مدتی می شود که معاونت تحقیقات و فن آوری وزارت بهداشت در سایت خود تعدادی پروژه اجرائی معرفی کرده است. این پروژه ها در حقیقت سایتهایی هستند که خدمات خاصی در زمینه اطلاعات پزشکی به کاربران ارائه می دهند، نظیر انواع ویدئوها یا مقالات و غیره. در مدتی که از معرفی این سرویس ها می گذرد، انتظار این بود که تغییراتی در جهت بهتر کردن این سرویس ها یا جذب مخاطب بیشتر صورت پذیرد، اما حتی تعداد ویدئوهای بارگذاری شده هم در این مدت افزایشی نشان نمی دهد و آمار بازدید در حد ۱۰۰ مورد از هر ویدئو نشان می دهد که عملکرد برخی از این پروژه ها حتی با عملکرد یک وبلاگ عادی نیز قابل قیاس نیست.
منتظر بودم تا به محض انجام تغییری مثبت در این سرویسها، آنها را در سیب پزشکی معرفی کنم، اما ظاهرا این تغییر به این زودی اتفاق نخواهد افتاد، پس چه بهتر که حداقل استمرار این سایتها را به فال نیک بگیریم و با هم بعضی از این سرویس ها را مرور کنیم:
۱- پرتال اطلاعات پژوهشی
در قسمت “درباره پرتال” که در این سایت می خوانیم، به جای ذکر مشخصات فنی و کاربردی این پرتال، بیشتر با تعاریف کلی و ذکر محاسن و سجایای این پروژه و دست اندرکاران آن مواجه هستیم. اما با بررسی خود پرتال تقریبا می توان گفت این پورتال به نوعی پروژه مادر سایر پروژه های اطلاع رسانی به شمار می رود.
در این پرتال سعی شده لیستی از اطلاعات مربوط به مراکز پژوهشی، مراکز درمانی و سایر مراکز مرتبط با علوم پزشکی ارائه شود، اما متاسفانه هم بسیاری از مراکز از قلم افتاده اند و هم اینکه اطلاعات در مورد بسیاری از مراکز موجود در لیست، تنها به ذکر نام آنها محدود می شود. علیرغم انتظار، هیچ اطلاعاتی در چند ماه گذشته به این لیست اضافه نشده است.
هم چنین در این پرتال لینک تعدادی از بانک های اطلاعاتی ارائه شده است که از آن جمله می توان به بانک اطلاعاتی مقالات و ویدئو ها اشاره کرد که خود از پروژه های اجرائی دیگر وزارت بهداشت به شمار می روند.
۲- بانک تخصصی ویدئوی سلامت
این بانک تخصصی که با نام هلث تیوب، و با مشارکت شبکه های صدا و سیما و دانشگاههای علوم پزشکی راه اندازی شده است، دربرگیرنده تعداد زیادی از ویدئوهای مرتبط با سلامتی است که در گروهها و دسته های متفاوتی تقسیم بندی شده اند. شما با مراجعه به دسته بندی که در نوار راهبری بالای سایت قرار دارد میتوانید به ویدئوهای دلخواه خود در زمینه های مورد علاقه دسترسی داشته باشید.
گردآوری چنین مجموعه خوبی از ویدئوها جای تقدیر بسیار دارد. اما متاسفانه به نظر می رسد طراحی سایت (مانند دیگر پروژه های اجرایی) دچار رکود است و در مدت چندماهه که از آغار به کار آن می گذرد، دیگر محتوایی به آن اضافه نشده است. با توجه به اینکه اکنون در دوره وب مشارکتی قرار داریم و در بسیاری از سرویسهای اینترنتی نقش کاربران بعنوان محور طراحی سایت در نظر گرفته میشود، طراحی چنین سایتهای ایستا و بدون تغییری، زیاد کاربرپسند به نظر نمی رسد.
شاید به همین دلیل است که تعداد مشاهده داغترین ویدئوی این مجموعه در این چند ماه از ۶۰۰ مورد بالاتر نرفته و بیشتر ویدئوها حتی کمتر از ۱۰۰ بار بازدید داشته اند.به نظر می رسد چنین آماری برای مجموعه ای که حمایت وزارت و دانشگاهها و صدا و سیما پشت سر آن است، چندان رضایتبخش نباشد.
۳- بانک تخصصی ویدئوی پزشکی ایران
این سایت عنوان “اولین بانک تخصصی ویدئوی پزشکی ایران” را در صفحه نخست خود دارد و تاکنون چند بار در صداو سیما بعنوان دستاورد علمی معرفی شده است . طبق داده های سایت، ویدئوهای آن توسط ۵ پزشک (که یکی از آنها معاون وزیر می باشد) به روز می شود و تنها دو بیمارستان لبافی نژاد و بقیه ا… در تامین این ویدئوها نقش داشته اند. تعداد کل ویدئوهای سایت ۷۹ عدد است که در ۴ زمینه موضوعی ارولوژی، چشم، ریه و علوم آزمایشگاهی تقسیم شده اند.
هم در این سایت و هم در سایت هلث تیوب امکان ارسال ویدئو از طریق پست، یا ای میل پیش بینی شده است که ظاهرا پس از بازبینی و در صورت انطباق با استانداردهای سایت در سایت بارگذاری خواهد شد.
۴- بانک تخصصی مقالات پزشکی کشور
در این سایت شما می توانید در میان مقالات مختلف نشریات علوم پزشکی کشور جستجو کنید، جستجو بر اساس متغیرهای مختلفی امکان پذیر است. در ضمن مجموعه جالبی از گنجینه های طب ایرانی هم در این بانک اطلاعاتی قرار داده شده که با طراحی جالبی امکان خواندن نسخه های خطی کتب پزشکی قدیمی ایران را (که اکثرا در کتابخانه مجلس نگهداری می شوند) به شما می دهد.
هرچند این سایت در ویرایش شوم خود قرار دارد اما هنوز در مرحله آزمایشی است و بعضی قابلیتهای آن غیرفعال یا ناقص هستند. اما امیدواریم که به زودی کاستی های آن برطرف شده و پاسخگوی نیاز پژوهشگران ایرانی باشد.
دیگر پروژه ها:
دیگر پروژه ها عبارتند از سامانه مکانیزه میدریت سرطان سینه، سایت تخصصی سرطان سینه، مرجع ترجمه فارسی کدهای آی سی دی و پایگاه قرآن پژوهی و طب
برای مراجعه به هر یک از سایتهای بالای روی تصویر مربوط به آن کلیک کنید.