به روز بودن، اما نه به زور
مغز ما هیچگاه مثل یک انبار یا بایگانی بزرگ نبوده که هر مطلبی را در جایی بگذاریم و بعد وقتی خواستیم برویم و آن را از همانجا –بدون کم و کاست- برداریم. بلکه مغز یک مجموعه پویا و فعال است که اطلاعات موجود در آن ممکن است کمرنگ شوند یا در اثر تداخل با دیگر اطلاعات، رنگ و لعابی دیگرگون به خود بگیرند. بنابراین لازم است که بعضی وقتها آموخته های قدیمی را از تودرتوهای مغز بیرون بکشیم و گرد و غبار و رنگ و لعاب اضافی شان را بزداییم.
حتی اگر مغز ما بتواند تمام آموخته هایش را به خوبی بازپس دهد، علم (و بخصوص علم پزشکی) به قدری سریع پیشرفت می کند که نیاز به بازآموزی به یک ضرورت اساسی تبدیل شود.
بازآموزی سنتی- باز آموزی مدرن
روشهای سنتی بازآموزی به دو دسته برنامه های مدون (مثل شرکت در سمینارها) و برنامه های غیرمدون (مثل خواندن یک ژورنال معتبر) تقسیم می شوند. در هر دو این روشها، آموزش یک طرفه است و شرکت کننده نقش فعالی در فرآیند آموزش ندارد.
اما امروزه آموزش پزشکی در حال تحول است و روشهایی بیشتر مورد توجه قرار می گیرند که دانشجویان را به مباحثه و ارائه نظر و درگیر شدن در فرآیند بحث تشویق می کنند. بنابراین طبیعی است که دیگر نتوانیم روشهای سنتی بازآموزی را برای پزشکان هم ایده آل بدانیم.
خوشبختانه و به یاری تکنولوژی نوین امروزه بسترهایی فراهم شده است تا حتی یک پزشک در روستایی دور افتاده هم بتواند با دیگر همکاران خود در مورد آخرین گایدلاینهای کنترل فشار خون به بحث و تبادل نظر بپردازد. اما اینکه چنین تکنولوژیهایی در کشور ما تا چه حد مورد توجه قرار دارند و اصلا دسترسی آزاد و ارزان و مداوم به اینترنت تا چه حد برای پزشکان ما مقدور است، سوالی است که مسوولان محترم باید پاسخگوی آن باشند.
امروز می خواهیم ۵ اپلیکیشن را به ما معرفی کنیم که می توانند به پزشکان در به روز رسانی معلوماتشان کمک کنند:
QuantiaMD
QuantiaMD یک جامعه مجازی برای پزشکان است. بعد از عضویت در QuantiaMD شما به مجموعه ای از محتوای علمی سنتی مانند ویدئو های آموزشی دسترسی دارید که بیشتر زمینه های مورد نیاز را پوشش می دهند. اما مزیت این اپلیکیشن این است که شما می توانید خودتان آغاز کننده بحثهایی پیرامون مسائل مختلف پزشکی باشید و در گروههایی با دیگر کاربران تجربیات و دانسته های خود را به اشتراک بگذارید یا در بحثهایی که توسط دیگران آغاز شده، اظهار نظر کنید. برای تشویق بیشتر کاربران QuantiaMD سیستم امتیازی برای شرکت کنندگان در نظر گرفته است که جوایزی مانند کارت هدیه آمازون به کاربران اعطا می کند.
Docphin
Docphin اپلیکیشنی است که مقالات پزشکی را مناسب مطالعه در پلتفرم موبایل ارائه می دهد. از طریق این اپ شما می توانید به مقالات مختلف از نشریات و سایتهای معتبر دسترسی داشته باشید. اما چیزی که به مطلب ما مربوط می شود، قابلیتهای اجتماعی این اپ است. شما می توانید از طریق قسمت trending مقالات داغ مورد توجه دیگر کاربران را پیدا کنید. همچنین با امکانات مباحثه که در اپ قرار داده شده، می توانید نظر خود در مورد هر مقاله را با دیگران به اشتراک بگذارید.
اگر قبلا کاربر گوگل ریدر قدیمی (با امکانات تبادل نظر بسیار جذابش) بودید، این ویژگیها برای شما بسیار آشنا و دوست داشتنی تر هم خواهد بود.
Read by QxMD
Read هم مثل داکفین امکان خواندن مجموعه بزرگی از مقالات را در دستگاههای موبایل فراهم می کند. اگر هم از طرف دانشگاه یا موسسه علمی خود اشتراک داشته باشیدف می توانید به متن کامل همه این مقالات دسترسی پیدا کنید. اما ویژگی های جالب این اپ هم ویژگیهای اجتماعی آن هستند.
شما می توانید در مورد مقالات مختلف نظر بدهید، یا آن مقاله را به دیگران توصیه کنید. همچنین این اپ امکان ارسال مقالات و لینکها از طریق دیگر رسانه های اجتماعی مانند توئیتر را دارد که باعث میشود محدوده اشتراک مطالب آن دامنه وسیعتری از کاربران را در بر بگیرد.
Figure1
این اپلیکیشن یک ایده بسیار جذاب دارد: “تصاویر جالب پزشکی را به دیگران به اشتراک بگذارید.” این ایده نه تنها کاربران را به خود جذب می کند بلکه می تواند باعث آموزش نکات از طریق انتشار عکسهای پزشکی در مورد کیسهای گوناگون باشد. البته طراحان این اپ به شدت بر محتوای آن نظارت می کنند و حتی قابلیتی در اپ گذاشته اند که بطور اتوماتیک، تصاویر چهره ها را شناسایی و آنها را بلاک می کند تا حریم خصوصی افراد مصون بماند.
Doximity
دوکسیمیتی یک جامعه مجازی برای پزشکان است اما فقط این نیست و تلاش Doximity بر این است که فضایی برای همکاری، مباحثه و آشنایی نزدیک پزشکان با یکدیگر فراهم کند. قابلیتهایی مانند iRounds کاربران را قادر می کند که راندهای مجازی در موارد مختلف تشکیل دهند و فکرها و نظراتشان را با هم در میان بگذارند. علاوه بر آن دوکسیمیتی مشاوره مجازی را تشویق می کند تا پزشکان کیس های بغرنج پزشکی را با دیگر همکارانشان مطرح کنند و از نظرات آنها استفاده کنند.
جمع بندی:
این لیست می تواند ادامه داشته باشد، این اپلیکیشنها تنها نمونه ای بودند از صدها اپ که امروز توسط پزشکان کشورهای دیگر به صورت گسترده استفاده می شوند، در حالیکه پزشکان کشور ما هنوز در گیر و دار مصائب شرکت در برنامه های مدون و کسب و تایید امتیازات مربوطه هستند.
احتمالا طراحی اپلیکیشنهای مشابه برای پزشکان کشور ما کار سختی نیست و با پشتیبانی وزارت بهداشت می توان پشتوانه محتوایی غنی هم برای آن ایجاد کرد. امیدواریم به زودی شاهد چنین حرکتهایی از سوی مسوولین محترم باشیم.