منتخبی از گفتگوهای برنامه «نبض» در نقد عملکرد کارنامه سازمان نظامپزشکی قسمتهای اول – دوم –سوم– چهارم – پنجم – ششم
نظامپزشکی باید در قبال اهداف نظام سلامت پاسخگو باشد
دکتر رضا حسینپور کارشناس حوزه سلامت، ادامه داد: «در بخش تولید منابع فیزیکی و انسانی که کارکرد دوم است، سازمان نظامپزشکی عضو فعال شورای گسترش و تعیین ظرفیت دانشگاههاست و نقش بسیار مهمی بر دوش دارد. سازمان در این شورا حق رای دارد؛ بنابراین در قبال گسترش دانشکدهها یا افزایش بیرویه تعداد فارغ التحصیلان باید پاسخگو باشد.»
وی افزود: «در قسمت تامین مالی نظام سلامت و اینکه پولها از کجا میآید و چگونه انباشت میشود و چگونه باید بین مردم توزیع شود، سازمان نظامپزشکی عضو فعال و صاحب رای شورایعالی بیمه است و در بخش چهارم کارکردها، یعنی ارائه خدمات، اولین و مهمترین سازمانی است که میتواند نقش ایفا کند. از این چهار کارکرد سه هدف مورد انتظار است؛ ارتقای سطح سلامت مردم، مشارکت مالی عادلانه مردم و پاسخگویی به نیازهای غیرطبی مردم. وقتی سازمان نظامپزشکی چنین جایگاه ویژهای دارد و در همه ارکان نظام سلامت صاحب رای است، به همان میزان باید در مورد اهداف نظام سلامت پاسخگو باشد.»
وی گفت: «اگر شاخصها و اعداد و ارقام نشان میدهد سطح سلامت مردم بالا نرفته است، سازمان نظامپزشکی نیز در این رابطه مسئول است. اگر انتظارات غیرطبی و شان و کرامت مردم برآورده نشده است، سازمان نظامپزشکی هم مسئول است. اگر پرداخت از جیب مردم بالاست، نظامپزشکی هم مسئول است؛ البته نه اینکه نظامپزشکی مسئول اصلی است اما حتما مسئول است.»
سکوت نظامپزشکی در قبال سلامت مردم
دکتر حسینپور گفت: «وقتی به اظهارنظرهای مسئولین سازمان نگاه می کنیم، کمتر این پاسخگویی را میبینیم. به عنوان مثال حدود ۳ سال قبل خبری منتشر شد مبنی براینکه آب تهران آلوده به نیترات است. پس از انتشار این خبر، تمام دستگاهها از شورای شهر گرفته تا سازمان بازرسی کل کشور و اداره محیط زیست در مورد این مسئله نظر دادند. اما عکسالعمل سازمان نظامپزشکی به عنوان یک دستگاه تخصصی که در قبال سلامت مردم مسئولیت دارد، تقریبا سکوت بود.»
وی افزود: «حتی وزیر بهداشت در مورد این مسئله موضعگیری و به مادران باردار و شیرده توصیههایی کرد ولی اظهارنظر سازمان نظامپزشکی چه شد؟ معذوریتهایی که دستگاههای اصلی دارند، نظامپزشکی ندارد و قبول داریم وزارت بهداشت معذوریتهایی دارد که به هر مسئلهای نمیتواند وارد شود؛ ولی سازمان نظامپزشکی میتوانست این نقش را ایفا کند.»
این کارشناس حوزه سلامت ادامه داد: «در حدود سه سال قبل وضعیت آلودگی هوای تهران به دلیل مشکلات بنزین تشدید شد و تمام دستگاهها به این مسئله ورود کردند. برای شهروندان تهرانی سوال بود که علت این وضعیت چیست؟ اما سازمان نظامپزشکی با وجودی که عضو شورای عالی سلامت است، به این مسئله ورود نمیکند. مردم انتظار دارند این دستگاه تخصصی که عضو شورای عالی سلامت نیز است، در مورد وضعیت آلایندههای محیط زیست و تشعشعات نظر بدهد. این مسائل برای خود اعضای سازمان یعنی جامعه پزشکی نیز مهم است.»
3 thoughts on “نبض نظامپزشکی- بخش سوم- نظام پزشکی ساکت است”