بر اساس مطالعات جدید منتشر شده در بریتیش مدیکال ژورنال ، مصرف برنج سفید احتمال ابتلا به دیابت نوع دو را افزایش می دهد.
در این مطالعه که توسط محققین دانشکده بهداشت عمومی هاروارد منتشر شده است، ارتباط بین میزان برنج سفید خورده شده و ریسک ابتلا به دیابت نوع دو مورد بررسی قرار گرفته است. همچنین میزان ابتلا به این بیماری در کشورهای آسیائی (با رژیم غذائی حاوی مقادیر بالای برنج سفید)، نسبت به کشورهای غربی بررسی شده است.
دکتر سان ازدانشکده بهداشت عمومی دانشگاه هاروارد و عضو گروه تحقیق به ای اف پی گفت: نتایج مطالعات ما نشان میدهد که مصرف برنج سفید بخصوص در میان جمعیتهای آسیائی احتمال ابتلا به دیابت نوع دو را افزایش میدهد . بنابراین مردم باید توجه ویژه ای به رژیم غذائی خود داشته باشند.
همکاران سان در این مطالعه از بررسی های قبلی انجام یافته در چین ، ژاپن ، استرالیا و ایالات متحده نیز کمک گرفتند. این مطالعات جمعا بر روی ۳۵۰ هزار نفر که محدوده سنی ۴ تا ۲۲ سال داشتند ؛ انجام گرفت که از این تعداد حدود ۱۳ هزار نفر ( کمتر از ۵ درصد) به دیابت نوع دو مبتلا بودند.
بر اساس این مطالعات در کشورهای آسیایی که مصرف برنج بالایی دارند، مصرف کنندگان برنج سفید ۵۵% بیشتر از سایرین در معرض ابتلا به دیابت تیپ دو هستند. در حالیکه در استرالیا و آمریکا که میزان مصرف برنج بسیار کمتر است، برنج خور ها تنها ۱۲% بیش از سایرین ریسک بیماری دیابت نوع دو را می پذیرند.
بر پایه مطالعاتی که پیش از این انجام شده است، آسیائی های شرکت کننده در این تحقیق روزانه سه تا چهار وعده برنج می خوردند ، در حالیکه غربیها دو وعده در هفته برنج مصرف کرده اند. تیم سان دریافت که مصرف هر وعده غذائی حاوی برنج در روز ، بطور متوسط ۱۰ درصد میزان ابتلا به بیماری را افزایش می دهد.
برنج سفید رایج ترین برنج مصرف شده در سراسر جهان است که رنگ آن بخاطر کنده شدن پوسته توسط ماشین فرآوری سفید رنگ است و عمدتا متشکل از نشاسته است. برنج قهوه ای حاوی فیبر طبیعی و ویتامین می باشد که در مقایسه با برنج سفید شکر پائین و نشاسته کمتری دارد. گروه سان پیشنهاد کرده اند که برنج سفید به علت کمتر بودن مواد مغذی نسبت به برنج قهوه ای ، ریسک ابتلا به دیابت نوع دو را افزایش میدهد.
نویسندگان این مقاله توصیه کرده اند استفاده از غلات کامل جایگزین استفاده از کربوهیدراتهای تصفیه شده نظیر برنج سفید گردد. این تغییر در رژیم غذائی ، سبب کاهش سرعت جهانی ابتلا به دیابت خواهد شد.