نیلوفر-س
در مطلب قبلی به رابطه ی ویژگی های شخصیتی با نوشیدن قهوه پرداختیم و در پایان مطلب عنوان شد که تحقیقات مورد نظر در این رابطه بر پایه ی پژوهش های همبستگی صورت گرفته است. پژوهش های همبستگی روابط احتمالی بین متغیرها را بررسی می کند و قصد بررسی اثر متغیرها را ندارد. در پژوهش های همبستگی بر خلاف تحقیق آزمایشی، دستکاری متغیرها وجود ندارد. به همین دلیل گرچه ممکن است متغیر الف، با متغیر ب رابطه مستقیم یا معکوس داشته باشد، اما بدون انجام پژوهش آزمایشی نمی توان ادعا کرد که دلیل وجود متغیر ب، متغیر الف است و یا بر عکس.
امروزه پژوهش های همبستگی در زمینه بازاریابی و صنعت نیز بسیار رایج هستند. زیرا دانستن ویژگی های شخصیتی مشتریان به تولیدکنندگان اجازه می دهد که کالای خود را مطابق با سلیقه ی مشتری عرضه نمایند. پژوهش های همبستگی در رابطه با ویژگی های شخصیتی افراد و ارجحیت نوشیدن نوعی قهوه خاص، مسلما پیش از آنکه با هدفی مانند سرگرمی و کنجکاوی، صورت بگیرد با هدف اختصاصی کردن بازار قهوه برای جذب مشتریان انجام می پذیرد. برای مثال، در نظر بگیرید که با تخمین جمعیت احتمالی افرادی که یک نوع خاص قهوه را بیشتر ترجیح می دهند، تولید آن نوع قهوه در مقابل قهوه ای که طرفداران کمتری دارد، بالا می رود.
همچنین دانستن ویژگی های شخصیتی قهوه خورها، برای عرضه کنندگان مستقیم این نوع کالا به مشتریان نیز مفید است؛ یعنی کسانی که کافی شاپ دارند و نوع یا انواع خاصی از قهوه را به مشتریان خود عرضه می کنند. برای مثال اگر قهوه ی اسپرسوی یک کافی شاپ معروف باشد، با دانستن این اطلاعات که معمولا افراد برونگرا اسپرسو را ترجیح می دهند، صاحبان آن کافی شاپ می توانند دکور و چیدمان کافی شاپ خود را مطابق با علایق برونگراها تنظیم کنند تا علاقه مندان به این نوع قهوه به هنگام حضور در آن کافی شاپ احساس بهتری داشته باشند و احتمال حضور آنان در آن کافی شاپ برای دفعات بعدی بیشتر شود.
از بحث راجع به موارد استفاده ی پژوهش های همبستگی در زمینه بازاریابی که بگذریم، اگر شما هم از آن دسته افرادی هستید که با مطالعه ی رابطه ی همبستگی بین متغیرها در مورد علت های وجود چنین روابطی کنجکاو می شوید، شاید برای تان جذاب باشد که در ادامه به دلایل وجود رابطه همبستگی بین ویژگی های خاص شخصیتی و انتخاب نوع خاصی از قهوه بپردازیم.
در پژوهشی که در تلگراف منتشر شده بود، پژوهشگران رابطه همبستگی ارجحیت های نوشیدن انواع قهوه و ویژگی های شخصیتی از قبیل درون گرایی و برون گرایی، صبر، کمالگرایی، گرمی، هوشیاری، حساسیت و جسارت اجتماعی را بررسی کرده بودند. گرچه ما نتوانستیم پژوهش آزمایشی مدوّنی راجع به علت همبستگی ویژگی های شخصیتی بالا، با ارجحیت انواع قهوه پیدا کنیم، می توان فرضیه هایی مطرح کرد که شاید بتواند پاسخی برای چرایی این موضوع باشد.
بروز بسیاری از رفتارها و یا ویژگی های شخصیتی می تواند وابسته به تفاوت زیستی مغز افراد با یکدیگر باشد. برای مثال، امروزه ثابت شده است که مغز افراد درونگرا با برونگرایان در برخی از ساختارها متفاوت است. افراد درونگرا در ناحیه ی پیش پیشانی، قشر مغز بزرگتری دارند. ناحیه ای که ساختار بسیار پیچیده ای دارد و مسئول تفکر انتزاعی و تصمیم گیری است. در مقابل، نه تنها بادامه ی برونگراها در سمت راست مغز بزرگتر است، بلکه مردان برونگرا دارای قشر مغز سینگولیت قدامی بزرگتری نیز هستند که در تشخیص اشتباهات حین تعاملات اجتماعی به آنان کمک می کند.
از لحاظ نورونی، درونگرایان به دلیل داشتن مغز فعال که خود به خود به محرک های محیطی حساس است، به خلوت علاقه ی بیشتری دارند، زیرا کوچکترین محرک های محیطی می تواند سطح فعالیت مغز آنان را به سرعت بالا ببرد و این امر باعث می شود که چنانچه مدتی طولانی تحت تأثیر متغیرهای برونی (مثلا مکان های شلوغ) قرار بگیرند، آرامش خود را از دست بدهند. این در حالی است که برونگرایان برای حفظ سطح بهینه ی انرژی خود، به محرک های بیرونی بیشتری نیازمندند و به همین دلیل از رفت و آمدهای اجتماعی و فعالیت های مهیج بیشتر استقبال می کنند.
همچنین می دانیم که انواع قهوه، دارای میزان متفاوتی از کافئین و دیگر مواد تشکیل دهنده هستند. مطالعه ی اثر کافئین موجود در قهوه بر مغز می تواند این موضوع را آشکار کند که میزان معینی از این ماده و دیگر مواد تشکیل دهنده ی آن نوع خاص قهوه، تا چه اندازه می تواند بصورت متفاوت بر مغز درونگراها و برونگرایان تأثیر بگذارد. شاید در بررسی های آزمایشی بتوان به این واقعیت دست یافت که درونگرایان به دلیل سطح فعال مغزی، بیشتر به سمت نوشیدن قهوه هایی می روند که کافئین کمتری در آن موجود باشد و بنابراین سطح بهینه ی فعالیت مغزی آنان حفظ گردد و این موضوع می تواند در مورد برونگرایان برعکس باشد. احتمالا برونگرایان قهوه های غلیظ و خالص را به این دلیل بیشتر ترجیح می دهند که میزان فعالیت مغزی آنان را بالاتر ببرد.
حال که به چنین حدس هایی راجع به علت رابطه ی ویژگی های شخصیتی و ارجحیت های نوشیدن قهوه پرداختیم، شاید خالی از لطف نباشد که سری به دنیای نورون ها بزنیم و به مطالعه ی اثر قهوه بر روی مغز بپردازیم. زیرا همانگونه که قهوه می تواند فوایدی برای مغز داشته باشد، در عین حال زیاده روی در نوشیدن آن مضرّاتی را به دنبال خواهد داشت. برای مطالعه ی اثرات قهوه بر مغز می توانید به لینک های پایین مراجعه کنید:
Neurologic Effects of Caffeine
Energy Drinks and the Neurophysiological Impact of Caffeine