امسال نیز مانند چشم بر هم زدنی گذشت. جهان در سال گذشته نیز با شتاب به پیشرفتهای علمی از جمله در حیطه پزشکی ادامه داد؛ در این لیست که با بهره گرفتن از سایتهای تایم، گلوبال نیوز کانادا، اخبار پزشکی یاهو و هلث لاین تهیه شده است، مروری خواهیم داشت به برترین پیشرفتهای علوم پزشکی و زیستی در سال گذشته:
کودکی که رسما ایدز را مغلوب کرد
در پاییز ۹۲ پزشکان در ایالت می سی سی پی گزارش کردند که کودکی که دو سال پیش هنگام تولد ویروس HIV را از مادر مبتلا به ایدز خود گرفته بود، حالا دیگر هیچ نشانی از بیماری ایدز ندارد. این کودک به مدت حدود ۲ سال تحت درمان سه گانه ضد ایدز که برای بزرگسالان و اطفال بزرگتر تجویز می شود قرار گرفت و بالاخره در پاییز امسال بود که پزشکان توانستند با قاطعیت از محو شدن ویروس ایدز در این کودک سخن بگویند. این درمان نه تنها یک موفقیت برای پزشکان معالج و این کودک خوش شانس بود، بلکه می تواند به پژوهشگران در فهم راهکارهای کنترل و درمان کامل ایدز کمک کند.
داروی موسوم به sharp-shooter برای متوقف کردن انواع سرطانها
میلیونها دلار سرمایه، هزاران پژوهشگر در سراسر جهان و دهها سال تحقیق، همه اینها به امید یافتن دارویی برای مقابله با سرطان ها وقف شده است. اما در این میان به نظر می رسد نتایج تحقیقات پژوهشگرانی از بیمارستان پرنسس مارگارت کانادا توانسته بیشتر از همه نظرها را به خود جلب کند. چرا که مطالعات بر روی داروی ارائه شده توسط آنها به نام sharp-shooter نشان می دهد که این دارو در موشها توانسته است روند پیشرفت انواع سرطانها از جمله کانسرهای پستان، ریه، روده، تخمدان، پروستات و پانکراس را کند یا تقریبا متوقف کند.
دکتر ماک سرپرست این گروه تحقیقاتی متشکل از دانشمندان امریکایی و کانادایی است که در سال ۱۹۹۸ همسرش را به خاطر سرطان پستان از دست داده است. او می گوید که آنها هنوز در اول راه هستند و باید منتظر مجوزهای اف دی ای امریکا و سازمان بهداشت کانادا برای بررسی بر روی داوطلبان انسانی باشند. او گفته آنها بر روی داروهای جدیدتری هم کار می کنند که امیدوارند نتایج بسیار بهتری نسبت به داروی sharp-shooter داشته باشند.
باکتریهای مزدور برای مبارزه با کلستریدیوم دیفیسل
وقتی توازن گونه های باکتری در روده به هم می خورد گروهی از باکتریهای شرور به سرکردگی کلستریدیوم دیفیسل اوضاع گوارش را به آشوب می کشند و مشکلات فراوانی برای بیمار ایجاد می کنند. تاکنون از روشهایی مانند پیوند مدفوع (انتقال مدفوع از فرد دیگری که معمولا شریک جنسی بیمار است به روده بیمار) برای فراهم کردن باکتریهای مفید در روده و مقابله با باکتریهای عصیانگر استفاده میشد. اما در سال گذشته دکتر لویی از دانشگاه کلگری روشی را ابداع کرد که در آن بیمار کپسولی حاوی انواع باکتریهای مفید و فلور نرمال دستگاه گوارشی می بلعد و بعد از آن اوضاع تحت کنترل در می آید.
بیهوشی به کمک کامپیوتر و بدون حضور آنستزیولوژیست
کولونوسکوپی یکی از پرخرجترین تستهای غربالگری در کشور امریکا به شمار می رود. این تست وقتی گرانتر می شود که نیاز به حضور متخصص بیهوشی هم باشد. در سال گذشته دستگاهی معرفی شد که می تواند سدیشن را با استفاده از داروی پروپوفول و بدون نیاز به حضور متخصص بیهوشی برقرار کند. مبدعین این روش گفته اند با قطع نیاز به متخصصین بیهوشی سالانه حدود ۱ میلیارد دلار در هزینه های درمانی آمریکا صرفه جویی خواهد شد.
چشمهای مصنوعی برای نابینایان
رتینیت پیگمنتوزا یکی از بیماریهای ارثی است که بینایی فرد را درگیر می کند و ممکن است حتی منجر به نابینایی رسمی شود. امروزه حدود ۱۰۰ هزار نفر در کشور آمریکا از این بیماری رنج می برند. پس از دو دهه تحقیق و با صرف ۲۰۰ میلیون دلار هزینه، به نظر می رسد که درمان جدیدی برای مبتلایان به رتینیت پیگمنتوزا در راه است.
در این روش درمانی حدود ۶۰ الکترود که توسط جراحی در چشم کاشته می شوند، نقش شبکیه را بازی می کنند. و یک عینک مجهز به دوربین و یک واحد پردازده هم برای دریافت و پردازش تصاویر داریم. دوربینهای روی عینک تصاویر را می گیرند و به واحد پردازنده می فریتند و از انجا تصاویر بصورت بی سیم به الکترودها فرستاده می شوند تا مثل سبگنالهای بینایی کد گذاری ده و به مغز ارسال شوند. این چشمها بینایی را بطور کامل بر نمی گردانند، اما روشنایی و تاریکی، حرکت و موقعیت اشیا و افراد را درک می کنند.
آنالیز بوی دهان با گوشی موبایل
تا چند سال دیگر ممکن است شما از تلفن همراهتان بپرسید “آیا دهان من بو می دهد؟” و سپس جواب مبسوطی مبنی بر انالیز بوی دهان خود دریافت کنید. یک شرکت نوپا در سانفرانسیسکو چیپ کامپیوتری معرفی کرده که می تواند بو ها و مزه ها انالیز و کد گذاری کند. این چیپ هم در مورد اینکه دهان صاحبش بوی بدی می دهد یا نه به او اخطار می دهد و هم می تواند افت قند خون و یا بالا رفتن میزان الکل خون را تشخیص دهد و از همه مهمتر اینکه شرکت می خواهد چیپ را برای امکان نصب روی گوشی های تلفن همراه آماده کند.
و پیشرفتهای بیشتر:
این لیست را می توان ادامه داد:
در سال گذشته اولین تصویر اشعه ایکس از یک سلول زنده (بدون نیاز به فیکس کردن و کشتن سلول) گرفته شد.
دکتر شکرت مطلبوف راه کلون کردن انسان با سلولهای پوستش را نشان داد.
واکسیناسون HPV (عامل سرطان سرویکس) یا یک دوز به جای سه دوز توصیه شد.
شیوه جدیدی برای کاشت مو با استفاده از کشت سلولهای ریشه مو و ازدیاد موها، ارائه شد.
روشی برای فعالسازی فولیکولهای معیوب و ایجاد باروری ابداع شد.
تستهای تشخیصی هم پیشرفتهای فراوانی داشتند: تستهای خانگی بارداری که سن حاملگی را نشان می دهند معرفی شدند. روشی برای تشخیص زودرس پارکینسون ارائه شد. ژنهایی مرتبط با آلزایمر کشف شدند. تستهای ژنتیکی جدیدی برای تومورهای سرطانی و نیز مارکرهای جدیدی برای بیماری های قلبی و یک تست تنفسی برای تشخیص سرطان ریه و یک روش ارزان و فوری هم برای تشخیص سرطان پانکراس معرفی شدند.
روش های درمانی جدیدی هم برای بیماریهای سرطان خون، نارسایی قلبی، هپاتیت C و مشکلات کلسترول، صرع ارائه شد که می تواند بیماران را امیدوارتر کند.
1 thought on “برترین پیشرفتهای جهان پزشکی در سال ۱۳۹۲”