خوردن مقدار قابل توجهی پیاز و سیر به راحتی می تواند یک دهان بدبو را به خورنده (و اطرافیانش!) هدیه بدهد، اما هیچ دستور آشپزی وجود ندارد که بتواند بویی مشابه بوی سرطان در نفس فرد ایجاد کند. البته هیچ کس نه می خواهد و نه می تواند بوی سرطان را حس کند، بلکه این کار ناخوشایند خوشبختانه به عهده یک دماغ مصنوعی نهاده شده است.
پژوهشگران به تازگی توانسته اند با استفاده از فنآوری نانو دستگاهی را بسازند که قادر است مقدار کم مولکولهای خاص را (که در تنفس افراد مبتلا به سرطانهای سر، گردن و ریه وجود دارد) تشخیص بدهد و سرطان را در مراحل اولیه و قبل از مثبت شدن هر آزمایش دیگری شناسایی کند. به این ترتیب درمان سریعتر باعث بهبود بیشتر و عوارض کمتر در بیماران خواهد شد.
طبق مطالعات انجام شده بر روی این دماغ، ایشان توانایی خود را در افتراق بین موارد سالم و موارد دارای سرطان به اثبات رسانده و علاوه بر آن قادر است سرطانهای سر و گردن را از سرطانهای ریه تشخیص دهد. این بینی که احتمالا باید آن را دماغ طلایی می نامیدند، بینی مصنوعی نانو نام گرفته و دارای ۵ سنسور از جنس طلا برای تشخیص ریز ذرات معلق در هوا است.
هرچند تست کارآیی بینی مصنوعی نانو بر روی ۸۷ داوطلب رضایت بخش بوده، اما نیاز به آزمایشهای بیشتری دارد تا راه خود را به مطب پزشکان باز کند.
قبلا هم مشخص شده بود که بسیاری از بیماریها می توانند تاثیراتی در ترکیب مواد مختلف در بدن ایجاد کنند و به این ترتیب بوهای خاصی را منتشر کنند، امروزه حتی سگهایی هم تربیت می شوند تا بتوانند بعضی از سرطانهای دستگاه ادراری را بر اساس بوی ادرار شناسایی کنند. با رشد فن آوری نانو می توان امید داشت که در آینده طیف بیشتری از بیماریها با مقادیر جزئی از مولکولهای معلق در هوا و به کمک بوها قابل تشخیص باشند.
منبع: دیسکاوری
3 thoughts on “بینی مصنوعی که می تواند “بوی سرطان” را حس کند”