کیست تخمدان یکی از مشکلات شایع در خانمهاست. بیشتر خانمها در سنین پیش از یائسگی ممکن است کیست تخمدان پیدا کرده باشند. طبق آمار منتشر شده در آمریکا تقریبا همه خانمها در سنین باروری و پیش از یائسگی حداقل یک بار کیست پیدا می کنند و حتی در نزدیک ۱۵% خانمهای یائسه هم ممکن است کیست تخمدانی دیده شود.
خوشبختانه کیست تخمدان معمولا خطرناک نیست و در ۹۵% موراد خوش خیم است و به راحتی با دارو کنترل و درمان می شود. در بیشتر موراد حتی ممکن است خانمی که کیست دارد حتی متوجه ان هم نشود و بطور تصادفی در یک سونوگرافی کیست او کشف شود. در بعضی موارد هم ممکن است کیست تخمدان باعث بروز علائمی شود.
شایعترین علائم کیست تخمدان عبارتند از :
– احساس درد مبهم (و گاه درد های تیز) که معمولا در نواحی پایین شکم و ناحیه لگن است و گاه ممکن است به پشت و کمر انتشار داشته باشد.
– احساس پری یا سنگینی و نفخ در پایین شکم
– درد سینه ها
– درد های شدید حوالی عادت ماهانه (پریود/قاعدگی)
– لکه بینی در میانه ماه یا خونروشهای ماهانه غیر منظم
– پر مویی
– علائم عمومی تری مانند سرگیجه، سردرد، تهوع و …
در بعضی موارد ممکن است کیست تخمدان باعث ناباروری شود اما این ناباروری در بیشتر موارد گذرا است و با درمان و از بین رفتن کیست، مشکل باروری هم حل میشود.
تشخیص کیست بر اساس علائم و سپس درخواست سونوگرافی (و گاه سی تی اسکن) است.
عوارض:
مهمترین عوارض کیست (بویژه در کیستهای بزرگ) عبارتست از پیچش نخمدان و خونریزی آن. در صورتی که فرد مبتلا به کیست تخمدان دچار درد شدید و غیر قابل کنترل در ناحیه پایین شکم شد، بهتر است جهت بررسی از نظر احتمال پیچش تخمدان به نزدیکترین مرکز درمانی مراجعه کند.
درمان کیست هم معمولا به راحتی امکان پذیر است و به یکی از روشهای زیر انجام می پذیرد:
– درمان دارویی: در بیشتر موارد درمان دارویی می تواند کیست را کاملا از بین ببرد. داروهای مورد استفاده می توانند از کنتراسپتیو ها یا سیپروترون کامپاند باشند. متفورمین هم بعنوان درمان کمکی توصیه شده است. در صورت درد می توان از مسکنها برای کاهش درد استفاده کرد. بعضی منابع گرم نگه داشتن موضعی را نیز در تسکین درد موثر می دانند.
– درمان جراحی: در بعضی موارد نیاز است که کیست برداشته شود یا تخلیه گردد. معمولا این کار در مورد کیستهای مشکوک و یا بسیار بزرگ و کیستهایی که به درمان دارویی پاسخ نمی دهند انجام می شود.
اصلاح سبک زندگی هم در پیشگیری و درمان کیستها موثر است. توصیه می شود که خانمهای جوان از شیرینی جات، نوشابه ها، آبمیوه های شیرین شده صنعتی، ماکارونی، مواد غذایی پرچرب و مواد غذایی صنعتی (سوسیس و کالباس و سس ها و…) پرهیز کنند. همچنین تحقیقات نشان داده است که مصرف کافی میوه جات و سبزیها می تواند باعث کاهش احتمال ابتلا به کیست تخمدان شود.
برگرفته از کتاب بیماریهای زنان دنفورث + ویکی پدیا انگلیسی
مطالبتون عالی بود ممنون
با سلام و تشکر از اطلاعات خوبتون
خیلی خیلی ازتون ممنونم… مطلبتون خیلی مفید و آموزنده بود و تا حد زیادی نگرانی رو رفع کرد….
تشکر اطلاعات خوب