با دیجیتال شدن همه چیز از عکس و فیلم گرفته تا موسیقی و حتی اسناد مهم و پرونده های اداری، ابزارهای ذخیره این اطلاعات اهمیت بیشتری در زندگی ما پیدا کردند طوریکه حتی در کارهای روزمره مردم عادی هم وارده شده و نقش اساسی را در امور اداری یا شخصی افراد بازی می کنند. بنابراین شناخت حافظه های دیجیتال و قابلیتهای آنها یکی از ضروریات دنیای جدید است.
پیش از این با راهنمای ذخیره فایلها در فضای مجازی و روی شبکه اینترنت همراه شما بوده ایم. اما ممکن است شما دوست داشته باشید فایلها را جایی ذخیره کنید که همیشه جلوی چشمتان باشد. یا در کشوری زندگی کنید که سرعت اینترنت در آن اجازه ندهد که به راحتی به فایلهای حجیم خود روی شبکه دسترسی داشته باشید. در این شماره همراه ما باشید با مروری بر ابزارهای ذخیره اطلاعات در دنیای صفر و یک.
روزی روزگاری…
در زمانی نه چندان دور، فلاپی دیسک هایی با حافظه کمتر از ۱ مگابایت، تنها ابزارهایی بودند که برای نقل و انتقال اطلاعات از یک کامپیوتر به کامپیوتر دیگر مورد استفاده قرار می گرفتند. با توسعه فن آوری این فلاپی ها مرز ۱ مگابایت را رد کردند که در آن زمان رکورد ویژه ای محسوب می شد.اما بعد از آن روند افزایش حجم حافظه ها سیر صعودی به خود گرفت و ناگهان سی دی ها با ظرفیت های چند صد مگابایتی وارد بازار شدند.
کمی بعدتر دی وی دی ها توانستند رکوردهای گیگابایتی از خود به جای بگذارند. همزمان ابزارهای دیگری هم برای جابجایی داده ها مرسوم شدند. مانند انواع کارتهای حافظه و فلش مموریها و البته هاردهای اکسترنال. حالا دیگر وقتی صحبت از حافظه می شود، صحبت از چند گیگابایت و حتی ترابایت است. (هر گیگابایت تقریبا ۱۰۰۰ مگابایت و هر ترا بایت تقریبا یک میلیون مگابایت است)
انواع حافظه های موجود:
امروزه به لطف پیشرفت تکنولوژی شما ابزارهای مختلفی برای ذخیره و انتقال اطلاعات و فایلهای خود در دسترس دارید اما متداول ترین آنها در حال حاضر به این شرح هستند:
دیسکهای نوری
حافظه های جانبی کوچک
هاردهای اکسترنال
دیسکهای نوری:
این دسته شامل دیسکهای کامپکت (یا همان CD های معمولی خودمان) با ظرفیت حدود ۷۰۰ مگابایت و DVD ها با ظرفیتهای چند گیگابایتی (تا حدود ۹ گیگابایت) می شود. اخیرا بعد از رقابت شدید با دی وی دی های اچ دی HD-DVD ، بلوری Bluray توانست رقیب اچ دی خود را از میدان به در کند و به عنوان جدیدترین نسل خانواده دیسکهای نوری یکه تاز میدان شود. بلوری های یک طرفه می توانند تا ۲۵ گیگابایت داده را ذخیره کنند. این مقدار در انواع دوطرفه به ۵۰ گیگابایت می رسد.
اما به نظر می رسد بطور کلی ستاره بخت این دسته در حال افول است. مشکلات مربوط به مراقبت از این دیسکها و خدشه پذیری راحت آنها یکی از اصلی ترین عواملی است که باعث کاهش تقاضا برای آنها شده است. گران بودن و جاگیر بودن دیسک خوانهای نوری (درایوهای دی وی دی و بلو ری) هم باعث شده است که بیشتر سازندگان لپ تاپها و ابزارهای دیجیتال دیگر تمایل زیادی به تعبیه فضایی برای دیسک گردان نوری نداشته باشند.
حافظه های جانبی کوچک:
شاید دسته بندی اتواع مختلف کارتهای حافظه و فلش مموریها در یک دسته از نظر فنی، دسته بندی چندان دقیقی نباشد اما منظور ما از این دسته دقیقا همان حافظه هایی هستند که شما می توانید آنها را در جیب یا حتی کیف پولتان حمل کنید. این حافظه ها امروزه به همراه همیشگی دوستداران تکنولوژی تبدیل شده اند و ابزارهای دم دستی مناسبی برای دریافت و انتقال فایلها هستند.
این حافظه ها با توجه به استفاده گسترده شان هم دوست خوبی برای شما هستند و هم در صورت بی احتیاطی می توانند عامل اصلی آلوده شدن سیستم کامپیوتری شما به انواع ویروسها شوند. بنابراین لازم است تمام نکات بهداشتی را در مورد نقل و انتقال داده ها از طریق این حافظه ها رعایت کنید. مثلا همیشه یک آنتی ویروس به روز روی سیستم خود داشته باشید و فلشهای خود را بعد از بده بستان دیجیتال، از نظر سلامت چک کنید و گرنه ممکن است باعث بر باد رفتن تمام سرمایه های اطلاعاتی شما شوند.
بعضی انواع فلش مموری ها دارای کلیدی فیزیکی هستند که با بستن آن می توانید فلش را فقط قابل خواندن کنید و از این طریق، راه را بر نفوذ پنهانی ویروس ها از دستگاههای دیگر ببندید.
هاردهای اکسترنال:
هاردهای اکسترنال شاه نشین بحث امروز ما هستند. این حافظه ها در صورت استفاده صحیح می توانند نقشی مانند گاوصندوق اسرار یا فایلهای شما را بازی کنند. هرچقدر هم که لپ تاپ، موبایل یا کامپیوتر رومیزی شما فضای ذخیره اطلاعات داشته باشد، وجود یک هارد اکسترنال برای پشتیبان گیری از اطلاعات مهم یا آرشیو ویدئوها، تصاویر و موسیقی های مورد علاقه شما ضروری به نظر می رسد.
امروزه شما می توانید با پرداخت تنها ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار تومان، یک هارد ۲ یا ۳ ترابایتی خوب تهیه کنید. ۳ ترابایت حجمی است که می توانید یک آرشیو ۴۰۰۰ تایی از سی دی های معمولی را در آن جای بدهید. به نظر وسوسه انگیز نمی آید؟
خود هارهای اکسترنال از نظر فنی به دو دسته تقسیم می شوند: انواع HDD که از خانواده هاردهای رایج در کامپیوترها و لپ تاپها هستند و انواع SDD که تکنولوژی جدیدتری دارند و برخلاف انواع HDD فاقد قسمتهای مکانیکی هستند. در نتیجه در برابر ضربات مقاومتر هستند و جابجایی آنها راحت تر است. سرعت بالا یکی دیگر از مزایای SDD ها است.
در مقابل هاردهای HDD ارزانتر هستند و انواع مختلفی از انها در بازار وجود دارد. قیمتی که در بالا گفته شد نیز مربوط به همین دسته است. خود HDD ها هم به دو دسته تقسیم می شوند، انواع کوچکتر (معروف به پاسپورتی) که از خانواده هاردهای لپ تاپها هستند و جمع و جور اما کمی گرانتر هستند. این دسته نیازی هم به آدابتور مجزا ندارند و کمی کندتر از انواع بزرگتر خود هستند. نوع بزرگتر این هاردها، ارزانتر و کمی سریعتر هستند اما معمولا نیاز به آدابتور جداگانه هم دارند. این دسته از خانواده هاردهای کامپیوترهای رومیزی هستند.
هاردهای اکسترنال ممکن است امکانات جنبی مانند قابلیت انتقال داده ها به صورت بی سیم یا قابلیت های شبکه (برای شبکه های اداری یا خانگی) داشته باشند. اگر نیازی به این امکانات ندارید توصیه می کنیم هزینه اضافی برای آنها نپردازید.
اگر هارد شما از یو اس بی ویرایش ۳ پشتیبانی کند در دستگاههای سازگار با این پورت، سرعت بالاتری در اختیار شما قرار خواهد داد. همچنین داشتن یک غلاف محکم و ضد ضربه هم می تواند نکته مثبتی در انتخاب هارد اکسترنال باشد.
1 thought on “راهنمای انواع حافظه های قابل حمل”