سریال یوسف پیامبر هم تمام شد. سریالی که هم بحث انگیز بود و هم پر تماشاگر. یک سریال خاص! هم از نظر نوع ساخت و مسائل اجرایی هم از نظر محتوای احتمالا سیاسی و هم از نظر بحثهای تاریخی.
نوع اجرای سریال تقریبا یک جور نوآوری در بین سریالهای ایرانی بود. بحث سیاسی را هم فعلا کاری نداریم، اما بعضی از مسائل تاریخی مطرح شده در سریال که با قاطعیت هم مطرح شدند، کمی سوال برانگیز بودند که من در اینجا به بعضی از آنها اشاره میکنم:
۱- حقایقی از آخناتون و دوره حکومت وی
آخناتون (یا آمن هوتپ چهارم) یک فرعون ساختار شکن و از فراعنه سلسله ۱۸ مصر بود . وی از اختلال صرع رنج می برد و گویا در شعر و نقاشی هم دست داشته. وی سعی کرد علاوه بر مذهب تمام عرصه های مدیریت و فرهنگ و هنر مصری را هم تغییر دهد. البته آخناتون با شوکهای فراوان که با این تغییرات به بدنه کشور وارد میکند و با مدیریت ضعیف خود باعث شورش های فراوان در کشور و قتل و کشتارهای بیشمار بین طرفداران آتون و آمون میشود.
این شورشها چنان تشدید میشوند که فرعون ناچار میشود پایتخت را از تبس به شهر جدیدی به نام آخه تاتن (افق آتون) یا همان عمارنای امروزی منتقل کند. همین تغییر پایتخت باعث دوری بیشتر فرعون از مردم و افزایش تنشهای جامعه مصر می گردد.
در دوره او به دلیل ضعف بیش از حد دولت مصر، بسیاری از ولایات خراجگذار مصر در خاورمیانه با کشور هیتی (مملکت رقیب مصر در حدود ترکیه امروزی) متحد میشوند و ولایات متحد مصر را تحت فشار میگذارند. جالب است که منطقه کنعان نقطه ثقل این کشمکش بوده که در سریال ما هیچ اشاره ای به آن نشده است. سرانجام با بی تدبیری فرعون تمام مناطق شامات سقوط میکنند و مصریهای ساکن آن مناطق و متحدین آنها قتل عام میوشند. بیش از ۳۸۰ نامه درخواست کمک از این ولایات از ویرانه های شهر آخه تاتن به دست آمده است که فرعون تمام آنها را نادیده گرفته بود
۲- آیا آتون همان خدای یگانه ماست؟
بنا بر شواهد به دست آمده، آتون نوعی خدای یگانه بوده که با نمایشی از قرص خورشید تمثیل میشده است. این خدا که در زمان آخناتن (از سلسله۱۸) خدای رسمی مصر شد گویا حداقل از زمان سلسله ۱۲ شناخته شده بوده اما در زمان آخناتون بود که بر خدای آمون پیروز میشود و خدای یگانه مصر قلمداد میشود. از آنجایی که در برخی متون اخناتون خود را از نسل این خدا میداند(طبق رسم تمام فراعنه) نمی توان صریحا حکم به توحیدی بودن مذهب آتنیسم داد. ضمن اینکه این خدا جنبه ای از رع (خدای خورشید) بوده وبرای آن کاراکتر دو گانه ای از رع و هوروس (هر دو از خدا های مصر قدیم) متصور بوده اند.
البته بعضی محققین (از قبیل زیگموند فروید) مذهب آتنیسم را پیش در آمدی بر مذهب یهود می دانند و مذهب حضرت موسی را قبل از نبوت آتنیسم معرفی کرده اند.
۳-همزمانی یوسف و آخناتن:
در مورد زمان زندگی حضرت یوسف روایات زیادی هست،از سلسله سوم تا سلسله دوازدهم، ۱۵ یا ۱۸ که در مورد هیچکدام دلیل قطعی ذکر نشده است.
احمد عثمان، مورخ مصری، ادعا می کند که پدر بزرگ مادری آخناتن احتمالا همان حضرت یوسف بوده-منبع ( این ادعا نیز از سوی بسیاری از مورخین رد شده است)
تاجایی که من جست و جو کردم در تاریخ نقلی از چنین خشکسالی عظیمی در زمان اخناتون نشده است که الزاما باید در زمان حضرت یوسف ما ۷سال خشکسالی داشته باشیم. علاوه بر آن اگر حضور حضرت یوسف در دربار آخناتون به این حد پررنگ و تاثیر گذار بوده اصلا منطقی نیست که در آثار بجا مانده از دوره اخناتون حتی یک کلمه یا اثر در مورد او یافت نشود.
همچنین اگر طبق روایت سریال بپذیریم که عملا اخناتون مرید حضرت یوسف بوده و بدون نظر او هیچ اقدامی نمی کرده، پس باید تمام بی تدبیری ها و کشت و کشتارهای او را نتیجه مشاوره حضرت یوسف بدانیم که این بزرگترین اشتباه نویسندگان سریال است که با چشم پوشیدن بر تمام فجایع زمان اخناتون ، اصرار بر همزمانی حضرت یوسف با آخناتون دارند و حتی این فرعون را عامل بی چون و چرای یوسف(ع) معرفی می کنند.
۴- استناد به رمان و افسانه ها
در بسیاری از بخشهای سریال جزییات صحنه ها از رمان تاریخی The egyptian (ترجمه فارسی: سینوحه طبیب مخصوص فرعون) نوشته میکا والتاری اقتباس شده است. مثلا جزییات مربوط به نبرد آمونی ها و آتونی ها ،اسامی اشخاص و توصیفات مربوط به کاهنان یا حتی دکوراسیون خیابان قوچها (با ردیف مجسمه های قوچ) . اما در عین حال به این منبع هم وفادار نبوده. مثلا سعی کاهنان در گم و گور کردن مجسمه آمون و انتشار شایعه عروج آمون دقیقا از رمان سینوهه برداشته شده. اما در رمان اصلی واقعا کاهنان در این زمینه موفق میشوند، درحالیکه در سریال ما یوزارسیف از راه می رسد و این توطئه را کشف می کند! همچنین در صحنه مربوط به نبرد معبد آمون هم در مستندات تاریخی و هم در رمان سینوهه داریم که مقاومت معتقدین به آمون بسیار شدید بوده و سپاهیان فرعون ناچار دست به قتل عامی وسیع می زنند. اما در نسخه اقای سلحشور، تنها حرکات مضحک چند کاهن کچل است که نمایش داده میشود.
نکته طبیبانه: جالب است که در طول سریال هم همیشه سینوهه را مانند خدمتکاری ایستاده در کنار تخت فرعون تصویر میکنند، در حالیکه مقام پزشکان سلطنتی بویژه در مصر باستان بیش از این بوده و مانند سایر بزرگان برای خود جایگاهی داشته اند و اصولا من در هیچ تاریخی ندیده ام که پزشکان، مگر در مواقع نیاز، بالای سر شاهان بایستند (مگر دربار آی-سی -یو است؟!) در خود رمان سینوهه ، اولا سینوهه سالهای بسیاری از حکومت آخناتون را در مصر به سر نمی برد و ثانیا در جای جای کتاب از مقام والای طبیبان صحبت میکند.
علاوه بر آن بخشی از داستان پردازیهای مربوط به یوسف و زلیخا در سریال، تنها از افسانه ها و داستانهای قدیمی گرفته شده و بعضا ریشه تاریخی-مذهبی درستی ندارند.
۵-خروج نور نبوت از حضرت یوسف:
طبق حدیثی از امام صادق(ع) هنگام دیدار حضرت یعقوب و حضرت یوسف، حضرت یوسف تحت تاثیر جاه و جلال و خدم و حشم خود، دچار غرور شده و برای استقبال پدر از اسب خود پایین نمی آید. (همین قضیه باعث خروج نور نبوت از نسل یوسف و انتقال آن به نسل لاوی می گردد) در حالیکه در سریال دقیقا عکس این قضیه روایت شد و ما شاهد چهار دست و پا رفتن و زمین خوردن پی در پی دو طرف برای دیدار هم هستیم. و حتی این حدیث امام ششم هم مورد سانسور و تحریف آقای سلحشور قرار میگیرد
توضیح: علیرغم علاقه فراوانم به تاریخ و مطالعات مختصری که داشته ام، ادعای تاریخدانی ندارم، نوشته های فوق ترکیبی است از خوانده هایم در کتابهای فرعونها هم می میرند، قصه های قرآن (تاریخ انبیا) ، رمان سینوهه و چند کتاب مذهبی و تاریخی دیگر با جستجوهایی که به منظور نوشتن این پست انجام دادم (و لینکها را در متن درج کرده ام) در صورتیکه هرگونه اشکال مستدلی بر این نوشته وارد بدانید، خوشحال خواهم شد که آن را مطرح کنید.
پ.ن : با توجه به مباحث مذهبی موافق و مخالف که در کامنتها مطرح شده، یادآور می شوم این پست صرفا یک بررسی تاریخی است .از دوستان عزیز خواهشنمدم در ارائه نظر، عقاید دیگران (از جمله عقاید مذهبی) را محترم بدانند. ممنون
با سلام
اساسا پیامبران همه در سرزمین های عرب ظهور کرده اند و در غرب و شرق ما شاهد ظهور پیامبر نیستیم به جز کوروش بزرگ که عده ای می گویند پیامبر بوده است. در کل پیامبران اشتباهات و خطاهایی مرتکب شده اند و معصوم نبودند اما افراد برجسته و خداشناس تری بودند که قدرت هدایت مردم را داشته اند. امامان هم هیچ ارتباطی با خدا نداشتند بلکه انسانهای پرهیزکار و برجسته ای بودند که فهم بالایی از دین اسلام داشتند. سریال های تاریخی و مذهبی را با دروغ و ترفند همراه کردن اشتباه محض است و نوعی تحریف ذهنی برای مخاطب ایجاد می کند به ویژه در جامعه ما که سطح مطالعه پایین است
تاین خانم بانوی ایرانی اصلا ایرانی نیست وگر نه چنین نظر سبکسرانه ای را نمی نوشت. افسوس از وجدان خفته و عقیده و فطرت از بین رفته.
در چالش زمانهای تاریخی که متأسفانه در نزد استادان تاریخ و دانشوران این رشته ، فقط نوجه ها بیشتر از بابت فضای داستانها و وقایع جلب می شود بی آن که نگاه تطبیقی داشته باشند نتیجه ای اینچنینی که یک موردش را ما در سریال یوسف پیامبر می بینیم، جابجایی شخصیت های تاریخی از مواردی است که اینجانب در طول تحقیقات ۳۵ ساله با آن مواجه شدم. در نفدی که قبلاً از بابت اشکال این سریال نوشته که چاپ نکردند چالش در همزمانی این سه شخصیت می باشد که نمی دانم چرا هر شخصیتی را همرمان با آخناتن می کنند که در ساختار زمانی تاریخی دچار مشکل خواهیم شد. جهت یاد آوری عرض کنم که بین حضرت یوسف (ع) با آخناتن ۶۰۰ سال و بین این فرعون با سینوهه حدود ۱۵۰ سال فاصله زمانی بوده که شرح مفصل آن در اینجا نمی گنجد.
رضا دستیاران
مگه من چی گفتم ؟ که نظرم حذف شده ؟
کی میخواین یاد بگیرین که نظر هر کی برا خودش مهمه حتی اگه توهین به دیگران باشه
شما بزارین اگه کسی موافق بود چه بهتر اگه مخالف بود نهایتش ۲ تا فحش میده
________________________________________________________________
یاشار:
ظاهرا مشکل ما (مملکت ما) این است که همه به دنبال یاد دادن به دیگران هستیم اما دوست نداریم خودمان چیزی یاد بگیریم.
اگر به کامنتهای دیگر نگاه کنید آستانه تحمل را در پذیرفتن نظرات بسیار بالا برده ام. اما وقتی بحث توهین مستقیم به میان می آید، مجبورم جلوی انتشار برخی نظرات را بگیرم.
اینجا قرار نیست فحش سرا یا توهین خانه باشد! اینجا نظرگاه است. بنده حق دارم که نخواهم کامنت دانی ام به انبار فحش و توهین تبدیل شود.
be nazare man harfat man daravardie
_______________________________________________
یاشار:
دلایل بسیار محکمی ارائه کردید ! دلایلتان چنان قاطع بود که تمام لینکهای ارئه شده در متن بنده را هم بطور منطقی از میدان به در کرد!
مرسی از تحقیق تون .ولی اگه یکم بیشتر تو لایه های تاریخ قدم بذاریم می بینیم همه ادیان ومذاهب چه الهی وچه شیطانی ساخت انسان بوده و برای تعغیر زمان خودشان نه دوران ما .بازم ممنون
سلام
ساخت فيلمي كه در تمام دنيا فروخته شود و باب ميل يهوديان باشد بهتر از اين نميشود . فيلم با قران تفاوتهاي آشكار دارد
۱- رويارويي يوسف و برادران از پشت پرده بوده چون يوسف بسيار زيبا بوده و برادران حتما در اولين برخورد او را ميشناختند
۲- مقابله يوسف با زليخا تا حدي بوده كه گفته اند يوسف آنطور كه مرد در هنگام مقاربه مقابل زن قرار ميگيرد قرار گرفته و ناگهان با جلوه يعقوب يا جبرييل به خود ميآيد . شيطان ميگويد مقابله زن و مرد نامحرم بطوري كه زن مرد را نبيند اشكال ندارد
۳- هيچوقت در طول تاريخ اغنيا فقير نشدند و فقرا غني اين قانون دنياي كثيف است
۴- فقر و گدايي زليخا در اثر بي آبرويي نشان داده نشده است . بلكه زليخا در قصر خود جولان ميدهد
۵- از نقاط قوت فيلم يكتا پرستي يعقوب است كه هنگام ياد كردن يوسف با جبرييل مواجه ميشود و از يعقوب ميخواهد كه ياد خدا را به ياد يوسف جايگزين كند
۶- مناجات زيباي زليخا كه نميدانم آقاي كارگردان از كجا آورده است
موضوع زياد است رويهم رفته بايد از اينگونه فيلمهاي ديني استقبال شود و دست ايشان را در دنيايي كه فيلمهاي مبتذل بيداد ميكنند به گرمي فشرد.
khob be nazar man shoma ye mosht adame bikar hastin ke neshastino in chizao barrasi mikonin;baba bikhial zendegie ma hamash hamin shode bejaie inke be masa’ele mohemtar bepardazim be seryale hazrate yusof gir midim!!!!!!!!!!!!! vel konid dige aslan daste aghaie salahshur dard nakone ke ye melato sargarm kard hala vaghei ya takhayoli,inghadr masaele mohemtar hastesh ke beshinino barrasi konid ke albate inkaro nemikonin;ke barrasie seryala dar moghabelesh hiche,fekre noon bashin ke kharboze abe.
یاشار:
ایکاش با حروف فارسی مینوشتید تا کسانی که نظرتان را میخوانند هم راحتتر باشند. هر کس مطالعه ای میکند و خلاصه ای از آن مطالعه را منتشر می کند بیکار نیست. ما هم مرکز رسیدگی به مشکلات جامعه نیستیم به کسی هم تعهد نسپرده ایم تا به فرموده شما به جای این بررسی ها به مسائل مهمتر جامعه بپردازیم. هرکس در محدوده مطالعات و شعور خود سخن بگوید بهتر است. عنوان و نوع بحث این مطلب هم آشکار بود، شما اگر بیکار نبودید تشریف نمی آوردید بخوانیدشان. .
بله فرضیات زیادی هست که برخی از آنها یوسف را قبل از آخناتون می دانند و برخی بعد از او.
به هرحال تناقضاتی که در متن عرض کردم بیشتر بر علیه همزمانی این دو تن است و دلیل و مدرکی هم برای اثبات همزمانی وجود ندارد مگر فرضیات نویسندگان سریال
اين گفته كه حضرت يوسف قبل از اخناتون (آمون هوتپ ۴ ) بوده احتمالا اشكالاتي دارد چون اخناتون اولين فرعوني بوده كه يكتا پرستي را در مصر بنيان گذاري كرده و قبل از او تمامي فراعنه آمون پرست بوده اند البته بعد از مرگ اخناتون دوباره آمونيسم به مصر برميگردد به نظر من سريال حضرت يوسف بنا به كمبود منابع از رمان تاریخی the egyptian براي تصديق تاريخي اين واقعه بهره برده و با توجه به زحمات فراواني كه در اين خصوص انجام گرفته نه تنها نمي توان از آن ايراد گرفت بلكه جاي بسي تقدير از آن هست.
manam be ** *** ***** * ******* ***
****** **** **** *** * **** **** * * **
هر گونه توهین به ادیان و اقوام پذیرفتنی نیست
اي ول داوود خان . الحق كه شير مادر حلالت . گور پدر هر چي يهودي و عرب است.
ای وای بر بی دینی و ضعف عقیده و ای وای بر نژاد پرستی و جهالت و ای وای بر فراموشی انسانیت
سلام
این همه خودمون استوره افسانه ای داریم سریال بسازیم مثلا آرش . گور بابای یوزارسیف کرده
واقعا درعجبم از بعضیها، یعنی دین هم دارند. واقعا خجالت بکشید. متاسفم برای لین سایت که چنین نظرات سخیف و توهین امیزی رو منتشر می کنه
با سلام
صحيح است كه بعضي انبيا مثل حضرت ادم اشتباه مي كنند (خوردن از ميوه ممنوعه) ولي هرگذ گناهي مانند غرور ازشان سر نمي زند
روايتي هم كه از امام صادق نقل شده جعلي مي باشد وهمچين چيزي امكان پذير نيست
پيامبر خدا غرور!!!!
سي سال دوري و غرور !!!!
ذرمورداینکه چون حضرت یوسف از اسب موقع دیدن پدرش پیاده نمی شه درسته ولی نبوت ازنسل یوسف به نسل لاوی نمی ره به نسله بنیامین می ره