی علی الخصوص الدیار کیش .
___________________________________________________________
یاشار:
:))
man ke taze kish budam ama vase dafe badi yadam mimiune…kash az pist docharkhasham mineveshtid…aslan kish bedune docharkhe savari vase man ke mani nadare…
_______________________________________________________________________
یاشار:
بله درسته. همونطور که گفتم من به اصلی ترین انگیزه ها اشاره کردم و بقیه رو توی لینکی که گذاشتم میشه خوند. اما چشم در قسمت بعدی که مربوط به روشهاست در مورد دوچرخه و کرایه اش هم مینویسم
سلام.
ممنون از این که بهم سر زدید… بله فعلا برای علوم پایه تو ترک وبنویسی هستم.. اما همیشه تو وبستان میچرخم و میخونمتون.
این پستتون هم خیلی خیلی کامل بود…و البته وسوسه کننده!!
موفق باشید.
سلام
به به چه عجب این وبلاگ رو آپ فرمودین. من فکر کردم فراموش کردین وبلاگ هم دارین.
پست جامع و کاملی بود. مرسی.اگر خواستم برم کیش دوباره میام اینجا رو میخونم . ولی آخه توی این گرما وقت کیش رفتنه ؟! همینطوری داریم می پزیم از گرما . بریم کیش که فکر کنم جزغاله بشبم:))میگما از جاذبه های اردبیل می نوشتین بهتر بود. الان همه ملت میرن اردبیل:))
ایشالله تو زمستون هم اردبیل و تبریز و سنندج رو مینویسیم
خیلی کامل بود.هرکس می خواد بره کیش باید این پستتونو حتما بخونه.
وسوسه شدم برم.امان از این امتحانا…
من که تا حالا نرفتم . ایشالا به زودی:-)
ممنون بابت اطلاعاتتون
سلام…همشهری
کلا ما ایرانیا از از ارجینال محرومیم..
پس اونجا هم از شیوه پرتاب قیمت استفاده میکنن
ممنون از اطلاعات..
پست جالبی بود.
عالی بود و کامل….مرسی