شواهد پزشکی نشان داده که تمامی محدوده هایی که در نواحی از بدن که در معرض دود سیگار قرار دارند مانند لب، دهان، گلو، حنجره، مری، ریه و … در خطر ابتلا به سرطان هستند. اما تنها سرطان ریه یا بیماریهای قلبی پیامدهای استعمال دخانیات نیست بلكه مجموعهای از مسایل و مشكلات بهداشتی در ارتباط با مصرف مواد دخانی وجود دارد كه میتواند به لحاظ شرایط جسمانی و مقاومت ایمنی در افراد سیگاری بروز میكند، كه برخی از آنها عبارتند از:
١) از دست دادن موها
با تضعیف سیستم ایمنی افراد سیگاری در اثر مصرف مواد دخانی، بدن این افراد مستعد ابتلا به انواع بیماریها از جمله «لوپوس اریتماتوز» میشود كه این بیماری میتواند عامل از دست دادن موها، ایجاد زخم در دهان، جوشهای پوست روی صورت، سر و دستها شود.
٢ ) آب مروارید (كاتاراكت)
افراد سیگاری ٤٠ درصد بیش از افراد دیگر در معرض ابتلا به آب مروارید، كدر شدن عدسی چشم و ممانعت از عبور نور و در نهایت نابینایی هستند.
٣) افزایش چین و چروك پوست
استعمال دخانیات باعث از بین بردن پروتئینهای انعطاف دهنده پوست و تحلیل بردن ویتامین A و محدود كردن جریان خون در عروق پوست می شود. پوست افراد سیگاری خشك و دارای خطوط و چین خوردگیهای ریزی در اطراف لبها و چشمهاست.
٤) ضایعات شنوایی
افراد سیگاری ٣ برابر بیش از افراد غیر سیگاری به عفونت گوش میانی دچار میشوند.
٥ ) سرطان پوست
افراد سیگاری ٢ برابر بیشتر از افراد غیر سیگاری در معرض خطر ابتلا به نوعی سرطان پوست (پوسته پوسته شدن، برجستگی روی پوست) قرار دارند.
٦) فساد دندانها
افراد سیگاری ٥/١ مرتبه بیشتر از افراد غیر سیگاری در معرض خطر از دست دادن زودرس دندانها هستند.
٧) تغییر شكل سلولهای جنسی در مردان
استعمال دخانیات باعث كاهش تعداد اسپرم و كاهش جریان خون در آلت تناسلی مردان و ناتوانی جنسی در این افراد میشود. ناباروری جنسی در مردان سیگاری نیز متداولتر از افراد غیر سیگاری است.
٨ ) بیماریهای قلبی
استعمال دخانیات باعث افزایش ضربان قلب، بالا رفتن فشار خون، افزایش خطر ابتلا به فشار خون بالا و گرفتگی عروق و نهایتا ایجاد حمله قلبی و سكته میشود.
٩ ) زخم معده
دخانیات مقاومت معده را در برابر باكتریها پایین میآورد؛ باعث تضعیف معده در خنثی سازی اسید معده و مقاومت در برابر آن بعد از غذا خوردن و بر جای ماندن باقیمانده اسید در معده و در نتیجه تخریب دیواره آن میشود. زخم معده افراد سیگاری به سختی درمان میشود و احتمالی بهبودی آن تا زمانی كه فرد سیگاری اكثرا اندك است.
١٠)تغییر رنگ انگشتان
قطران موجود در دود سیگار در اثر استعمال مستمر دخانیات روی انگشتان و ناخنها جمع شده و باعث تغییر رنگ آنها به قهوهای مایل به زرد میشود.