مسعود دانشور
یوهان داوید ویس، نویسنده سوئیسی، با الهام از داستان رابینسون کروزه، کتابی نوشت به نام “خانواده سوئیسی رابینسون”. هدف داوید ویس از نوشتن این کتاب آموزش زندگی به فرزندانش بود. اما این کتاب که در سال ۱۸۱۲ نوشته شده بود، بسیار معروف شد، به شکلی که از سال ۱۹۹۰ تا به امروز ۸ فیلم سینمایی، ۷ تله فیلم، ۵ سریال تلویزیونی و یک کارتون از روی این کتاب ساخته شده است.
اگر کتاب را نخوانده اید و یا فیلمهای مربوط به آن را ندیده اید، به احتمال بسیار قوی کارتون آن را دیده اید. شرکت ژاپنی نیپون سازنده مجموعه کارتونهایی همچون بابالنگ دراز، تام سایر، میشا (دهکده حیوانات)، نیک و نیکو و بچه های آلپ، در سال ۱۹۸۱ با اقتباس از این کتاب، کارتونی ساخت به نام “فلون در جزیره شگفت انگیز”.
این مجموعه کارتونی در کشورهای بسیاری نمایش داده شده است. از اسپانیا، ایتالیا، آلمان و فرانسه بگیرید تا چین و تایوان و عربستان و امارات. این مجموعه در تمام این کشورها یا با نام “فلون در جزیره شگفت انگیز” و یا با عنوان “خانواده رابینسون” پخش شد. اما در ایران، نامی دیگر برای آن انتخاب شد؛ خانواده دکتر ارنست!
به هر حال ما کودکان دهه شصت عشق دکتر شدن بودیم و نمیباید به این راحتی ها از معروف ترین شخصیت کارتونی دکتر صرف نظر کرد. این طور بود که فلون دختر ده ساله و پر شر و شور دکتر، جای خودش را به دکتر بودن پدرش در عنوان مجموعه واگذار کرد.
اما پزشکی نقش چندانی در این کارتون نداشت و تنها جرقه ای بود برای گیر افتادن خانواده رابینسون در جزیره. ماجرا از این قرار بود که دوست دکتر ارنست که به استرالیا رفته بود، از دکتر ارنست می خواهد که برای طبابت به استرالیا برود که با افزایش مهاجران، به پزشکان بیشتری نیاز دارد.
دکتر ارنست و اعضای خانواده از این پیشنهاد استقبال می کنند و بعد از جمع کردن بار و بندیلشان، از طریق دریا به سمت استرالیا حرکت می کنند. اما در راه گرفتار توفان میشوند و کشتی شکسته به جزیره ای میرسند. دکتر و همسرش آنا، به همراه فرزندانشان فرانس، فلون و جک، تلاش می کنند تا وضعیت جدید خود را در جزیره سر و سامان بدهند. قهوه ای، مرکر، تام تام و آقای مورتن نیز آنها را همراهی می کنند.
در این مجموعه ۵۰ قسمتی، به جز به دنیا آمدن فرزند جدید و مداوای زخمهای سطحی، بیشتر وقت دکتر صرف آتش درست کردن، خانه سازی، کشاورزی، نگهداری از احشام و دادن پندهای اخلاقی به فرزندانش می شد. با این همه اخلاق خوب دکتر و راه آمدنش با بچه ها، به ویژه فلون، باعث میشد که دکتر ارنست یکی از شخصیتهای محبوب دوران کودکی ما باشد. دکتری که در پایان، به همراه سایرین جزیره را ترک کرد، تا در استرالیا به طبابت بپردازد.