تا حالا کلمه اتانازی را شنیده اید؟! اتانازی (Euthanasia) از دو کلمه یونانی Eu به معنای خوب و Thanasia به معنای مرگ گرفته شده است با این حساب اتانازی را میتوان «مرگ راحت» ترجمه کرد.
اولين بار فرانسيس بيكن كه عاشق مرگ بدون رنج بود، کلمه اتانازی را استفاده و برای آن تبلیغ کرد و بعد از آن ملت را سر درست بودن یا نبودن این قضیه به جان هم انداخت.
حضرت ویکی پدیا در این مورد میفرماید: «اتانازی یعنی پایان دادن به زندگی یک انسان یا حیوان به دلیل مشقت بار بودن زندگی او به نحوی که کمترین درد را بکشد (از طریق قطع حمایت حیاتی یا تزریق دارو یا روشهای مشابه)»
انواع اتانازی:
اتانازی به انواع مختلفی دسته بندی میشود که ما در اینجا سه دسته کلی آن را ذکر و تعریف کرده ایم:
نوع داوطلبانه: بيمار با علم به لاعلاج بودن بيمار و با توجه به رنجي كه ميكشد از پزشك ميخواهد تا به ترتيبي مرگ او را ميسر كند.
نوع غير فعال: پزشك ميداند كه بيمار دير يا زود فوت خواهد كرد فلذا از اقدامات درماني پيچيده و پر دردسر استفاده نميكند و در حقيقت باعث جلو انداختن مرگ قريب الوقوع بيمار ميشود.
نوع غير مستقيم: پزشك اقدامات درماني را انجام ميدهد كه طول حيات بيمار را ميكاهد اما كيفيت عمر باقيمانده را بالا ميبرد. مثلا داروي مسكني تجويز ميكند كه دردها را از ميان ميبرد اما رفته رفته در تنفس وي اشكال ايجاد ميكند و بيمار نهايتا ميميرد.(زودتر از موعد مرگ قريب الوقوع)
-اتانازی بحث گسترده ای داره و من اینجا سعی میکنم کمی از قوانین کشورها و بعد از اون مسائل مذهبی در مورد اتانازی رو براتون توضیح بدم و بعد از اینکه ابعاد حقوقی( دنیا و آخرت) قضیه را فهمیدید نظرات موافق و مخالف را در مورد آن براتون میگم.
قوانین کشورها:
دربیشتر کشورها اتانازی یا انواعی از آن غیر قانونی شمرده میشوند، در اینجا ما در مورد کشورهایی که نوعی از اتانازی را قانونی شمردهاند توضیح میدهیم:
انگلستان: از سال ۲۰۰۵ انگلیسی ها قانونی تصویب کردند که این حق را به پزشک میدهد که بچه های ناقص را به امان خدا بسپارد و اقدامی در موردشان نکند.
بلژیک: از سال ۲۰۰۲ بلژیکی ها اتانازی را قانونی اعلام کرده اند، اما اینقدر قانونهای سخت برای آن گذاشته اند که مجموع این قوانین در بلژیک به «بوروکراسی مرگ» معروف شده است. (حال کردید، شما فقط بوروکراسی زندگی دارید اما در مقر اتحادیه اروپا حتی برای مردن هم بوروکراسی هست)
هلند: هلندی ها هم از سال ۲۰۰۲ اتانازی را قانونی کردهاند اما آنها به اندازه بلژیکی ها سخت گیر نیستند. البته کلا هلندی ها در مورد همه چی بیخیال تشریف دارند. بیخودی که آمستردام پایتخت مواد مخدر و {…} اروپا نشده که!
سویس: سویسی ها قانون جالبی برای اتانازی دارند. آنجا اتانازی مجاز است به شرطی که بیمار خودش بخواد البته طبق این قانون بیمار نباید خودخواهانه تصمیم به اینکار بگیرد. یعنی اگه اطرافیان بیمار از اینکار ناراضی باشند کار بیخ پیدا خواهد کرد. بنابراین معمولا مریض قبل از اتانازی به خانوادهاش میگوید«اجازه هست برم بمیرم» اگر آنها هم جواب بدهند که «برو بمیر» حله….به سلامتی!
استرالیا: این سیستم فدرال هم عجب چیزیه؟! اگه شما در ایالت«سرزمین شمالی» اتانازی بکنین مجازه، حتی ممکنه از شما تشکر هم بکنند، اما اگه در ایالت دیگهای اینکار را کردین دیگر حسابتون با کرام الکاتبینه!!!
آمریکا: این آمریکایی ها! اولین بار در سال ۱۹۹۴ ایالت اورگون قانون «مرگ با عزت» را تصویب کرد که به نوعی مجوز اتانازی بود. این قانون در همه پرسی انجام شده در این ایالت با اکثریت ضعیف ۵۱.۳ ٪ به تصویب رسید و اجرایی شد. اما تگزاسی ها همه چیزشان تیریپ تگزاسی هست حتی اسم قانون ها! در سال ۱۹۹۹ در تگزاس قانون «حمایت بیهوده» تصویب شد، در این قانون به پزشکان اجازه داده شده تا -حتی در صورت مخالفت خانواده بیمار- از انجام اقدامات حمایتی و درمانی برای بیمار بدحال و با امید موفقیت پایین خودداری کنند. البته این قانون هیچگونه عملی را که بطور مستقیم باعث مرگ بیمار شود(نظیز تزریق دارو و …) تایید نمیکند.
ایران: در کشور ما با توجه به مخالفت اکثر فقها با هرگونه عملی که منجر به مرگ انسان زنده شود، قانون نیز این عمل را جرم تلقی کرده است. پزشک محکوم ممکن است علاوه بر پرداخت دیه به لغو مجوز طبابت نیز محکوم شود.
این مطلب ادامه دارد…