شاید کمی خنده دار به نظر برسد اما انسان نیز مانند جانوران دیگر می تواند سیگنالهایی از بوی همنوعان خود دریافت کند که به او اجازه می دهند سن زیستی افراد را تشخیص بدهد، قوم و خویش خود را بشناسد، از بیماران دوری کند و حتی همسر مناسبی برگزیند!
نظیر سایر جانوران ، بوی بدن انسان شامل مجموعه ای غنی از ترکیبات شیمیائی است که اطلاعات اجتماعی مربوط به فرد را نمایان می سازد. دانشمندان این تئوری را مطرح می کنند که بوی بدن انتخاب جفت مناسب را در پی دارد و با بالا رفتن سن هم کیفیت بو تغییر می کند. مثلا در مردان مسن (به دلیل حفظ توان تولید نسل) ترکیب بوها کماکان خوشایند باقی می ماند اما در خانمهای سالمند این ترکیبها به دلیل از دست رفتن این توان، ناخوشایندتر میشود.
در برخی فرهنگها بوی خاص “فرد مسن” شناخته شده است. از جمله میتوان به فرهنگ ژاپن اشاره کرد که حتی برای توصیف آن از واژه اختصاصی ” kareishū” استفاده می شود.
در مطالعه ای که نتایج آن در ژورنال PLoS ONE منتشر گردید ، بوی بدن افراد در سه گروه سنی که هر گروه از۱۲تا ۱۶ نفر تشکیل شده بود، جمع آوری گردید. گروه سنی جوان (۲۰-۳۰ سال)، میانسال (۴۵-۵۵)، و مسن (۷۵-۹۵).
هر شخص بمدت پنج شب تی شرتهای بدون بو همراه با پد زیر بغل، که پس از برش داده شدن در قالبهای شیشه ای قرار داده شد، را بر تن کردند. بوها توسط ۴۱ جوان ۲۰ تا ۳۰ ساله مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت. شیشه ها در ۹ حالت و دو به دو در اختیار این جوانان قرار گرفت و از آنان خواسته شد که بوی افراد مسن تر را تشخیص دهند. در نهایت از آنان خواسته شد تا سن افراد را تشخیص دهند. جالب است که جوانان ارزیابی کننده معتقد بودند بوی افراد مسن نسبت به دو گروه سنی دیگر از شدت کمتری برخوردار است و کمتر ناخوشایند است.
چه مقاله ی جالبی.
با خوندنش یه سئوال تو ذهنم شکل گرفت. با این توصیفات پس اونایی که تو اینترنت همدیگه رو پیدا می کنند به مشکل بر نمی خورن؟
خيلي جالب بود. هميشه به نظر مي رسه که افراد مسن بوي نامناسبتري داشته باشند. نتيجه جالبي بود.