بعد از یک امتحان سخت یا حل کردن معماهای پیچیده یا حتی حل کردن یک جدول سخت، خسته می شویم طوری که ممکن است حتی احساس کوفتگی هم بکنیم. اما چرا؟ مگر به قول قدیمی ها “کوه کنده ایم”؟ آیا بار سنگینی را جابجا کرده ایم؟ خب به نظر می رسد نه؛ حداقل نه با عضلاتمان.
فریس جبر از موسسه علمی MIND آمریکا ماجرا را اینطور شرح می دهد:
با وجود اینکه مغز یک انسان بالغ حدود ۱٫۴ کیلوگرم یعنی حدود ۲% بدن او وزن دارد، حداقل ۲۰% انرژی زمان استراحت (RMR) او را به خود اختصاص می دهد. RMR مقدار انرژی است که در حالت استراحت کامل توسط بدن مصرف می شود. با این حساب این ۲۰% مربوط به زمانی است که ما هیچ دغدغه فکری و فعالیت مغزی خاصی نداریم و مغز این میزان را تنها برای کارهای پایه و اساسی خود صرف می کند…
پس اگر ما فقط بخوابیم و به هیچ چیزی هم فکر نکنیم، مغز ما حداقل حدود ۳۰۰ کیلوکالری در روز انرژی می سوزاند. این مقدار تقریبا برابر انرژی مصرفی در ۳۰ دقیقه تمرین فشرده جودو و کیک بوکسینگ، دوبرابر انرژی لازم برای ۳۰ دقیقه وزنه برداری شدید یا سه برابر کالری مصرف شده در ۳۰ دقیقه تیراندازی با کمان در یک فرد عادی است.
با این حساب اگر مغز درگیری یک فعالیت ذهنی شود، انرژی موردنیازش به مراتب افزایش خواهد یافت. طالعات در مورد میزان انرژی مصرفی مغز در فعالیتهای مختلف فکری هنوز در جریان است اما آنچه که مسلم این است که مغز تقریبا بیشتر از ارگان دیگری در بدن انرژی می سوزاند.