بی شک یکی از بخشهای اجتناب ناپذیر زندگی مرگ است؛ با اینحال در بسیاری از موارد پیشگیری از مرگ زودرس امکان پذیر است. به گزارش (OECD) متوسط عمر آمریکایی ها در سال ۲۰۱۲ ، ۷۸٫۷ سال بود. با این حساب هر مرگی که پیش از این زمان اتفاق بیفتد مرگ زودرس محسوب میشود. مصرف دخانیات، نوشیدنیهای الکی و نمک زیاد از جمله فاکتورهایی است که مرگ زودرس را بدنبال دارد ولی رفتارهایی هم وجود دارند که علیرغم ظاهر بی خطرشان، چندان هم بی خطر نیستند و از جمله ریسک فاکتورهای مرگ زودرس محسوب می شوند.
۱٫ تماشای بیش از حد تلویزیون
بی تحرکی از جمله عاداتی است که تهدیدکننده سلامت انسان است. برای بررسی تاثیر بی تحرکی بر سلامت انسان و مرگ زودرس محققان دانشگاه ناوارا، در عرض هشت سال عادات زندگی ۱۳۲۸۴ نفر از فارغ التحصیلان دانشگاه را مورد بررسی قرار دادند. محققان ارتباط بین مرگ زودرس و سه رفتار تماشای بیش از حد تلویزیون، نشستن در اتوموبیل و صرف زمان در اینترنت را بررسی کردند. نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که ۹۷ نفر از افراد موردمطالعه در پایان بررسی فوت شده بودند. در این بین ۱۹ نفر در اثر بیماریهای قلبی،۴۶ نفر در اثر ابتلا به سرطان و ۳۲ نفر دیگر بر اثر عوامل دیگر فوت کردند. خطر مرگ زودرس در کسانی که سه ساعت یا بیشتر تلویریون تماشا می کردند دو برابر افرادی بود که یک ساعت در روز تلویزیون می دیدند. صرف زمان در اینترنت و رانندگی هیچ تاثیری بر روی مرگ زودرس نداشت.
۲٫ تنهایی
تنهایی معایبی دارد ولی اینکه این معایب بر روی سلامت جسمی هم تاثیرگذار است یا نه سوالی است که مطرح بوده است. تنهایی در بعضی موارد فشار خون بالا، افزایش سطح کورتیزول – هورمون افسردگی – و اختلال چرخه خواب را بدنبال دارد. محققان دریافتند که خطر مرگ زودرس در افراد مسن تر که احساس تنهایی می کنند ۱۴ درصد بیشتر از بقیه است.
۳٫ بازنشستگی زودهنگام
کار شدید در صورت ایجاد اضطراب و استرس سلامتی فرد را تحت تاثیر قرار می دهد با اینحال بازنشستگی زودهنگام خطر ابتلا فرد به افسردگی، بیماری های قلبی و مرگ زودرس را افزایش می دهد. محققان دانشگاه زوریخ در استرالیا با بررسی رابطه بین مرگ زودرس و بازنشستگی زودتر از موعد دریافتند مردانی که در سنین پائین تر بازنشسته شوند دچار مرگ زودرس قبل از ۶۷ سالگی می شوند. بعبارتی به ازای هر سال بازنشستگی زودتر از موعد ، خطر مرگ زودرس ۱۳٫۴ درصد افزایش می باید.
۴٫ قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا
قرار گرفتن طولانی مدت در معرض آلودگی هوا خطر سکته مغزی و ابتلا به بیماریهای قلبی ، عفونتهای حاد تنفسی و بیماریهای مزمن ریه و انواع خاصی از سرطان را افزایش می دهد. بر اساس اعلام سازمان بهداشت جهانی در سال ۲۰۱۲ هفت ملیون مرگ و میر در جهان اتفاق افتاده است که از هر هشت نفر یک نفر بعلت قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا و عوارض ناشی از آن فوت کرده است.
۵٫ مسواک نزدن دندانها
گروهی از محققان سوئدی دریافتند که تجمع بیش از حد پلاک دندانی ابتلا فرد به سرطان و سپس مرگ زودرس را بدنبال دارد. در این بررسی که از سال ۱۹۸۵ تا ۲۰۰۹ انجام گرفت ۱۳۹۰ نفر مورد مطالعه قرار داشتند. در پایان این پژوهش از میان ۵۸ نفری که فوت شده بودند ۳۵ نفر بر اثر سرطان از دنیا رفتند. شاخص پلاک دندانی در کسانی که فوت کرده بودند بالاتر بود. بر این اساس تصور میشود پلاک دندانی بعنوان منبع احتمالی عفونت خطر ابتلا به سرطان را افزایش می دهد.
اطلاعات بسیار مهم را به گروه پزشکی ایمیل کنید.باتشکر.