ماهی ها بعنوان اصلی ترین ساکنان آبها ( ۷۰درصد سطح کره زمین) اولین موجوداتی هستند که به آلودگی آب واکنش نشان می دهند.
این بار محققین با مشاهده بعضی تغییرات جنسی در ماهیان نر (که خصوصیاتی شبیه ماهیان ماده از خود نشان می دادند) به فکر افتادند که علت را بررسی کنند، آنها متوجه شدند که آلودگی آب با استروژن (نوعی هورمون) باعث این تغییرات شده است. قدم بعدی پیدا کردن عامل این آلودگی بود، پژوهشگران در ابتدا فکر می کردند که وجود مواد حاصل از سوخت و ساز قرصهای پیشگیری در فاضلابها و زباله ها عامل اصلی این موضوع باشد، اما بعد از یک سری تحقیقات مشخص شد که این قرصها تنها باعث ۱% حجم آلودگی هستند.
پس چه چیزی می تواند باعث آلودگی آبها با این مقدار استروژن شود؟
بر طبق مطالعه منتشر شده در مجله علوم و تکنولوژی محیط زیست، اصلی ترین عامل آلودگی فرآورده های زراعی (نظیر برخی کودها) و فرآورده های دامی و لبنی (مثلا هورمونهایی که در دامپروری استفاده می شوند) و برخی فرآورده های شیمیایی و دارویی هستند.
این مطالعه که مربوط به کشور آمریکا و منطقه کالیفرنیا می باشد در مناطقی انجام شده است که تصفیه فاضلاب نقش قابل توجهی در کاهش میزان آلودگی منابع آب دارد و انتظار می رود در کشورهایی که سیستم تصفیه فاضلاب وجود ندارد یا ناکارآمد است و بویژه در مناطق کشاورزی و دامپروری مقادیر آلودگی بسیار بیشتر هم باشد.
منبع: webMD
1 thought on “استروژن در آبهای آشامیدنی؟ آیا قرصها مقصرند؟”