منتخبی از گفتگوهای برنامه «نبض» در نقد عملکرد کارنامه سازمان نظامپزشکی قسمتهای اول – دوم –سوم– چهارم – پنجم – ششم
عملکرد ضعیف نظامپزشکی عامل سلب اختیار تعرفهگذاری خصوصی
دکتر حسینپور، کارشناس حوزه سلامت، در ادامه برنامه درباره سلب اختیار تعیین تعرفه بخش خصوصی گفت: «عملکرد سازمان چگونه است که اختیار تعرفهگذاری بخش خصوصی که در سال ۸۳ از طرف مجلس به نظامپزشکی داده شده بود، از آن پس گرفته شد؟ اگر دولت و مجلس متفقالقول شدند که این اختیار را از سازمان بگیرند، آیا علت آن غیر از این است که عملکرد نظامپزشکی مشکل داشته است؟»
به گفته او، اختیاری که در سال ۸۳ به سازمان داده شد، بسیار گسترده بود. در تعرفهگذاری بخش دولتی ۱۱نهاد عضو شورایعالی بیمه هستند و رای میدهند و در نهایت باید هیات دولت تعرفه را تصویب کند؛ اما قبلا در تعرفهگذاری بخش خصوصی، فقط سازمان نظامپزشکی حق رای و تصویب داشت. ولی این عملکرد را به سمت و سویی برد که هیچ مدافعی را نه در مجلس و نه در دولت که هر دو حداقل با مسئولین نظامپزشکی همسو بودند، باقی نگذاشت.»
دکتر حسینپور در این باره گفت: «همه اذعان میکنند مجلس با رییس کل سازمان نظامپزشکی همسو بوده است. عملکرد سازمان چگونه بود که باعث شد دولت و مجلس و وزارت بهداشت به این نتیجه برسند که این اختیارات را سلب کنند؟ این سوال بزرگی است که جواب آن حداقل باید به جامعه پزشکی داده میشد.»
افزایش هزینههای درمانی با دادن اختیار تعرفهگذاری به سازمان
دکتر حسینپور، در ادامه با استناد به نمودارهایی که براساس آمار حسابهای ملی سلامت تنظیم شدهاند، گفت: «این آمار در سال نود با دو ویرایش به چاپ رسید و همه اذعان به درستی آن دارند. براساس این آمار، هزینههای دارویی، هزینههای آموزش و… از سال ۸۱ تا ۸۷ روند رشد بسیار کمی دارد. اما هزینههای خدمات درمانی به سالهای ۸۴ و ۸۵ که میرسد، شیب تندی به سمت بالا پیدا میکند که همزمان با دادن اختیار تعرفهگذاری خصوصی به سازمان نظامپزشکی است.»
وی تاکید کرد: «نمیخواهیم بگوییم همه مشکلات از نظامپزشکی بوده اما از زمانی که اختیار تعرفهگذاری خصوصی به سازمان داده شد، ناگهان هزینههای درمانی رشد وحشتناکی پیدا کرد و رقم آن طی ۶سال از چیزی حدود دو هزار میلیارد تومان در سال ۸۱ به ۱۳هزار میلیارد تومان رسید.»
ارتباط رشد ۵ برابری پرداخت از جیب مردم با اختیار تعرفهگذاری سازمان
دکتر حسینپور با اشاره به اینکه طی همین سالها هزینههای بیمارستانی بیشتر از هزینههای سرپایی رشد داشت و مجلس را به این نتیجه رساند که نظامپزشکی در تعرفهگذاری، به تعرفه پزشکان عمومی توجه چندانی نداشته و برعکس تعرفه بخش جراحی و هتلینگ رشد شدیدی داشته و هزینههای بیمارستانی نیز افزایش زیادی پیدا کرده است، ادامه داد: «در نهایت اتفاق وحشتناکی که همه را مجاب کرد این اختیار را از سازمان سلب کنند، این بود که پرداخت از جیب مردم طی ۶سال، بیش از ۵برابر شد.»
هزینههای هتلینگ بیشتر به بخش دولتی مربوط است
دکتر گودرزی، رئیس مجمع عمومی سازمان نظامپزشکی کشور، در ادامه برنامه در خصوص رشد چشمگیر پرداختها از جیب مردم طی سالهای ۸۱ تا ۸۷ گفت: «باید عملکرد چهار ساله نظامپزشکی بررسی شود. بیش از ۶۵درصد هزینههای درمان، هزینههای بستری است تا حوزه سرپایی و بیش از دو سوم بیماران و نیازمندان برای گرفتن خدمت به بخش دولتی مراجعه میکنند. در بخش دولتی هم نه تعرفهگذاری و نه حتی نظارت بر آن برعهده نظامپزشکی نیست مگر در مواقعی که شاکی خصوصی داشته باشیم.»
وی افزود: «فرض کنید در شهرستانهای کوچک یک پزشک عمومی ویزیت ۶هزارتومانی داشتهاست. با افزایش ۱۵درصدی تعرفهها، این مبلغ به ۷هزارتومان میرسد. این رقم کمتر از نرخ تورم است و طبق آمار، میزان مراجعه مردم به پزشک بهطورتقریبی ۴بار در سال است و افزایش هزارتومانی ویزیت زیاد نیست. ضمنا هزینههای هتلینگ بیشتر مربوط به بخش دولتی است.»
2 thoughts on “نبض نظامپزشکی- بخش چهارم- نظام پزشکی و تعرفه گذاریها”