کتامین یک داروی معروف است که تاکنون بیشتر برای بیهوشی یا در میادین جنگی و در مورد بیماران سانحه دیده کاربرد داشته است. البته کاربرد غیر رسمی و غیرقانونی آن را هم مصرف کنندگان مواد کشف کرده بودند و از آن برای “فاز گرفتن” استفاده می کنند. این دارو در بین این افراد به لقب “کای ویژه” هم مفتخر شده است.
حالا پژوهشگران دانشگاه ییل ادعا می کنند که کاربرد جدیدی را برای این دارو پیدا کرده اند: “درمان افسردگی” البته قبلا هم حرف و حدیث هایی در مورد احتمال تاثیر این دارو در بهبود افسردگی وجود داشت اما فرق ادعای دانشمندان دانشگاه ییل با این حرف و حدیث ها این است که نزدیک به ۱۰ سال کار تحقیقاتی و مطالعه بالینی پشت ادعایشان خوابیده است.
محققین دانشگاه ییل بعد از ۱۰ سال بررسی و تنظیم دوز داروی کتامین در مبتلایان افسردگی به این نتیجه رسیدند که میزان کم کتامین می تواند باعث بازسازی ارتباطات سلولهای عصبی شود که در جریان افسردگی آسیب دیده اند.
این مطالعه همچنین نشان می دهد که کتامین نسبت به دیگر داروهای ضدافسردگی موجود متفاوت عمل می کند و در ضمن تاثیر بهتر و سریعتری هم در درمان افسردگی دارد. اما متاسفانه همچنان مشکل احتمال سو استفاده از این دارو به دلیل ایجاد سرخوشی وجود دارد. بنابراین دانشمندان دست به کار ساختن داروهایی با ترکیبات و خواص مشابه کتامین شده اند که در عین حال به کار معتادان هم نیاید. اما متاسفانه تاکنون تمام تلاشهایشان به در بسته خورده است چرا که داروهای مشابهی که آنها ساخته اند از نظر سرعت عمل به گرد پای کتامین هم نمی رسند.
کتامین در درمان افسردگی آنقدر خوب و سریع عمل می کند که در عرض یک هفته بعد از شروع درمان می توان آثار بهبودی را به وضوح مشاهده کرد و این بزرگترین مزیت کتامین به سایر رقبای ضد افسردگیش است.
دکتر رونالد دومان از دانشگاه ییل می گوید: ” پاسخ درمانی سریع به کتامین در بیماران مقاوم به درمان افسردگی، بزرگترین دستاورد در زمینه افسردگی در نیم قرن گذشته است.” به نظر شما باید این جمله را به حساب تعصب اهالی ییل بگذاریم یا اینکه چنین کشفی واقعا سزاوار آن تعریف و تمجید است؟