خانم روت ایتزاکی استاد دانشگاه منچستر و یک نوروبیولوژیست (زیست شناس علوم اعصاب) است. او متوجه شده بود که ویروس هرپس سیمپلکس HSV در جریان بیماری انسفالیت هرپسی، همان مناطقی از مغز را مورد حدف قرار می دهد که در بیماری آلزایمر هم آسیب می بینند. با توجه به اینکه ۹۰% افراد بالای ۵۰ سال در امریکا سابقه مواجهه با ویروس هرپس را دارند، او تصمیم گرفت که روی این تئوری کار کند که آیا ارتباطی بین ابتلا به ویروس هرپس و افزایش ریسک آلزایمر وجود دارد یا خیر؟
او روی نمونه های گرفته شده از مغز افراد درگذشته کار کرد و متوجه شد که در ۷۵% افراد سالخورده (از جمله کسانی که آلزایمر داشتند) ردپایی از HSV-1 در مغز دیده می شود. اما در مغز کسانی که در سنین جوانی و به دلایل دیگری فوت می کنند، هیچ اثری از HSV یافت نمی شود.
تحقیقات بعدی هم تئوری ایتزاکی را تایید کردند، از جمله در یک تحقیق که توسط دانشگاه کلمبیا انجام شد، مشخص گردید که ارتباط معنی داری بین سطح خونی HSV-1 و ابتلا به بیماریهای شناختی (از جمله آلزایمر) وجود دارد. حالا ایتزاکی که از نتایج تحقیقات قبلی راضی به نظر می رسد، در حال کار کردن روی این فرضیه است که آیا تجویز داروهای ضدویروس مانند والترکس می تواند روند آلزایمر را کند یا متوقف کند؟!
نتایج این تحقیق ممکن است شما را شگفت زده کند اما نگران نباشید، هربار که شما مبتلا به یک تبخال شدید، به این معنی نیست که حتما در آینده مبتلا به آلزایمر خواهید شد، ویروس هرپس تنها یکی از عوامل زمینه ساز آلزایمر است. اگر کسی در کنار ابتلا به ویروس هرپس فاکتور های دیگری مانند ژن APOE e4 داشته باشد، احتمال ابتلایش به آلزایمر بیشتر خواهد شد.
ما از این تحقیق چه نتیجه ای می گیریم:
با توجه به اینکه حدود ۹۰% افراد سالخورده در معرض ویروس هرپس قرار می گیرند و تنها ۳۳% افراد بالای ۸۵ سال مبتلا به آلزایمر می شوند، مسلّم است که ابتلا به هرپس دقیقا مساوی با آلزایمر گرفتن نیست. شما می توانید اقدامات دیگری برای کاهش احتمال ابتلا به آلزایمر انجام دهید. مثلا ورزش کنید یا زبان یاد بگیرید یا از توت، آجیل، مرغ و ماهی و کافئین در رژیم غذایی روزانه خود استفاده کنید.