انتخابات سازمان نظامپزشکی و جایگاه دندانپزشکان
بهمنماه سال جاری بار دیگر انتخابات سازمان نظامپزشکی برگزار میشود تا مجالی دوباره برای حضور و مشارکت صنفی و اجتماعی جامعه پزشکی باشد. اینک در آستانه برگزاری مهمترین انتخابات سراسری در سطح جامعه پزشکی فرصت مغتنمی برای بررسی کارنامه چهارساله این سازمان، مخصوصا نمایندگان دندانپزشک، و نقش آنها در تامین منافع و حقوق جامعه دندانپزشکی است.
با سه عضو دندانپزشک شورای عالی سازمان نظامپزشکی به گفتگو نشستیم و نظر اعضای دندانپزشک سازمان نظامپزشکی در شهرهای مختلف را درباره عملکرد سازمان نظامپزشکی در جهت استیفای حقوق اعضای جامعه پزشکی و مخصوصا دندانپزشکان جویا شدیم. برخی از بزرگوارانی که مخاطب سوالات ما قرار گرفتند صلاح را در سکوت دانستند و برخی دیگر نقد کارنامه سازمان نظامپزشکی را به بعد از برگزاری انتخابات موکول کردند.
در این نظرسنجی پاسخ سوالات زیر را از زبان اعضای دندانپزشک شورای عالی و سازمان نظامپزشکی برخی شهرستانها میخوانید:
- عملکرد سازمان نظامپزشکی در جهت استیفای حقوق اعضای جامعه پزشکی را طی دوره گذشته چگونه ارزیابی می کنید؟
- سازمان نظامپزشکی در رویدادهای حوزه دندانپزشکی چه نقشی میتواند باشد؟ آیا سازمان نظامپزشکی میتواند منافع و حقوق جامعه دندانپزشکی را برآورده کند؟ لزومی به تشکیل نظام دندانپزشکی میبینید؟
- کارنامه سازمان نظامپزشکی و نمایندگان دندانپزشک عضو شورای عالی را چگونه ارزیابی میکنید؟ به عملکرد خود یا سازمان نظامپزشکی در دوره گذشته از بیست، چه نمرهای میدهید؟
- یکی از فعالیتهای چهارساله اخیر سازمان نظام پزشکی در حوزه دندانپزشکی، برگزاری دورههای بازآموزی برای بود. آیا شما با ورود این سازمان به این حوزه موافق بودید؟
ما در اقلیت بودیم، در تصمیمگیریهای اساسی نقشی نداشتیم
دکتر محمد بیات
عضو شورای عالی نظامپزشکی دوره اخیر
عملکرد سازمان نظام پزشکی را در دوره اخیر از چند منظر میتوان بررسی کرد و هر کدام تحلیل خاصی دارد؛ مثلا در ارتباط با رسیدگی به شکایتها از جامعه پزشکی، موفقیتهای نسبی داشتهایم و هیات حلاختلاف در سازمان مستقر شده است ولی از آنجا که علاوه بر نظام پزشکی، دادسرای پزشکی و هیات حلاختلاف هم به دعاوی علیه جامعه پزشکی رسیدگی میکنند، نقاط ضعفی وجود دارد و به همین علت هنوز هم حقوق جامعه پزشکی ضایع میشود و نتوانستهایم رویه واحدی به وجود بیاوریم؛ البته انتظار آن هم نمیرود چون جزو اختیارات سازمان نیست.
یکی از اتفاقهای بدی که در این دوره افتاد، سلب حق تعیین تعرفه بخش خصوصی بود. سازمان نظامپزشکی تلاش کرد حقوق جامعه پزشکی را استیفا کند ولی توفیق زیادی در این زمینه نداشتیم. در مورد مالیات نیز هر سال اقدامهای زیادی برای منصفانه تعیینشدن آن انجام میشود و توافقنامهای با سازمان امور مالیاتی داشتیم تا مالیات جامعه پزشکی عادلانهتر باشد، ولی باز هم بیش از تعرفهها، مالیاتها افزایش مییابد.
برای حفظ شان و منزلت جامعه پزشکی هم در این دوره گامهایی برداشته شد، متاسفانه امروز تعداد نیروی انسانیای که در جامعه پزشکی و دندانپزشکی تربیت میشود، بر اساس کارشناسی دقیق نیست و شاهد افزایش تعداد فارغالتحصیلان و تاسیس دانشگاههای دندانپزشکی بیش از نیاز هستیم که هم به بیکاری دندانپزشکان دامن میزند و هم معضل خدمات غلط و غیرضروری و مهاجرت به وجود میآید. از این جهت ما در قانون موظف هستیم از شان جامعه پزشکی دفاع کنیم و تلاش هم کردیم ولی توفیقات کم است.
این دوره متاسفانه جزو دورههای ضعیف بود و توفیقها به اندازهای که باید باشد، نیست. من در حوزه دندانپزشکی عضو شورای عالی و هیات عالی انتظامی بودم و تلاش کردم از حقوق دندانپزشکان دفاع کنم. از طرفی عضو هیات مدیره هم بودم و تلاش کردم تا جایی که میشود، صدای دندانپزشکان را به گوش مسوولان برسانم ولی چون متاسفانه در سازمان تقسیمبندی وجود دارد و ما در اقلیت بودیم، در تصمیمگیریهای اساسی نقشی نداشتیم.
وقتی نایبرییس شورای عالی نظام پزشکی بودم، سعی کردم مشکلات را منعکس کنم. زمانی که تعرفه دندانپزشکی تعیین میشد، تلاش کردم افزایش نسبی موردنیاز اتفاق بیفتد و هر جا لازم بوده از حقوق و منافع دفاع شود، آنچه از دستم برمیآمده انجام دادهام بنابراین به خودم نمره خوبی میدهم ولی شرکتم در انتخابات آینده به اینکه ببینم مجموعهای که شکل میگیرد چگونه است، مشکلات را پیگیری میکند و به نقطهای میرسد که هم با دولت و هم با جامعه پزشکی تعامل خوبی داشته باشد یا نه، بستگی دارد.
این تصور در جامعه وجود دارد که اگر بخواهیم کاری انجام دهیم باید حتما اختیار دولتی و تعامل مثبت با مجلس و دولت داشته باشیم به نظر من این تا حدی درست است ولی اصل اقتدار جامعه پزشکی از درون خود جامعه پزشکی است و نظام پزشکی باید پشتوانه خوبی برای انتخاب شدهها باشد. باید انتخاب صحیح و آگاهانه داشت و پشتیبانی کرد، در این صورت اقتدار و توانایی و تعامل صحیح با دولت هم پیدا خواهیم کرد.
یکی از مواردی که در مورد آن حرف و حدیث زیادی وجود دارد، برگزاری دورههای بازآموزی به وسیله نظامپزشکی است. در قانون به سازمان این حق داده شده که کلاسهای بازآموزی برگزار کند ولی من معتقدم آموزش، وظیفه اولیه سازمان نیست مخصوصا که دانشگاهها و انجمنهای علمی این کار را به خوبی انجام میدهند. به عقیده من اصلاح وضعیت آموزش برای سازمان صحیحتر است.
نظامپزشکی نباید موازیکاری کند
دکتر عباسعلی خادمی
عضو شورای عالی نظامپزشکی دوره اخیر
به نظر من عملکرد نظامپزشکی در حدود اختیاراتی که داشته و دارد، خوب بوده است. اقدامهای مثبت سازمان در چهار سال گذشته، زیاد است که در این مختصر نمیگنجد ولی میتوانم به مواردی اشاره کنم؛ تعرفه دندانپزشکی همپای تعرفه بقیه گروههای پزشکی افزایش پیدا کرده است. از طرفی هر سال بحث مالیات بهوسیله شورای عالی با دارایی مطرح شده تا مالیات پزشکان و دندانپزشکان کمتر افزایش یابد و در این زمینه توافق حاصل شده است. البته هنوز به مواردی که در هر سال مالیات یک باره ۲برابر شود و اینکه مالیات متخصصان افزایش بیشتری مییابد، اعتراض داریم.
در مورد تعداد دانشجوها و افزایش بیرویه آنها و بیمه دندانپزشکی نیز که خدمات آن و پرداختش در دندانپزشکی کم و سهم مردم زیاد است نیز اقدامهایی انجام گرفت تا این وضعیت اصلاح شود. البته وزارت بهداشت هم اقداهایی برای افزایش پوششدهی بیمهها انجام داده است. برگزاری مراسم روز دندانپزشک و تقدیر از همکاران دندانپزشک نیز از دیگر فعالیتهای این دوره بود.
معمولا تعیین تعرفههای مربوط به هر صنفی دست خودش است ولی متاسفانه در این دوره اخیر این اختیار از سازمان نظامپزشکی که اعضای آن از نخبگان جامعه هستند، سلب و به وزارت بهداشت سپرده شد. البته خوشبختانه سازمان با وزارت بهداشت تعامل خوبی در زمینه تعرفه داشته است. اقدامهایی هم برای کاهش مالیات و نرخ تجهیزات دندانپزشکان انجام گرفت. در مورد اینکه پزشکان در ساختمان مسکونی مطب داشته باشند و شهرداری مطب را تجاری نشناسد نیز پیگیریهایی انجام دادهایم تا قانونی برخلاف آن تصویب نشود. از طرفی، هر چه انجمنها مطرح کنند در شورای عالی مطرح و به حوزههای مربوط ارجاع داده میشود.
برخی با برگزاری دورههای بازآموزی در نظامپزشکی مخالف هستند ولی به نظر من اولویت اول انجمنها هستند ولی چون در قانون وظیفه دورههای بازآموزی بر عهده این سازمان گذاشته شده، اگر با هماهنگی با انجمنها این کار را انجام دهد تا موازیکاری انجام نشود، مشکلی ندارد.
من نمیتوانم به عملکرد خودم در سازمان نظام پزشکی نمره بدهم ولی میتوانم بگویم آنچه در توانم بوده انجام دادهام. با اینکه از اصفهان میآیم، در همه جلسهها شرکت کردهام و سعی کردهام مسایل پزشکان را که با من در میان گذاشته بودند، در شورای عالی مطرح کنم.
نظامپزشکی تنها وظیفه نظارتی دارد
دکتر علی یزدانی
عضو شورای عالی نظامپزشکی دوره اخیر
گزارش عملکرد سازمان نظام پزشکی در ۴ سال گذشته به صورت یک جزوه مفصل تهیه شده است و تمام کسانی که تمایل دارند این عملکرد را ببینند، میتوانند این جزوه را از تمام حوزههای سازمان بخواهند.
علت اینکه ترجیح میدهم به جای بیان و توضیح در مورد اقدامهایی که انجام شده همکاران را به این جزوه ارجاع دهم این است که من از فعالیت همه حوزهها و اقدامهای آنها خبر ندارم و اطلاعاتم در حدی است که در شوراهای مختلف میشنوم ولی در آن جزوه به همه موارد اشاره شده است. اما لازم میدانم تاکید کنم در ۴سال گذشته، نمایندگان جامعه دندانپزشکی هر جا ایرادی بوده، چشمپوشی نکردهاند و هر چه به نفع پزشکان و دندانپزشکان بوده، منعکس شدهاست. در تمام مسایل مربوط به دندانپزشکان سعی کردند با اقتدار ظاهر شوند، هر جا نظر خواستند، نظر دادهاند، در جلسهها حضور فعالی داشتند و هر کاری میشد، برای دندانپزشکان انجام شود، تا حد توان کوتاهی نکردند.
اگر در مورد مالیات اقدامها و سعی زیاد نماینده دندانپزشکان در شورای عالی نبود، دندانپزشکان این آسودگی خیال مالیاتی را نداشتند ولی بسیاری از همکاران در این مورد اظهار نارضایتی میکنند و علت این است که خیلی از آنها بولتنها و نشریههای سازمان را مطالعه نمیکنند و از اقدامهای انجامشده اطلاع ندارند. تصور خیلی دیگر هم این است که سازمان قدرت اجرایی دارد در صورتی که اینطور نیست و فقط نقش مشورتی و نظریه دادن دارد و قانونگذاری با مجلس و کارهای اجرایی برعهده دولت است.
مثلا در مورد مالیات، نظریه دادیم و از آن دفاع کردیم، ولی درنهایت وزارت دارایی در این مورد تصمیم میگیرد. در بحث تعیین تعرفهها هم سعی بسیاری برای اینکه اختیار آن به عهده سازمان نظام پزشکی باشد، انجام دادیم ولی درنهایت تصمیم مجلس این بود که این حق از نظام پزشکی گرفته و به وزارت بهداشت داده شود. در مورد برخی امور مانند تعدد دندانپزشکان و دانشکدهها و دانشگاههای دندانپزشکی و بیکاری دندانپزشکان سعی شد اقدامهایی انجام شود ولی همه اینها به حدود اختیارات سازمان بستگی دارد و در همان حد میتواند انجام شود. اگر کاری انجام نشده، یا دلیلی برای آن وجود نداشته یا نتوانستهایم؛ چون همانطور که گفتم، کار سازمان اجرایی نیست.
یکی از فعالیتهای سازمان نظامپزشکی که قانون بر عهده آن گذاشته است، آموزش است بنابراین در سال برای تمام رشتههای پزشکی دورههای بازآموزی مدون و غیرمدون برگزار میشود و نمیتوان برای گروهی آن را برگزار کرد و برای گروهی نه. سازمان موظف است اطلاعات اعضایش را به روز کند و برگزاری این دورهها یکی از روشهای انجام این کار است. برخی با این کار مخالفاند ولی دلیل آنها اینکه چرا دورهها برگزار میشود نیست بلکه میگویند اگر بهره اقتصادی هست چرا نصیب انجمنها نشود و به جیب نظام پزشکی برود؟ اما به نظر من سازمان باید این کار را انجام دهد و انجام خواهد داد.
ارزیابی عملکردم در این دوره کار من نیست و دیگران باید در این مورد قضاوت کنند آن هم با آگاهی از کارها و فعالیتهای انجام شده. فکر میکنم سعی کردهام نهایت کاری که میتوانم برای دندانپزشکان انجام دهم و هنوز هم کارهایی است که میتوانم انجام دهم و حوصله آن را دارم، بنابراین اگر زنده باشم احتمال اینکه باز هم به عنوان کاندید در انتخابات شرکت کنم، زیاد است.
مثلا یکی از حوزههایی که در مورد آن تلاش بسیاری انجام دادم در مورد دندانپزشکانی بود که پس از سالها به کشور برمیگشتند و میخواستند فعالیت خود را آغاز کنند، ولی مشکل کسب امتیاز سالهایی که نبودند، را داشتند. من سعی زیادی در این زمینه انجام دادم تا بالاخره قرار شد با همان پروانهای که در کشوری که کار میکردهاند، برایشان صادر شده است و تا زمان اعتبار آن، در ایران اجازه کار داشتهباشند. حالا کافی است از کشور صادرکننده پروانه در مورد اعتبار و صحت آن استعلام گرفته شود تا این همکاران با همان پروانه، بتوانند در ایران کار کنند.
در آخر اینکه بیایید از اینکه مدام بپرسیم نظام پزشکی برای ما چه کرده، دست برداریم چون همانطور که گفتم این سوال ناشی از آگاهی نداشتن از فعالیتها و حدود اختیارات سازمان است. باید نیمه پر لیوان را ببینیم و همه برای دخیل بودن در سرنوشت خود، در انتخابات حضور پررنگی داشته باشیم.
به کارنامه دوره فعلی نمیتوان نمره بالایی داد
دکتر سعید ساعی
معاونت پشتیبانی سابق سازمان نظامپزشکی
بنده در دوره قبل معاونت پشتیبانی سازمان را به عهده داشتم و ۲سال اول دوره اخیر مدیرعامل صندوق تعاون و رفاه بودم. در دوره معاونت پشتیبانی قاعدتا مثل هر مسوول دیگر در چارچوب وظایف و احتیاجات فعالیت میکردم. بهنظر من هر مسوول در دوره مسوولیت خود ضمن انجام امور روزمره و روتین معمولا بیشتر از چند کار ویژه و شاخص متناسب با حوزه فعالیت و زمان حضور در آن مسوولیت نمیتواند انجام دهد. در دوره معاونت پشتیبانی دو نمونه از این کارها انجام دادم؛ یکی خرید ساختمان فعلی سازمان در خیابان کارگرشمالی و دیگری آزاد کردن یک قطعه زمین متعلق به سازمان که به مدت ۱۶سال در تصرف شهرداری بود.
در حوزه دندانپزشکی نیز چند کار خاص انجام دادم. اول بزرگداشت روز دندانپزشک، برای اولین بار در سازمان که پس از آن در هر سال باشکوهتر از سال قبل و بعضی سالها مراسم آن حتی از روز پزشک باشکوهتر برگزار شد. برای اولینبار در سازمان کنگره دندانپزشکی را برگزار کردم و هر سال نیز بر افراد شرکتکنده در کنگره اضافه شد.
علت اینکه بیش از ۲سال پیش از مدیرعاملی صندوق تعاون و رفاه و عضویت هیات مدیره صندوق استعفا دادم این بود که احساس میکردم روند امور خیلی با روحیات شخصی و اعتقادهایم سازگار نیست. این جدا شدن را از الطاف خداوند میدانم و خداوند را از این بابت شاکرم. عقیده دارم دیگران باید به عملکرد من نمره بدهند ولی اگر قرار باشد خودم این کار را انجام دهم اگر حمل بر خودستایی نباشد، نمره قابل قبول به خودم میدهم.
به نظر من دندانپزشکان در کنار گروههای دیگر اعم از پزشکان، داروسازان و ماماها و متخصصان علوم آزمایشگاهی و لیسانسیههای پروانهدار همه اعضای سازمان هستند و مسایل و خواستهای مشترک و یکسری مسایل خاص گروه خود دارند و مسایل خاص هر گروه بهتر است در انجمنهای مربوطه مثل انجمن دندانپزشکی پیگیری شود. البته تعامل با سازمان نظامپزشکی که از ظرفیتهای بالایی برخوردار است، میتواند بسیار مفید باشد و این وظیفه سازمان است که از انجمنها حمایت کند.
سازمان به دلیل ظرفیتهای بالایی که دارد باید طبق قانون به نحو مطلوب از این ظرفیتها استفاده کند بنابراین میتواند از منافع و حقوق دندانپزشکان نیز مانند گروههای دیگر عضو سازمان دفاع کند. همه گروهها در این خصوص باید در یک سطح دیده شوند و هیچ گروهی نباید به گروه دیگر اولویت داشته باشد.
موافق تشکیل سازمان نظام دندانپزشکی در کشور نیستم. اگر هر یک از گروههای عضو سازمان بخواهند برای خود سازمان تشکیل دهند، نه شدنی است و نه مطلوب. به نظر من یکی از امتیازهای سازمان همین تعداد اعضا و تنوع گروههای عضو است و اگر هر گروهی بخواهد نظام دیگری تشکیل دهد، باعث تضعیف کل جامعه پزشکی میشود و از اقتدار و پتانسیلهای بالقوه موجود کاسته خواهد شد.
من کارنامه سازمان در دوره قبل را نسبت به دوره فعلی بهتری میدانم و این علتهای مختلفی دارد که در محل خودش قابل بررسی است. در کل به دوره فعلی که رو به پایان است، نمیتوان نمره بالایی داد.
با توجه به اینکه اعضای دندانپزشک شورای عالی، سه نفر هستند و توانایی متفاوت دارند و از طرفی نقش شورای عالی یک نقش نظارتی و قانونگذاری است، خیلی نمیتوان ارزیابی دقیقی از عملکرد آنها داشت. البته هر کدام به نوبه خود مشکلات و مسایل مبتلابه جامعه دندانپزشکی را مطرح کردهاند ولی پیگیری آن به بررسی بیشتر نیاز دارد.
با توجه به اینکه پیشنهاد ورود سازمان به حوزه کنگرهها را خودم مطرح کردم و اولین کنگرهها را خود اجرا میکردم، علیالقاعده موافق برگزاری این دورهها هستم؛ زیرا این موضوع از وظایف سازمان است. متاسفانه بعضی همکاران که الان خود مجری برگزاری کنگره دندانپزشکی سازمان هستند، زمانی که در سازمان مسوولیتی نداشتند و در انجمن دندانپزشکی مسوول بودند، با برقراری کنگره بهوسیله سازمان مخالف بودند. در هر صورت معتقدم سازمان در کنار انجمنهای تخصصی و انجمن دندانپزشکی میتواند در این حوزه بسیار موثر باشد. برگزاری این کنگرهها نباید حالت رقابت پیدا کند بلکه سازمان باید نقش حمایتی داشته باشد. امکانات نظامپزشکی در این خصوص قابل توجه است و قطعا میتواند از مشکلات اجرایی انجمنها در برگزاری کنگره کم کند.
سازمان در احقاق حقوق جامعه پزشکی موفق نبود
دکتر سیدمحمدعلی تولیتی
رییس هیات مدیره انجمن دندانپزشکی قم
من عملکرد سازمان نظام پزشکی را در احقاق حقوق اعضای جامعه پزشکی خیلی خوب ارزیابی نمیکنم؛ چون آنطور که انتظار میرفت، نبود و به نظر میرسید آنچه به نمایندگان دیکته میشد، انجام میدادند نه آنچه در جهت تحقق اهداف و تامین نیازهای جامعه پزشکی کشور است.
اینکه سازمان نظام پزشکی تفکیک و به گروههای کوچکتر تقسیم شود، به صلاح نیست اگر مشکلی در احقاق حق دندانپزشکان وجود دارد، از نمایندگان آنهاست که از اختیارهای خود درست استفاده و قوی عمل نکردند و نمیتوانند دیگر اعضا را قانع و حقشان را مطالبه کنند. البته تعداد نمایندگان دندانپزشک کم است و شاید علت اینکه نمیتوانند دیگر اعضا را قانع کنند، در اقلیت بودنشان است. من به نظام پزشکی واحد و متحد اعتقاد دارم به شرطی که بتواند کلیه اجزا و زیرمجموعههایش را یکسان تحت پوشش بگیرد. اگر بخواهیم سازمانی مستقل تحت عنوان نظام دندانپزشکی تشکیل دهیم، بیشک قدرت کمی خواهد داشت و خیلی جاها موازیکاری انجام میشود.
از نظر من عملکرد نمایندگان دندانپزشک عضو شورای عالی هم در این دوره خیلی ضعیف بود چون هر چه از دولت، دانشگاه و دیگر نهادها به آنها دیکته میشد، منفعلانه قبول میکردند حتی در سلب حق بدیهیای مثل تعیین تعرفه، عکسالعمل چندانی نشان ندادند؛ بنابراین اگر بخواهم به آنها نمره دهم، نمرهای که در نظر خواهمگرفت زیر ده است.
از سوی دیگر اصلا فعالیت چندانی در زمینه برگزاری دورههای بازآموزی مشاهده نکردم، حتی چند بار برای اینکه در قم دوره بازآموزی برگزار کنیم، مراجعه کردیم و اصلا با ما همکاری نشد. اگر خود نظام پزشکی این دورهها را برگزار کند، حتما با در نظر گرفتن نیازها و قویتر خواهد بود ضمن اینکه اطلاعرسانی بهتری انجام خواهد شد.
1 thought on “کارنامه چهارساله نظامپزشکی از نظر اعضای دندانپزشک آن- بخش اول”