خب در میانه این بحثها و سخنان جدی و علمی، برای تنوع هم که شده صحبت از ولنتاین و روز دلدادگان بد به نظر نمی رسد. پس می رسیم به بحث روز عاشقان:
ورود ولنتاین به ایران:
چند سالی بیشتر نیست که “روز والنتاین” و مراسم همراه آن وارد فرهنگ ما شده است. اگر برگردیم و به ۴-۵ سال قبل نگاه کنیم اثری از این مساله در ایران نمی بینیم، هرچند در کشورهای اروپایی و آمریکایی صدها سال است که جشن گرفته میشود.
چند سال اول ورود والنتاین به کشور ما همراه بود با واکنشهای هیجانی خاص تمام چیزهای جدید! از طرز تلفظ کلمه Valentine گرفته تا ماجرای آن سنت ولنتاینی که شهید شد و توصیف هدایایی که ساکنان ممالک آن ور آب در چنین روزی به Love های خود میدهند.
مثل همه چیزهای وارداتی دیگر، چند صباحی بعد، مساله ایرانی سازی قضیه پیش آمد و برخی باستان دوستان عزیز، روزی به نام سپندارمزگان یا اسپندگان را از دل تاریخ بیرون کشیدند و گفتند این همان ولنتاین ایرانی است! و گفتند این روز در ۲۹ بهمن (۳ یا ۴ روز بعد از ۱۴ فوریه یعنی روز والنتاین نسخه اصلی!) است و به سینه چاکان والنتاین گفتند که سینه ها را ۳ روز بعدتر چاک کنید تا ایرانی باشید!
سوالاتی در ابتدا به ذهن می رسند: چرا احیای روز سپندارمزگان و نوشتن در باب آن و ترویج آن و تمام مسائل میهن پرستانه دیگر، بعد از محبوبیت ولنتاین اتفاق افتادند؟ و چرا ناگهان معلوم شد که این روز تنها ۳ روز بعد از ولنتاین است؟ و آیا اصلا این سپندارمزگان همان ولنتاین است؟
آیا سپندارمزگان معادل همان ولنتاین است؟
در تقویمهای باستانی ایرانیان هرکدام از روزهای ماه یک نام داشته اند،مثلا روز اول روز اورمزد،روز دوم روز بهمن بودند و همینطور تا روز سی ام. در هر ماه، یکی از روزها با ماه همنام میشده و آن روز را جشن میگرفته اند، مثلا جشن مهرگان (۱۶مهر) ، آبانگان و…
روز ۵ هر ماه هم روز سپنتا ارمیتی یا همان سپندارمز یا اسپند (الهه نگهبان زمین)بوده و در نتیجه ۵ اسفند جشن اسپندگان یا سپندارمزگان برگزار میشده. در این روز زنان و دختران تکریم می شدند و لباس نو میپوشیدند و مردان به خانه تکانی می پرداختند.در عین حال زمین و کشاورزان نیز در این روز بزرگداشته می شد و نام دیگر آن روز برزیگران(برزگران) بوده است. اگر مجبور باشیم معادل امروزی برای این جشن باستانی بتراشیم، بهتر است آن را معادل روز زن بدانیم.
آیا روز سپندارمزگان ۲۹ بهمن است؟
همانطور که گفته شد این روز اصولا روز ۵ اسفند بوده و همانگونه که سایت اخبار زرتشتیان نیز ذکر کرده است، در سالهای اخیر با دستکاریهایی که انجام شده است، این روز را به ۲۹ بهمن انداخته اند.
جستجو:
متاسفانه در یکی دو سال گذشته این سخن نادرست (سپندارمزگان به جای ولنتاین) در وبلاگستان هم رواج بسیار یافته و بسیاری دوستان بدون تحقیق و مطالعه، مطلب را کپی نموده و در سراسر وب منتشر می کنند. با یک جستجوی مختصر در وب متوجه میشوید که بیشتر مطالب در مورد سپندارمزگان در همین دو سه ساله منتشر و از روی هم کپی شده و محتوای تکراری و بدون سند دارند.به همین دلیل برای تحقیق بیشتر در این مورد استثنائا کتابها و منابع کاغذی توصیه می شوند.
نکته: جالب است که علیرغم فارسی بودن کلمه سپندارمزگان، بسیاری افراد آن را بصورت سپندارمذگان مینویسند، در حالیکه در کلمات فارسی قاعدتا “ذ” نداریم.
کارت پستال منتشر شده در حمایت از تغییر روز عشق
ویکی پدیا – اسپندگان یا سپندارمزگان
2 thoughts on “آیا ولنتاین همان سپندارمزگان است؟”