به بهانه مراسم انتخاب پرستار نمونه سال ۹۱
ملاک انتخاب پرستار نمونه چیست؟
در خبرها آمده است:
“سعيد لك، مدير روابط عمومی پايگاه اطلاعرسانی نظام پرستاری در گفتوگو با خبرگزای قرآنی ايران(ايكنا) با اشاره به برگزاری مراسم بزرگداشت روز پرستار همچون سالهای گذشته، گفت: مراسم بزرگداشت روز پرستار ۲۲ اسفند جاری همزمان با ميلاد حضرت زينب(س) با حضور دو تا ۵ هزار نفر از پرستاران سراسر كشور برگزار و ۳۰۰ پرستار نمونه كشوری در اين مراسم تجليل میشوند.
وی با اشاره به ملاكهای تعيين پرستاران نمونه در سال جاری، گفت: رعايت كدهای اخلاق پرستاری و اخلاق حرفهای، ميزان رضايتمندی بيماران نسبت به خدمات ارائه شده و عملكرد پرستاران بر اساس چك ليستهای پرستاری از جمله ملاكهای انتخاب پرستاران نمونه در سال جاری است. لك ادامه داد: اين معيارها ملاك ارزيابی هيئت مديره نظام پرستاری برای انتخاب پرستاران نمونه در سال جاری بوده و تعداد ۳۰۰ نفر از پرستاران بر اساس اين ملاكها انتخاب میشوند و هدايايی را از دست رئيسجمهور و وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشكی در اين مراسم دريافت میكنند.”
و در پایان مراسم بزرگداشت روز پرستار با خوبی و خوشی برگزار شد و ۳۰۰ پرستار بعنوان پرستاران نمونه کشوری معرفی شدند …
نمونه … پرستار
بد نیست در اینجا، معنی لغات “نمونه” و “پرستار” را مرور کنیم.
برای واژه “نمونه” در لغت نامه دهخدا و فرهنگ معین آمده است: لغت نامه دهخدا :جزء کوچک و مقدار اندک از هر چیزی که بدان می نمایانند همه ٔ آن چیز را و هر چیزی که به وسیله ٔ آن چیز دیگری را بنمایانند و آشکار سازند. (ناظم الاطباء). قلیلی از چیزی برای دانستن چگونگی آن چیز از خوبی و بدی . (یادداشت مؤلف ). جزئی که صفات و مشخصات کل را روشن سازد، یا فردی که معرف کلی باشد. فرهنگ معین :۱ – مثل ، مانند. ۲ – مقدار کمی از چیزی که به کسی نشان دهند. ۳ – سرمشق ، الگو.
در دانشنامه جهان اسلام در توضیح واژه “پرستار” و “پرستاری” آمده است: بیماردار/ مراقبت و مواظبت از فرد دیگر. پرستار اسم فاعل یا صفت فاعلی از پرستیدن در فارسی جدید و ریشة پهلوی آن پرستیتن ، پرستیشن به معنای پرستش است … واژة تیمار نیز به معنای پرستاری و مراقبت از بیمار به کار رفته (دهخدا، ذیل «تیمار») و اصطلاح تیمارجی ( تُمرجی در مصر) به معنای پرستار که در عثمانی رایج بوده از همین ریشة فارسی است ( د. اسلام ، چاپ اول ، ذیل «تیمار»).
در نتیجه: “پرستار نمونه” کسی است که سرمشق و الگو در نگهداری از بیماران است.
مصداقهایی که از دست رفتند
و اما چند ماه به عقب برگردیم، در تاریخ ۱۵ مهرماه سال ۱۳۹۱ خبری تلخ و دردناک منتشر شد. میر جواد غیبی، سرپرستار متعهد و دلسوز بیمارستان دکتر ساجدی هادیشهر در بازگشت از ماموریت اعزام مریض در تصادفی مرگبار به رحمت ابدی پیوست.
زنده یاد میر جواد غیبی فارغ التحصیل دانشکده پرستاری دانشگاه علوم پزشکی تبریز و متولد سال ۵۷ بود.ایشان از سال ۸۳ بعنوان پرستار در بیمارستان دکتر ساجدی هادیشهر مشغول بکار شده بود که نهایتا در سحرگاه پانزدهم مهرماه سال ۹۱ در ماموریت اعزام بیمار دیده از جهان فروبست.
پس از این حادثه دردناک انتظار میرفت مسئولین امر کمترین همدردی را با خانواده زنده یاد غیبی داشته باشند. انتظاری که هیچ وقت محقق نشد. از مسئولین دانشگاه علوم پزشکی تبریز هیچ یک از مسئولان در مراسم تشییع و ختم ایشان حضور نداشتند.در این مدت حتی یک پیام تسلیت هم نه از جانب خانم وزیر و نه حتی رئیس دانشگاه خطاب به خانواده داغدیده غیبی منتشر نشد. تنها پس از ۱۷ روز یک نفر از کارمندان معاونت درمان دانشگاه جهت همدردی به منزل پدری این پرستار گمنام و بی ادعا آمد. این در حالی بود که در همان هفته ای که این تصادف بوقوع پیوست، خانم وزیر در تبریز حضور داشتند . پس بعید است که از این اتفاق بی اطلاع بوده باشند که اگر بی اطلاع هم بودند هیچ عذری از آنان پذیرفته نبود.
آخرین دستخط زنده یاد میرجواد غیبی چند ساعت قبل از تصادف
بماند که مسببان واقعی این حادثه دردناک نیز نه تنها بازخواست نشدند بلکه با لاپوشانی خطاهای خویش توسط بقیه همکارانشان از مسئولیت اتفاقی که بخاطر بی توجهی در وظایف خویش باعث شده بودند شانه خالی کردند.ما را با اینان کاری نیست که اینان در دادگاه عدل الهی پاسخگوی اعمال خویش خواهند بود. با این حال انتظار میرفت جهت کاهش آلام خانواده دردمند غیبی و همچنین جهت بزرگداشت پرستاری که در راه انجام وظیفه بی ادعا و گمنام زندگی کرد و شهیدوار از دنیا رفت ،از این پرستار وظیفه شناس بعنوان یکی از ۳۰۰ پرستار نمونه کشوری نام برده شود . یا حداقل در بیمارستان خودشان از ایشان تقدیر شود که متاسفانه نه در سطح بیمارستان و نه در سطح استان و نه در سطح کشور هیچ نامی از ایشان برده نشد. در اینکه تمام پرستاران جزو قشر زحمتکش و خدوم کشور هستند شکی نیست . ولی عزیزترین دارائی شخص غیر از جانش چه می تواند باشد . دارائی که زنده یاد غیبی در راه انجام وظیفه نثار کرد.حتی اگر در قید حیات بودن جزو شرایط انتخاب پرستار نمونه باشد، که البته بعید میدانم، انتظار میرفت حداقل با ذکر نام ایشان بعنوان پرستاری وظیفه شناس ، از خدمات صادقانه ایشان یاد شود.که این اتفاق هم رخ نداد.
من در پایان با کسب اجازه از مدیر محترم سیب پزشکی نه بعنوان یکی از نویسندگان سایت وزین سیب پزشکی بلکه بعنوان خواهری داغدیده که برادر عزیزش را از دست داده است می نویسم، از کم لطفی تمام مسئولان و روسا که بگذریم به نظام پرستاری و روسای آن میرسیم. تشکلی که باید حافظ حقوق و منافع تک تک اعضای خود باشد و از حق آنان دفاع کند. در اینجا به شیوه خود رئیس کل نظام پرستاری ، جناب آقای میرزابیگی ، و خطابه ای که در مراسم بزرگداشت روز پرستار داشتند ، نکاتی چند را معروض میدارم:
جناب آقای میرزابیگی
شما رئیس سازمان نظام پرستاری کشور هستید. مگر نه اینست که شما و سازمانتان باید حافظ منافع و حقوق تک تک پرستاران باشید؟! برادر من، زنده یاد میرجواد غیبی، اکنون دیگر نه از شما و نه از بقیه مسئولان حقوق تضییع شده اش را طلب نخواهد کرد.دیگر از شما و بقیه مسئولان بخاطر عدم پرداخت حقوقش بر اساس قانون تعرفه گذاری در هشت سال خدمت صادقانه اش چیزی طلب نخواهد کرد. چون او دیگر در این دنیا نیست که از حق و حقوقش و جفاهائی که بر او رفت سخن بگوید. ولی من و مادر و برادرم هنوز زنده ایم و نفس می کشیم. ما از شما انتظار داشتیم حداقل شما پیام تسلیتی منتشر می کردید !! از شما انتظار داشتیم حداقل نامش را در جمع ۳۰۰ پرستار نمونه کشور می دیدیم!!
ما ایرانیها به مرده پرستی معروفیم ولی من در اینجا با صدای بلند فریاد می کشم ، ما ایرانیها مرده پرست هم نیستیم!! در پایان خاطرنشان میسازم برادر من و امثال برادر من نمرده اند. بقول سعدی:
سعدیا مرد نکونام نمیرد هرگز مرده آنست که نامش به نکوئی نبرند